Αθλητισμος

Αποκλεισμός ενός χρόνου για Ρώσο γυμναστή που είχε το «Ζ» στη στολή του

Αποτελεί σύμβολο της εισβολής στην Ουκρανία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρώσος γυμναστής τιμωρήθηκε με αποκλεισμό ενός χρόνου για το «Ζ» στη στολή του
O Ρώσος γυμναστής © Youtube/screenshot

Ο Ρώσος γυμναστής που συμμετείχε στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ντόχας έχοντας στη στολή του το γράμμα «Z» αποκλείστηκε για ένα χρόνο από την ομοσπονδία.

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία τιμώρησε τον Ιβάν Κούλιακ, τον Ρώσο αθλητή στην ενόργανη που προκάλεσε με το σύμβολο «Ζ» στην απονομή μεταλλίων τον περασμένο Μάρτιο. Όπως έγινε γνωστό, ο Ρώσος αθλητής τιμωρήθηκε με αγωνιστικό αποκλεισμό ενός έτους και του αφαιρέθηκε το χάλκινο μετάλλιο που είχε κατακτήσει στη διοργάνωση.

«Ο κ. Κούλιακ παραβίασε το καταστατικό της FIG, τον Κώδικα Πειθαρχίας της FIG, τον Κώδικα Δεοντολογίας της FIG και τους Τεχνικούς Κανονισμούς της FIG, φέροντας το γράμμα «Z» στην στολή του. Δεν του επιτρέπεται να συμμετάσχει, σε οποιαδήποτε εκδήλωση ή διοργάνωση που εγκρίνεται από την FIG και που διοργανώνεται από συνδεδεμένη ομοσπονδία μέλος της FIG, για ένα έτος από την ημερομηνία της παρούσας απόφασης», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην σχετική ανακοίνωση.

Παράλληλα, η FIG αφαίρεσε το χάλκινο μετάλλιο από τον Κούλιακ, ενώ ο Ρώσος γυμναστής, ο οποίος έχει δικαίωμα έφεσης εντός 21 ημερών, πρέπει να επιστρέψει το χρηματικό έπαθλο των 500 ελβετικών φράγκων (σ.σ. 502,87 δολάρια) που εισέπραξε.

«Το είδα με τον στρατό μας και κοίταξα τι σημαίνει αυτό το σύμβολο. Αποδείχθηκε ότι σημαίνει, «για την νίκη και για την ειρήνη». Δεν ευχήθηκα τίποτε κακό σε κανέναν, απλώς έδειξα την θέση μου» είπε ο Κούλιακ, στηρίζοντας τη θέση του.

Ivan Kuliak: Russian gymnast wears Z to back invasion as he appears alongside Ukrainian Kovtun Illia

Τι σχέση έχει το γράμμα «Z» με τον ρωσικό στρατό στην Ουκρανία;

Το «Ζ» έχει εξελιχθεί ως σύμβολο υπερηφάνειας για τις ένοπλες δυνάμεις για όσους υποστηρίζουν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Στη Δύση καταδικάζεται ως ένδειξη εθνικιστικού αισθήματος.

Το «Ζ» το είδαμε για πρώτη φορά πάνω σε ρωσικά τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα καθώς συγκεντρώνονταν κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας, την περίοδο πριν την εισβολή. Στρατιωτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι το γράμμα, μαζί με άλλους δείκτες, χρησιμοποιούνται από τον ρωσικό στρατό ως αναγνωριστικά για να διακρίνει τον εξοπλισμό των Ρώσων στο πεδίο της μάχης από αυτόν της Ουκρανίας.

Μετά την εισβολή, το γράμμα «Ζ» άρχισε να εμφανίζεται σε φούτερ, σε αυτοκίνητα και φορτηγά, σε πανό σε συγκεντρώσεις υπέρ του Κρεμλίνου και σε διαφημιστικές πινακίδες στα συστήματα του μετρό της Μόσχας και της Αγίας Πετρούπολης.

Mystery of the ‘Z’: The pro-war symbol adopted by Russian military, sports stars and beyond

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ