Αθλητισμος

Yades: Η Εθνική ομάδα νεανίδων Cheer hip hop λίγο πριν τη συμμετοχή της στο Πανευρωπαϊκό του 2022

Η εθνική ομάδα νεανίδων cheer hip hop μιλά στην ATHENS VOICE

marianna_manolopoyloy_.jpg
Μαριάννα Μανωλοπούλου
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
H εθνική ομάδα cheer hip hop και η προπονήτρια τους Ναταλία Τσάλκοβα
H εθνική ομάδα cheer hip hop και η προπονήτρια τους Ναταλία Τσάλκοβα © Μαριάννα Μανωλοπούλου

Yades: Στις προπονήσεις της εθνικής ομάδας νεανίδων cheer hip hop του Συλλόγου «Υάδες» λίγο πριν τη συμμετοχή της στο Πανευρωπαϊκό του 2022

1,2,3 Υάδες. Έτσι, ξεκινήσαμε την γνωριμία μας με τις νεανίδες της εθνικής ομάδας cheer hip hop, πρώτα με ενέταξαν στην ομάδα τους πανηγυρίζοντας και ας ντρεπόταν -οι low profile μικρούλες της παρέας-, χορέψαμε και στη συνέχεια καθήμενες σε ένα κυκλικό group therapy που θα έλεγε κανείς ότι βγάζουμε τα εσώψυχα μας. Σάββατο πρωί σε ένα μικρό χώρο στη Πριγκιποννήσων τρύπωσα στις προπονήσεις της εθνικής ομάδας cheer hip hop των νεανίδων και όχι μόνο του Αθλητικού Γυμναστικού Συλλόγου «Υάδες» που κατέκτησε το 2021 Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Cheerleading και θα μας εκπροσωπήσει φέτος στο Πανευρωπαϊκό. Τις ακούς να ζητωκραυγάζουν με τις ροζ-μωβ και άσπρες στολές τους, να χορεύουν με πάθος και να μένουν προσηλωμένες στο στόχο τους ότι και να γίνεται τριγύρω τους, τις έβλεπες κυριολεκτικά ενωμένες να εμψυχώνουν η μια την άλλη και να υπερασπίζονται αυτό που είναι, μια ομάδα. Οι πιο μικρές πιο διστακτικές με ένα διάπλατο χαμόγελο που δεν έφευγε ποτέ, άλλες πιο δυναμικές έτοιμες να περιγράψουν κάθε πρωταθλητική εμπειρία και στιγμή της αγωνιστικής τους καριέρας.

H εθνική ομάδα cheer hip hop και η προπονήτρια τους Ναταλία Τσάλκοβα
H εθνική ομάδα cheer hip hop και η προπονήτρια τους Ναταλία Τσάλκοβα © Μαριάννα Μανωλοπούλου

Tι είναι όμως το cheer hip hop;

Ποιος δεν έχει κολλήσει για να μην πω –πορωθεί- κυριολεκτικά με τις ταινίες για το cheerleading; Βring it οn, Sugar& Spice, Fired up και άλλες πολλές σε μυούσαν για λίγες ώρες στο άθλημα αυτό που έχει πάνω από 10.000.000 αθλητές στον κόσμο; Το cheerleading είναι να διασκεδαστικό, νέο για τα ελληνικά δεδομένα και γεμάτο ενέργεια άθλημα που περιλαμβάνει γυμναστική και πολύ χορό στο οποίο μπορούν να συμμετέχουν όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως ταλέντου και ικανοτήτων. Μάλιστα, η Ελληνική Ομοσπονδία cheerleading – Αθλητικού Ομαδικού Χορού ΕΟΤ-ΑΟΧ αναγνωρίστηκε από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού σχετικά πρόσφατα στις 3 Ιουνίου του 2019.

Το cheerleading χωρίζετε σε performance cheer που περιλαμβάνει αγωνίσματα με καλλιτεχνικό χαρακτήρα, καθώς συνδυάζει μια μεγάλη γκάμα απαιτητικών ασκήσεων και διάφορα στυλ χορού όπως είναι το Team Cheer Freestyle pom, Team Cheer jazz, Team Cheer High Kicks και το Team Cheer hip hop. Οι ομάδες στα αγωνίσματα του performance cheer μπορούν να είναι και μικτές και να αγωνίζονται ομαδικά ή σε ζευγάρια.

Το Team Cheer hip hop  ωστόσο, περιέχει το αυθεντικό hip hop με συνδυασμό όλων των στυλ, διαμορφωμένο σύμφωνα με τους κανονισμούς, ενσωματώνει ρυθμούς και κινήσεις επηρεασμένα από το street style με έμφαση στην εκτέλεση, το στυλ και τη δημιουργικότητα.

Η Εθνική ομάδα του Συλλόγου "Υάδες" αποτελείτε σήμερα από 21 άτομα: την Αριστέα Ρουμελιώτη, Λουκία Ρουμελιώτη, Θεοδώρα Κάγκα, Άρτεμις Ντρέτσα, Ελευθερία Κάγκα, Άννα Κάγκα, Νεφέλη Γκαλένκοβα, Αντιγόνη Ανδρεανάκη, Τζόι Κόντρα, Αντωνίνα Κούκου, Λυδία Κουντούρη, Εύα Βάππα, Εβελίνα Μαστραγγελοπούλου, Άννα Τουμπέκη, Αγάπη Κυρανάκου, Αναστασία Ρούντη, Κατερίνα Μπακάλη, Ελένη Ρουσέλη, Χριστίνα Ρουσέλη, Μαρίνα Τσελνίκου, Σοφία Χρηστάκη και φυσικά την καταξιωμένη προπονήτρια τους Ναταλία Τσάλκοβα.

Σύλλογος Yades: Η ιστορία της Εθνικής ομάδας cheer hip hop

Η ομάδα είναι σχετικά νεοσύστατη και αναγνωρίστηκε επίσημα το 2020 ως αθλητικός σύλλογος, ενώ ως αγωνιστική ομάδα είχε ξεκινήσει να προπονείται από τον Ιανουάριο του 2017 συμμετέχοντας σε φεστιβάλ, διαγωνισμούς ακόμη και στο talent show “Ελλάδα έχεις Ταλέντο”. Οι πρώτοι τους αγώνες στο Sport Cheer ήταν στο Olympus Open τον Ιούνιο  2017 με τρεις ομάδες διαφορετικών κατηγοριών, οι οποίες κατέκτησαν ακόμη και πρώτες θέσεις. Το 2021 αποφασίζουν  να πάρουν μέρος στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ομαδικού Χορού Cheerleading, αποκτώντας και το τίτλο της πρωταθλήτριας ομάδας στην κατηγορία Cheer Hip Hop ενώ θα είναι εκπρόσωπος της χώρας στο Πανευρωπαϊκό του 2022. «Είμαστε περήφανοι για το τίτλο αυτό και είναι πολύ μεγάλη ευθύνη να αντιπροσωπεύεις τη χώρα σου σε ένα πρωτάθλημα που θα είναι όλες οι εθνικές ομάδες και πόσο περισσότερο που το αυτό πρωτάθλημα θα γίνει για πρώτη φορά στο γήπεδο ΟΑΚΑ στην Ελλάδα».

Συνολικά, σήμερα η ομάδα αποτελείτε από 18 Χρύσα κορίτσια ηλικίας 12-17 χρόνων, παιδιά λίγο μεγαλύτερα 18-22 χρόνων και  μέλη από 5-10 χρόνων. «Στα περισσότερα παιδιά δίδασκα χορό από τα νήπια, όταν είδα ότι το αγαπάνε όσο και εγώ, μου ήρθε η ιδέα να δημιουργήσουμε μια ομάδα και να το δούμε πιο σοβαρά. Είναι τα παιδιά της γειτονιάς, ξεκίνησαν μαζί το χορό από το ίδιο σχολείο ενώ σήμερα έρχονται νέα και από διάφορες περιοχές της Αττικής. Έχω δεθεί με αυτά τα παιδιά και τα νιώθω δικά μου. Ξέρω πότε είναι καλά και έχουν διάθεση για δουλειά, πότε είναι στεναχωρημένα, πότε θέλουν λίγο να τεμπελιάζουν. Όλα είναι στο πρόγραμμα. Είμαστε κάθε μέρα μαζί 3-5 ώρες και τα Σαββατοκύριακα».

Mικρά και μεγάλα μέλη του Συλλόγου Υάδες
Mικρά και μεγάλα μέλη του Συλλόγου Υάδες © Μαριάννα Μανωλοπούλου

Η ομάδα εν μέσω καραντίνας και … η πολυπόθητη νίκη

Η προετοιμασία της ομάδας εν μέσω καραντίνας για το πρωτάθλημα είχε σίγουρα τραγικές αλλά και αστείες στιγμές για τα κορίτσια που συμμετείχαν με την χορογραφία τους «Λουλούδι». Όλοι οι αθλητικοί σύλλογοι, στηνόταν μπροστά σε μια κάμερα και έκαναν την χορογραφία τους, η οποία στέλνονταν στους Αμερικανούς κριτές χωρίς να έχουν καμία επαφή με κανέναν.

«Κάναμε καθημερινές προπονήσεις μέσω του zoom, συναντιόμασταν στα πάρκα δύο δύο, τρεις τρεις. Κάθε φορά με διαφορετικά παιδιά ώστε να υπάρξει συγχρονισμός. Φανταστείτε πόσο ψυχοφθόρα ήταν αυτή η διαδικασία. Και όμως τα παιδιά άντεξαν, επέμεναν και κέρδισαν» λέει η προπονήτρια.

Η Ελευθερία μέλος της εθνικής ομάδας σχολιάζει την συμμετοχή της στην ομάδα, τις δυσκολίες, τις «κακές» στιγμές και το Πρωτάθλημα. «Κάθε νίκη μας είναι ξεχωριστή. Είμαστε πολύ δεμένες, παρόλο που με κάποιες έχουμε μεγάλη διαφορά ηλικίας συνεννοούμαστε, συζητάμε, την κυρία μας την έχουμε σαν δεύτερη μαμά. ‘Έχω σκεφτεί να τα παρατήσω πολλές φορές αλλά πάντα γυρνάω εδώ, είναι το σπίτι μου. Κάθε χρόνο λέω έχω την δουλειά, την σχολή καθώς σπουδάζω τώρα στο ΤΕΦΑΑ Αθηνών και ήρθε η ώρα. Οι προπονήσεις είναι σκληρές, νιώθεις ότι πιέζεσαι, κουράζεσαι αλλά δεν ξέρω δεν φεύγω ποτέ από εδώ. Άλλη μια χρονιά, άλλη μια. Σίγουρα θυμάμαι πάντα το πως ξεκινήσαμε, βγαίναμε σε χαμηλές θέσεις, το 2017 πάμε σε αγώνες και παίρνουμε την πρώτη θέση για πρώτη φορά. Αρχίζαμε να κλαίμε και να ουρλιάζουμε. Δεν θα το ξεχάσω ποτέ».

Το βραβείο της εθνικής ομάδας cheer hip hop
Το βραβείο της εθνικής ομάδας cheer hip hop © Μαριάννα Μανωλοπούλου

Η Αριστέα προσθέτει «Μου έχει μείνει σαν ομάδα το πόσο πολύ το θέλουμε. ‘Έχει τύχει πριν από σημαντικούς αγώνες κάποια παιδιά να μας εγκαταλείψουν τρεις μέρες πριν ή να μην τα καταφέρουν λόγω διαβάσματος όπως στο Πρωτάθλημα. Εμείς πεισμώναμε παραπάνω, κάναμε αμέτρητες προπονήσεις, τα φτιάχναμε όλα από την αρχή και βγαίναμε πρώτες. Ήμασταν και θα είμαστε ενωμένες. Υπήρξαν κάποια ατυχήματα στις άλλες κατηγορίες που συμμετείχαμε ως ζευγάρια, οι οποίες με άγχωσαν και με έκαναν να αναμένω καθημερινά για τα αποτελέσματα».

«Δεν καταλάβαμε  και πολύ τον ανταγωνισμό, ήταν αδιάφορος ο διαγωνισμός από την άποψη ότι δεν υπήρχε ο κόσμος που σου δίνει ενέργεια. Mέχρι να βγουν τα αποτελέσματα άλλες από εμάς ήμασταν πιο αγχωμένες άλλες όχι τόσο. Η αναμονή δεν είχε γίνει τόσο εμμονή όσο για την προπονήτρια μας(γέλια). Τον Ιούλιο ωστόσο, που ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα μας βρήκε τις περισσότερες να έχουμε cοvid και να μην μπορούμε να απολαύσουμε την νίκη μας. Η κάθε μια ήμασταν σπίτι της ενώ η ομαδική στο messenger είχε πάρει φωτιά. Δεν είχε καμία σχέση η ένταση, τα συναισθήματα και η φωτιά που νιώθαμε όταν κερδίζαμε από κοντά και πυροδοτούσαμε το κοινό με θετικά συναισθήματα» τονίζει η Άρτεμις στο group therapy μας.

Τα βραβεία της εθνικής ομάδας cheer hip hop
Τα βραβεία της εθνικής ομάδας cheer hip hop © Μαριάννα Μανωλοπούλου

Οι πιο μικρές του Συλλόγου που βρισκόταν στις πρόβες μου απαντούν πώς είναι μέλος της συγκεκριμένης ομάδας γιατί τους αρέσει  απλά να χορεύουν και είναι αυτό μάλλον το βαθύτερο νόημα της συζήτησης.

Πανευρωπαϊκό και Υάδες ολέ ολέ ολέ 

«Προθέρμανση, ενδυνάμωση και χορευτικός συνδυασμός είναι τα στάδια της καθημερινής μας προπόνησης λίγο πριν το Πανευρωπαϊκό. Θα ήθελα να δω την ομάδα να σηκώνει ψηλά το κύπελλο του πρωταθλήματος, τον Ιούλιο ξέρω ότι είναι πολύ μεγάλος ο ανταγωνισμός. Είναι η πρώτη φορά που θα πάρουμε μέρος σε τόσο μεγάλη διοργάνωση και έχουμε αρκετό άγχος. Έχουμε στρωθεί στη δουλειά και ελπίζουμε να φέρουμε μια νίκη στη χώρα μας» σύσσωμες φωνάζουν.

Το άθλημα του cheerleading στους Ολυμπιακούς αγώνες και η εύρεση χορηγών

Το άθλημα του cheerleading έλαβε την σημαντικότερη αναγνώριση από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, την πλήρη Ολυμπιακή αναγνώριση. «Το όνειρο μου είναι να δω την ομάδα να αγωνίζεται στην Ολυμπιάδα του 2024 και όχι μόνο. Δεν γνωρίζουμε ακόμα πως γίνεται η διαδικασία της επιλογής ομάδας ή των αθλητών για τη σύσταση της ολυμπιακής αποστολής αλλά σίγουρα προετοιμαζόμαστε, ώστε όταν έρθει η ώρα, τα παιδιά να είναι προετοιμασμένα σωματικά και ψυχολογικά, και να ανταποκριθούν σε αυτή  τη πρόκληση.

Ωστόσο, αυτό γίνεται με τη βοήθεια κάποιου χορηγού. Τώρα τον Απρίλιο έπρεπε να πάμε στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα στην Αμερική αλλά δεν υπήρχαν οι οικονομικοί πόροι, οι γονείς δεν είχαν την δυνατότητα να πληρώσουν ένα τέτοιο ταξίδι, χορηγοί δεν βρέθηκαν ποτέ και δεν υπήρχε ενδιαφέρον, δυστυχώς χάσαμε μια μοναδική ευκαιρία. Θα θέλαμε να έχουμε μια στήριξη από κρατικούς φορείς και το δήμο Αθηναίων με ένα ευρύχωρο χώρο προπονήσεων ή ένα γήπεδο μπάσκετ με κατάλληλο ωράριο και συνθήκες, κάτι το οποίο προσπαθούμε καιρό τώρα.  Οι "χορηγοί" της εθνικής ομάδας είναι οι ίδιοι οι γονείς που πληρώνουν το χώρο προπονήσεων, τις στολές της Εθνικής και όλες τις δαπάνες. Είμαστε μόνοι, παλεύουμε μόνοι αλλά θέλουμε να ενωθούμε για το καλύτερο αποτέλεσμα της χώρα μας. Ας βρεθεί ένας χορηγός λοιπόν σύντομα» καταλήγει η προπονήτρια.

Ομάδα αγοριών-κοριτσιών και cheerleading … την θέλουμε

«Όλα  είναι δυνατά αρκεί να το θελήσεις. Μια ομάδα αγοριών και κοριτσιών θα ήταν τέλεια καθώς το cheerleading έχει πολλά ακροβατικά elements και χρειάζεται να υπάρχουν "βάσεις" στις οποίες τα κορίτσια δυσκολεύονται κυρίως λόγω μυϊκής μάζας. Θα ήταν εύκολα σε μια πυραμίδα τα κάτω άτομα που κρατάνε όλο το βάρος να ήταν αγόρια, για ένα lift ή ένα πολύπλοκο άλμα. Σίγουρα τα αγόρια προσθέτουν χάρη, δύναμη και ενέργεια. Εμείς έχουμε ένα αγόρι στην ομάδα των ενηλίκων. Μακάρι να υπάρχουν και άλλα, τους καλούμε».

Κλείσαμε με πολύ χορό όπως ξεκινήσαμε μιας και αυτό είναι το νόημα κάθε φορά μου λένε, να χορεύεις με πάθος και ένταση, εντάξει δεν τα πολυκατάφερα να γίνω κι μέλος της εθνικής παρά τα παιδικά όνειρα αλλά πήρα πολύ από το φως τους. Καλή επιτυχία κορίτσια!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ