Αυτοκινηση

Nέο Kia EV6: Η «Συνύπαρξη των Αντιθέσεων» που καταργεί τα όρια των κατηγοριών

Ανακηρύχθηκε «Αυτοκίνητο της Χρονιάς 2022» στα περίφημα βραβεία Αυτοκινήτου της Χρονιάς (COTY) στη Γενεύη

97704-195847.jpg
Θωμάς K. Ευθυμίου
ΤΕΥΧΟΣ 827
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αυτοκίνητο Kia EV6

Το νέο EV6, σύμφωνα με την Kia, επαναπροσδιορίζει την ηλεκτροκινητικότητα με υψηλές επιδόσεις σε ένα SUV αυτοκίνητο.

Βραβεία με το καλημέρα ή αλλιώς, όπως συνηθίζεται να λέγεται, «η καλή ημέρα από το πρωί φαίνεται»! Και η Kia αθόρυβα, μεθοδικά και καινοτόμα εξέλισσε το ολοκαίνουργιο EV6, όχι απλά για να μπει στην αγορά των καθαρόαιμα ηλεκτροκίνητων οχημάτων, αλλά για να κάνει τη διαφορά. Και από ό,τι δείχνουν ήδη οι διακρίσεις που τρέχουν η μία πίσω από την άλλη, από το ενδιαφέρον του κοινού αλλά και από την πορεία των πωλήσεων, ναι, κατάφερε να κάνει τη διαφορά. Και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, το καινοτόμο και αμιγώς ηλεκτρικό crossover ψηφίστηκε ως ο γενικός νικητής από μια κριτική επιτροπή 59 ατόμων που αποτελείται από αναγνωρισμένους δημοσιογράφους αυτοκινήτων 22 ευρωπαϊκών χωρών. Αυτό το βραβείο Αυτοκινήτου της Χρονιάς 2022 είναι το τελευταίο σε έναν αυξανόμενο αριθμό βραβείων που έχουν απονεμηθεί στο EV6 από την κυκλοφορία του πέρυσι σε όλον τον κόσμο. Άλλοι τίτλοι που διεκδικήθηκαν πρόσφατα περιλαμβάνουν: «Ιρλανδικό Αυτοκίνητο της Χρονιάς 2022», «What car? Αυτοκίνητο της Χρονιάς 2022», «Crossover of the Year» στα βραβεία TopGear.com 2021, Νικητής «Premium» στα βραβεία Γερμανικού Αυτοκινήτου της Χρονιάς 2022 και κοινός νικητής των εναρκτήριων βραβείων «Best Cars of the Year» 2021/2022.

Αυτοκίνητο Kia EV6

Γνωρίζοντάς το
Σχεδιασμένο και εξελιγμένο από το μηδέν, το EV6 ξεπερνά κάποια εγγενή μειονεκτήματα που υπάρχουν στα χαρακτηριστικά οδήγησης πολλών άλλων BEV που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά, συμπεριλαμβανομένου του υπερβολικά επιθετικού ρυθμού επιτάχυνσης και της απόκρισης στο γκάζι. Το νέο EV6, σύμφωνα με την Kia, επαναπροσδιορίζει την ηλεκτροκινητικότητα με υψηλές επιδόσεις σε ένα SUV αυτοκίνητο. Πλήρως ηλεκτρικό προσφέρει μεγάλη αυτονομία, μηδενικές εκπομπές ρύπων, υψηλής τεχνολογίας ταχυφόρτιση 800V και ξεχωριστό crossover στιλ. Σε άλλα ενδιαφέροντα, το υψηλής τεχνολογίας EV6 αντιπροσωπεύει το μέλλον της βιώσιμης κινητικότητας της Kia, και προσέξτε κάτι χωρίς υπερβολή: «προκαλεί» με την ισχύ, τις επιδόσεις και τον δυναμισμό του ξεπερνώντας τις αντιλήψεις και τους περιορισμούς που συνήθως συνδέονται με άλλα ηλεκτροκίνητα οχήματα.  

Τμήμα της νέας σχεδιαστικής αντίληψης αποτελεί το χαμηλό κοίλο καπό, η κεκλιμένη οροφή πίσω και η απόσταση από το έδαφος που είναι 16 εκ. Το ιδιαίτερης κλίσης και κατασκευής πίσω παρμπρίζ δεν έχει υαλοκαθαριστήρα, μια και λόγω σχεδίασης διώχνει τα νερά. Στο εσωτερικό διάχυτη είναι η χρησιμοποίηση Vegan Leather και ειδικά υφάσματα καθισμάτων μέχρι και μοκέτες από ανακυκλωμένα πλαστικά, που είναι ισοδύναμα με 111 πλαστικά μπουκάλια νερού 500ml. Στο ταμπλό δεσπόζει η διπλή πανοραμική οθόνη 12,3’’ και σε τεχνολογικό επίπεδο εξάρουμε μεταξύ άλλων την παλέτα ασφαλείας με 18+ συστήματα υποβοήθησης οδηγού, το ξεχωριστό σύστημα μείωσης ταχύτητας στις στροφές μέσω του Smart Adaptive Cruise Control και το σύστημα HUD (Head Up Display) που αποτελεί πλέον το 60% του εύρους του παρμπρίζ, παραθέτοντας ευρύ αριθμό χρήσιμων πληροφοριών.

Αυτοκίνητο Kia EV6
Αυτοκίνητο Kia EV6

Στον δρόμο
Το EV6 διατίθεται με δύο εκδόσεις κινητηρίων συνόλων με ηλεκτροκινητήρα μόνιμου μαγνήτη. Η πρώτη είναι η αποκλειστικά πισωκίνητη Standard Range τυπικής αυτονομίας 394 χλμ. των 170 ίππων με τον κινητήρα πίσω και η δεύτερη είτε σαν πισωκίνητη Long Range μεγάλης αυτονομίας 528 χλμ. των 229 ίππων, είτε σαν τετρακίνητη  Long Range AWD (των 100 ίππων ο εμπρός Η/Κ και 225 ίππων ο πίσω Η/Κ) συνδυαστικής ισχύος AWD 325 ίππων. Εδώ η αυτονομία είναι 484 χλμ. (ή 630 χλμ. εντός πόλης!)

Μάλιστα για τις AWD εκδόσεις του EV6, ένα σύστημα ενεργοποίησης αποσύνδεσης (Disconnector Actuator System ή DAS) εξασφαλίζει πάντα μια ομαλή μετάβαση μεταξύ των λειτουργιών πίσω κίνησης (RWD) και της τετρακίνησης (AWD) χωρίς να απαιτείται χειροκίνητη εναλλαγή. Τέλος, ο οδηγός μπορεί να επιλέξει με το πάτημα ενός διακόπτη μία από τις τέσσερις προηγμένες λειτουργίες κίνησης – Eco, Normal, Sport ή Snow. 

Το σύστημα φόρτισης του αυτοκινήτου είναι πιο ευέλικτο και αποδοτικό από τα BEV της προηγούμενης γενιάς χάρη στην Ενσωματωμένη Μονάδα Ελέγχου Φόρτισης (ICCU) που επιτρέπει τη φόρτιση από την μπαταρία του οχήματος μέσω ενός απλού προσαρμογέα που μετατρέπει το εξωτερικό βύσμα φόρτισης σε πρίζα. Μάλιστα διαθέτει το πρώτο παγκοσμίως σύστημα πολλαπλών φορτίσεων με δυνατότητα ταχυφόρτισης 800V που καθιστά δυνατή την επαναφόρτιση της μπαταρίας από το 10% έως το 80% σε μόλις 18 λεπτά της ώρας. Θα ήταν, δε, παράλειψη να μην αναφέρουμε τη δυνατότητα χρήσης του συστήματος V2V (vehicle to vehicle) ώστε να φορτίζει άλλα αυτοκίνητα ή άλλες δραστηριότητές μας.

Τιμές
Οι τιμές του Kia EV6 αρχίζουν από τις 37.990 ευρώ (Platinum Standard Range 394km RWD 170PS) με κρατική επιδότηση «Κινούμαι Ηλεκτρικά» και κίνητρο ηλεκτροκίνησης KIA 2.000 ευρώ.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ