Αθλητισμος

Ο Δημήτρης Ιτούδης νέος προπονητής της Εθνικής μπάσκετ

Η ανακοίνωση της ΕΟΚ

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δημήτρης Ιτούδης
Δημήτρης Ιτούδης © EUROKINISSI/ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΜΠΑΛΩΜΑΤΙΝΗ

Ο Δημήτρης Ιτούδης αναλαμβάνει νέος προπονητής της Εθνικής Ομάδας μπάσκετ.

Ο Δημήτρης Ιτούδης είναι και επίσημα ο νέος προπονητής της Εθνικής Ελλάδας μπάσκετ, ο οποίος θα καθοδηγήσει το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα στο Eurobasket 2022.

Ο τεχνικός της ΤΣΣΚΑ Μόσχας ανακοινώθηκε και επίσημα από την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης, η οποία ευχαρίστησε τη ρωσική ομάδα και τον πρόεδρο Αντρέι Βατούτιν προσωπικά για τη συνεργασία που είχαν όλο αυτό το διάστημα και άναψαν το «πράσινο φως» στο αίτημα της ομοσπονδίας, καθώς ο Ιτούδης δεσμεύεται με συμβόλαιο με την ΤΣΣΚΑ.

Υπενθυμίζεται ότι ο νέος πρόεδρος της ΕΟΚ, Βαγγέλης Λιόλιος, είχε θέσει ως πρώτο στόχο για το «τιμόνι» της «γαλανόλευκης» τον Δημήτρη Ιτούδη και μετά από διαπραγματεύσεις βρέθηκε η χρυσή τομή και ο Έλληνας τεχνικός θα οδηγήσει την Ελλάδα στο Eurobasket 2022.

Εθνική μπάσκετ: Ο Δημήτρης Ιτούδης νέος προπονητής - Η ανακοίνωση της ΕΟΚ

«Η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης ανακοινώνει ότι νέος Προπονητής της Εθνικής Ομάδας Ανδρών είναι ο Δημήτρης Ιτούδης.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης θέλει να ευχαριστήσει την ΤΣΣΚΑ και τον πρόεδρο κ. Βατούτιν προσωπικά για τη συνεργασία που είχαν όλο αυτό το διάστημα, η οποία οδήγησε στην θετική ανταπόκριση του αιτήματος της Ομοσπονδίας».

Δημήτρης Ιτούδης - Οι πρώτες δηλώσεις

Μετά τη συμφωνία, ο Έλληνας τεχνικός δήλωσε: «Θέλω να ευχαριστήσω τον Αντρέι Βατούτιν και όλο τον οργανισμό της ΤΣΣΚΑ επειδή μου άναψαν το πράσινο φως και μου επέτρεψαν να κοουτσάρω την Εθνική ομάδα της χώρας μου. Είναι μια πραγματικά μεγάλη, τεράστια τιμή. Θα ήθελα να ευχαριστήσω και τον κ. Λιόλιο και άλλους ανθρώπους στην Ομοσπονδία για το ενδιαφέρον τους και την προσπάθεια που έκαναν να με φέρουν σε αυτή τη θέση.

Όπως έχω ξαναπεί, κάτι που θέλεις βαθιά μέσα στην καρδιά σου, γίνεται πραγματικότητα, δημιουργείς τον κόσμο στον οποίο ζεις. Ξέρω τις προσδοκίες. Οι Έλληνες είναι υπερήφανος λαός, αγαπούν το μπάσκετ, τους προσφέρει ευτυχία. Ξέρω επίσης τις υποχρεώσεις μας. Εύχομαι οι παίκτες μας παραμένουν υγιείς και προσδοκώ να δουλέψουμε σκληρά όλοι μαζί».

Δημήτρης Ιτούδης - Προπονητική Σταδιοδρομία

Έκανε τα πρώτα του προπονητικά βήματα στο Ζάγκρεμπ όπου σπούδαζε Φυσική Αγωγή, αρχικά στα τμήματα υποδομής της Μλάντοστ και κατόπιν σαν βασικός προπονητής της εφηβικής ομάδας της Κ.Κ. Ζάγκρεμπ τη διετία 1990-92. Ακολούθησε μία τριετία (1992-95) στο πλευρό του Μπόσκο Μπόζιτς στην αντρική ομάδα, ενώ παράλληλα ήταν και πρώτος προπονητής της πανεπιστημιακής ομάδας.

Με την επιστροφή του στην Ελλάδα εργάζεται στον ΠΑΟΚ σαν ασίσταντ των Κιουμουρτζόγλου, Λούκαϊτς την σεζόν 1995-96, το τέλος της οποίας τον βρίσκει στο «τιμόνι» σαν χεντ κόουτς του «δικεφάλου» φτάνοντας μεταξύ άλλων στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων.

Δημήτρης Ιτούδης
Δημήτρης Ιτούδης © EUROKINISSI/ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΜΠΑΛΩΜΑΤΙΝΗ

Επίσης έχει εργαστεί στο Πανιώνιο (1996-97) και σαν χεντ κόουτς στον Φίλιππο Θεσσαλονίκης (1997-99) και την ΜΕΝΤ. Από το καλοκαίρι του 1999 έως το 2012 ήταν το «δεξί χέρι» του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς στον Παναθηναϊκό και στα 13 χρόνια παρουσίας του έχει κατακτήσει 5 Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, 11 Πρωταθλήματα Ελλάδας και 7 Κύπελλα.

Το 2013 ανέλαβε ως χεντ κόουτς την Τουρκική Μπάνβιτ και από τον Ιούνιο του 2014 είναι προπονητής της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, μιας εκ των κορυφαίων ομάδων της Ευρώπης με την οποία έχει κατακτήσει δύο φορές τη Euroleague (2016, 2019), πέντε σερί φορές τη Λίγκα της Βαλτικής - VTB League (2015, 2016, 2017, 2018, 2019).

Ο Δημήτρης Ιτούδης νέος προπονητής της Εθνικής μπάσκετ
Ο Δημήτρης Ιτούδης νέος προπονητής της Εθνικής μπάσκετ © EUROKINISSI/ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΜΠΑΛΩΜΑΤΙΝΗ

Σε ατομικό επίπεδο, έχει αναδειχθεί δύο φορές κορυφαίος προπονητής στη Euroleague (2016, 2019) και τρεις φορές στη VTB League (2015, 2017, 2018).

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ