Αθλητισμος

Καμίλα Βαλίεβα: Δεν θα γίνει απονομή αν πάρει μετάλλιο

Η ανακοίνωση της ΔΟΕ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Καμίλα Βαλίεβα έγραψε ιστορία στο καλλιτεχνικό πατινάζ στο Πεκίνο
Η Καμίλα Βαλίεβα έγραψε ιστορία στο καλλιτεχνικό πατινάζ στο Πεκίνο © EPA/FAZRY ISMAIL

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή λέει πως δεν θα κάνει απονομή αν η Καμίλα Βαλίεβα κερδίσει μετάλλιο στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή εμφανίστηκε αρνητική στο να απονείμει μετάλλιο στην Καμίλα Βαλίεβα σε περίπτωση που εκείνη νικήσει κάποιο στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Να θυμίσουμε πως το Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο (CAS) συνεδρίασε και απεφάνθη υπέρ της 15χρονης αθλήτριας, που θα καταφέρει να λάβει μέρος στο αυριανό ατομικό αγώνισμα, στο οποίο διεκδικεί –με αξιώσεις– το χρυσό μετάλλιο.

Η ανακοίνωση της ΔΟΕ

«Η ΔΟΕ πρέπει να ακολουθήσει το κράτος δικαίου και ως εκ τούτου θα πρέπει να της επιτρέψει να αγωνιστεί στον αγώνα μονό πατινάζ γυναικών την Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου 2022 και, εάν προκριθεί, στις 17 Φεβρουαρίου 2022. Το CAS έχει εκφράσει ξεκάθαρα ότι η απόφαση που ελήφθη σήμερα δεν είναι απόφαση για το εάν η Βαλίεβα παραβίασε τους κανόνες κατά του ντόπινγκ» αναφέρει αρχικά η ανακοίνωση και προσθέτει:

«Η διαχείριση της υπόθεσης μετά από αυτό το θετικό δείγμα Α δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Μόνο αφού ακολουθηθεί η δέουσα διαδικασία, μπορεί να διαπιστωθεί εάν η Βαλίεβα παραβίασε τον Παγκόσμιο Κώδικα Αντιντόπινγκ (WADC) και θα πρέπει να της επιβληθούν κυρώσεις».

Οι αποφάσεις της ΔΟΕ

Η ΔΟΕ υπογραμμίζει πως υπάρχει μια ασαφής κατάσταση που οδήγησε το Εκτελεστικό της Συμβούλιο στις ακόλουθες αποφάσεις, μετά από αρχικές διαβουλεύσεις με τις ενδιαφερόμενες Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές (NOC):

  1. Για λόγους δικαιοσύνης προς όλους τους αθλητές και τις ενδιαφερόμενες NOC, δεν θα ήταν σκόπιμο να πραγματοποιηθεί η τελετή των μεταλλίων για την ομαδική διοργάνωση καλλιτεχνικού πατινάζ κατά τη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων Πεκίνο 2022, καθώς θα περιλάμβανε έναν αθλητή που από τη μία πλευρά έχει θετικό Α-δείγμα, αλλά του οποίου η παραβίαση των κανόνων αντιντόπινγκ δεν έχει ακόμη διαπιστωθεί.
  2. Σε περίπτωση που η Βαλίεβα τερματίσει μεταξύ των τριών κορυφαίων αθλητών στον αγώνα μονό πατινάζ γυναικών, καμία τελετή λουλουδιών και καμία τελετή μεταλλίων δεν θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου 2022.
  3. Η ΔΟΕ ζητά από τη Διεθνή Ένωση Πατινάζ (ISU), για λόγους δικαιοσύνης, να επιτρέψει σε έναν 25ο αγωνιζόμενο να συμμετάσχει στο ελεύθερο μέρος του διαγωνισμού στις 17 Φεβρουαρίου, σε περίπτωση που η Βαλίεβα καταταχθεί στην πρώτη 24η θέση του μικρού προγράμματος στις 15 Φεβρουαρίου.
  4. Η ΔΟΕ, σε συνεννόηση με τους ενδιαφερόμενους αθλητές και τις ΕΟΕ, θα διοργανώσει αξιοπρεπείς τελετές μεταλλίων μόλις ολοκληρωθεί η υπόθεση της Βαλίεβα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ