Αθλητισμος

Ρεκόρ συμμετοχής ΛΟΑΤΚΙ στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς

Τουλάχιστον 35 τον αριθμό

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Χειμερινοί Ολυμπιακοί: Με ρεκόρ συμμετοχής οι ΛΟΑΤΚΙ στο Πεκίνο
Χειμερινοί Ολυμπιακοί στο Πεκίνο © ΕPA Pool

Οι φετινοί Χειμερινοί Αγώνες θα μείνουν στην ιστορία για τον αριθμό ρεκόρ των ανοιχτά δηλωμένων ΛΟΑΤΚΙ αθλητών που παίρνουν μέρος σε αυτούς.

Τουλάχιστον 35 από τους φετινούς αθλητές είναι ανοιχτά λεσβίες, ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι, τρανς ή queer, σύμφωνα με τον αθλητικό ιστότοπο LGBTQ Outsports.

Οι αθλητές ΛΟΑΤΚΙ στο Πεκίνο θα λάβουν μέρος σε εννέα αθλήματα, με τους  περισσότερους  να αγωνίζονται στο χόκεϊ επί πάγου και στο καλλιτεχνικό πατινάζ. Οι queer αθλητές εκπροσωπούν στο Πεκίνο 14 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των δυτικών  όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία, αλλά και η πρώην Σοβιετική Δημοκρατία της Αρμενίας. Η ομάδα του Καναδά έχει 10 αθλητές ΛΟΑΤΚΙ τους περισσότερους από κάθε άλλη χώρα.

«Ο αθλητισμός στη δυτική κοινωνία αποδέχεται ευρέως τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα και αυτοί οι αθλητές στην πιο σημαντική στιγμή της καριέρας τους συμφωνούν», δήλωσε ο ιδρυτής του Outsports και μακροχρόνιος υποστηρικτής ΛΟΑΤΚΙ, Cyd Zeigler.

Το 2018, ο σκιέρ του ελεύθερου σκι  Gus Kenworthy και ο αθλητής του καλλιτεχνικού πατινάζ  Adam Rippon έγραψαν ιστορία ως οι πρώτοι ανοιχτά γκέι άνδρες που συμμετείχαν στους Χειμερινούς Αγώνες για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Joanna Hoffman, διευθύντρια επικοινωνίας στην ομάδα αθλητικής υπεράσπισης ΛΟΑΤΚΙ αθλητών  Athlete Ally υποστηρίζει  ότι ο ανοιχτός αγώνας θα είναι πιο «σημαντικός» από ποτέ. Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ανοιχτά αθλητές ΛΟΑΤΚΙ  που να εκπροσωπούν την Κίνα στους Αγώνες δεν είναι έκπληξη, είπε η Χόφμαν. «Θα θέλαμε να βεβαιωθούμε ότι εάν οι αθλητές μιλούν ανοιχτά, δεν πρόκειται να συλληφθούν ή να τους συμβεί κάτι», πρόσθεσε.

 

Η ομοφυλοφιλία είναι νόμιμη στην Κίνα από το 1997, αλλά τα τελευταία χρόνια, η χώρα έχει λάβει μέτρα για να περιορίσει τον ακτιβισμό και τις φωνές των ΛΟΑΤΚΙ

Μετά από 11 χρόνια λειτουργίας, το Shanghai Pride ακύρωσε τον ετήσιο εορτασμό το 2020 και —χωρίς εξήγηση— είπε ότι δεν θα πραγματοποιούσε πλέον την εκδήλωση.

Ομοίως, μια κινεζική ομάδα υπεράσπισης των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων που δραστηριοποιείτο στο να επεκταθούν και να αναδειχθούν τα νομικά τους όπλα ανακοίνωσε τον Νοέμβριο ότι θα σταματούσε το έργο της «επ’ αόριστον» χωρίς να αναφέρει το γιατί.

Πριν από τους Αγώνες του Πεκίνου, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταδίκασαν την κράτηση ή την καταδίκη πέντε υψηλού προφίλ ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων  και κατήγγειλαν τη λογοκρισία στους συμμετέχοντες αθλητές.

Πριν από μερικές εβδομάδες η εφαρμογή γνωριμιών για ομοφυλόφιλους Grindr αφαιρέθηκε από τις κινεζικές πλατφόρμες εφαρμογών, αφού η αρχή του κυβερνοχώρου της χώρας δεσμεύτηκε να εξασφαλίσει ένα «υγιεινό, εορταστικό και ευοίωνο διαδικτυακό περιβάλλον» για τη Σεληνιακή Πρωτοχρονιά, που ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα.

Όλες οι ομάδες έχουν προειδοποιηθεί από τους κινέζους αξιωματούχους των Ολυμπιακών Αγώνων να είναι «υπεύθυνες» στο τι λένε.

 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ