Αθλητισμος

Το ευρωπαϊκό μπάσκετ αποχαιρετά τον δικό του «Ντούντα»

Τεράστιες προσωπικότητες στέλνουν το δικό τους μήνυμα για το θάνατο του Ντούσαν Ίβκοβιτς

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ντούσαν Ίβκοβιτς
© EUROKINISSI

Ο κόσμος του μπάσκετ υποκλίνεται στο μεγαλείο του Ντούσαν Ίβκοβιτς που «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.

Το μπάσκετ σε όλον τον κόσμο θρηνεί σήμερα την απώλεια ενός εκ των κορυφαίων προσωπικοτήτων του, του Ντούσαν Ίβκοβιτς. Ο Σέρβος προπονητής που κατέκτησε σχεδόν τα πάντα στην καριέρα του και προπόνησε «ιερά τέρατα» του μπάσκετ, όπως οι Νίκος Γκάλης, Ντράζεν Πέτροβιτς, Βλάντε Ντίβατς, Ζάρκο Πάσπαλιε, Βασίλης Σπανούλης και δεκάδες άλλοι. Σήμερα, ο ένας μετά τον άλλον, οι κορυφαίοι του αθλήματος αποχαιρετούν τον σπουδαίο «σοφό» Ντούσαν Ίβκοβιτς.

Ντούσαν Ίβκοβιτς
© EUROKINISSI

Από πολύ νωρίς ο Βασίλης Σπανούλης έγραψε το δικό του «αντίο» στον θρυλικό προπονητή με 4 δικές τους φωτογραφίες και ένα μήνυμα: «Α ρε Ντούντα ΔΑΣΚΑΛΕ, ΗΓΕΤΗ, ΑΡΧΟΝΤΑ!!! Οι λέξεις είναι μικρές, λίγες, μπροστά στο μεγαλείο σου... Σε ευχαριστώ για όσα μου δίδαξες... Σε ευχαριστώ που υπήρξες μέντοράς μου και ήσουν πάντα δίπλα μου! Ήσουν το ίδιο το μπάσκετ! Είμαι συντετριμμένος.»

 

 

Ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, που ήταν ένα από τα αγαπημένα του παιδιά και τον προπόνησε σε δύο διαφορετικές ομάδες (ΑΕΚ, Πανιώνιος), έγραψε στο Facebook: «Υπάρχουν άνθρωποι που διαμορφώνουν την προσωπικότητά σου και παίζουν καθοριστικό ρόλο στη ζωή σου. Τέτοιος ήταν για μένα ο “Ντούντα”. Με βάφτισε “Κίκι” στον Πανιώνιο και “Γιατρέ” στην μπασκετική ΑΕΚ. Πανηγυρίσαμε μαζί το Ευρωπαϊκό κύπελλο Σαπόρτα και δύο κύπελλα Ελλάδος με την ΑΕΚ αλλά κυρίως χιλιάδες μπασκετικές στιγμές, χαρές και λύπες. Ήταν σκληρός μαζί μου αλλά δίκαιος, με έμαθε να σέβομαι τον εαυτό μου και να διεκδικώ με περηφάνια ό,τι μου αξίζει. Πάνω από όλα όμως με έμαθε να συνεργάζομαι με τους συμπαίκτες μου, να σέβομαι τις διαφορετικές προσωπικότητές τους, να τους στηρίζω, να τους βοηθώ. Με πίστεψε ο Ντούντα μπασκετικά αλλά με συμβούλευε πάντα, για τη ζωή, την ιατρική, την πολιτική. Δάσκαλε, σε ευχαριστώ! Καλό ταξίδι…»

 

Ο Παναγιώτης Φασούλας, που του είχε δώσει το παρατσούκλι «σοφός», έγραψε: «Το παγκόσμιο μπάσκετ θρηνεί. Ένας από τους μεγαλύτερους Ευρωπαίους προπονητές της ιστορίας, ο Ντούσαν Ίβκοβιτς, δεν είναι πια κοντά μας. Άφησε πίσω του μια μυθική καριέρα στους πάγκους πολλών ομάδων, συνδέοντας το όνομά του με αναρίθμητες επιτυχίες».

Ο Κάιλ Χάινς ήρθε στον Ολυμπιακό από την Μπάμπεργκ το καλοκαίρι του 2011 και ο Ίβκοβιτς του απογείωσε την καριέρα. Σήμερα δεν θα μπορούσε να μην τον αποχαιρετήσει: «Αναπαύσου εν ειρήνη, κόουτς Ντούντα. Σε ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου έδωσες στο παρκέ. Αλλά περισσότερο σε ευχαριστώ για τα μαθήματα ζωής που μου έδωσες εκτός γηπέδου. Θα λείψεις σε όλου μας, θρύλε. Τα συλληπητήριά μου στην οικογένειά σου».

Παναγιώτης Γιαννάκης: «Ο θάνατος του Ντούσαν Ίβκοβιτς είναι μια πολύ δυσάρεστη είδηση για το διεθνές μπάσκετ. Είναι μια μεγάλη, μια τεράστια απώλεια. Συμμετείχε πάρα πολύ στην πρόοδο του αθλήματος σε παγκόσμιο επίπεδο. Ας είναι ελαφρύ το χώμα. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια, τους ανθρώπους που ήταν δίπλα του και τους αγαπημένους φίλους του».

O πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού και μέλος της εθνικής Γιουγκοσλαβίας μετά την διάλυση, Ζέλικο Ρέμπρατσα, ανέφερε σε σερβική ιστοσελίδα: «Ήταν φορβερός ο τρόπος που περνούσε τη γνώση του... Δεν ξέρω πώς να το εκφράσω διαφορετικά. Το έκανε με έναν μοναδικό τρόπο! Μας έκανε να εμπεδώσουμε όλες τις συνήθειες της δουλειάς, να σεβόμαστε τους συμπαίκτες, το μπάσκετ, τη ζωή. Θα είμαι πάντα ευγνώμων που με συμπεριέλαβε στην Εθνική Ομάδα το 1992, επειδή εκεί συνάντησα μια οικογενειακή ατμόσφαιρα και με ενέπνεε συνεχώς. Όταν δεν παίζαμε λόγω των κυρώσεων (σ.σ. περίοδος 1992-1995 λόγω του “εμπάργκου” από τον ΟΗΕ, όπου η Εθνική Ομάδα είχε αποκλειστεί από όλες τις διοργανώσεις), έκανε πάρα πολλά προκειμένου να μας κρατήσει ενωμένους. Μαζευτήκαμε στην Αθήνα για να παίξουμε, να συνυπάρξουμε ως ομάδα, να παρευρεθούμε όλοι μαζί. Πάντα φρόντιζε να είμαστε κοντά. Ήθελε το οικογενειακό πνεύμα, για να φεύγει κιόλας η σκέψη μας από τις δύσκολες στιγμές. Μου έδωσε μια σπουδαία ευκαιρία να αποδείξω πράγματα, τι μπορώ να κάνω σαν παίκτης. Είναι πραγματικά δύσκολο, περίεργο, ο χρόνος περνάει, δεν έχω λόγια...»

O Πρόεδρος της Euroleague, Τζόρντι Μπερτομέου, έστειλε το δικό του μήνυμα μέσω του σάιτ της διοργάνωσης: «Δεν είναι υπερβολή να πω ότι ο Ντούντα επηρέασε το ευρωπαϊκό μπάσκετ περισσότερο από κάθε άλλον προπονητή καθώς μεγάλωσε σε μία από τις "μπασκετομάνες" της Ευρώπης, το Βελιγράδι και οδήγησε πολλές ομάδες σε μεγάλες επιτυχίες. Η Euroleague Basketball θρηνεί για τον θάνατο του Ντούσαν Ίβκοβιτς. Στέλνουμε τα συλλυπητήρια μας στην οικογένεια και τους οικείους του. Ένας θρύλος της Euroleague. Εκτός από όλες τις διακρίσεις του, ο Ντούντα θα μείνει για πάντα στη μνήμη μας ως ηγέτης των εκατοντάδων παικτών, αλλά και των πολλών γενιών προπονητών. Το μπάσκετ έχασε έναν από τους πρωτοπόρους, αλλά το legacy του Ίβκοβιτς θα ζει για πάντα στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, το οποίο... εκτόξευσε εκεί που βρίσκεται σήμερα».

O προπονητής της Φενέρμπαχτσε, Σάσα Τζόρτζεβιτς, είχε αγωνιστεί κάτω από τις οδηγίες του με την Εθνική Γιουγκοσλαβίας και σχολίασε στο Twitter: «Χαμογελαστός, ζεστός και κύριος. Σπάνιες στιγμές όταν ήμασταν αντίπαλοι, συνήθως κερδίζαμε μετάλλια μαζί. Αναπαύσου εν ειρήνη, μεγάλε».

Ο Μιχάλης Κακιούζης κατέκτησε μαζί του το Κύπελλο Σαπόρτα με τη φανέλα της ΑΕΚ και έγραψε σήμερα στο Facebook: «Συγκλονισμένος, Ντούντα μου, Σε ευχαριστώ για όσα με δίδαξες, Που μου έδειξες τον τρόπο της σκληρής δουλειάς. Που ήσουν δίπλα μου σε κάθε μου βήμα. Η απώλεια σου είναι τεράστια. Αναπαύσου εν ειρήνη...».


Ο Λούκα Ντόντσιτς μπορεί να μην τον είχε ποτέ προπονητή, αλλά είχε τιμηθεί από εκείνον ως MVP του Final 4 της Ευρωλίγκας και έκανε story με την κοινή τους φωτογραφία.

ntontsits.jpg

Αναγνώριση και από τον Πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς
«Η είδηση του θανάτου του Ντούσαν Ίβκοβιτς με σόκαρε. Ήταν ένας από τους μεγαλύτερους προπονητές της Σερβίας και την Ευρώπης και ένας άνθρωπος που σημάδεψε ολόκληρη την εποχή αυτού του αθλήματος με τις ικανότητες και την αγάπη του για το μπάσκετ. Η ενέργειά του και η κορυφαία του γνώση για το μπάσκετ, μας έφεραν αμέτρητα μετάλλια στα γήπεδα ολόκληρου του κόσμου, καθώς επίσης και τον θαυμασμό και τον σεβασμό όλων των ανθρώπων του μπάσκετ».

 

 

 

Οι ελληνικές ομάδες τον λάτρεψαν και τον αποχαιρέτησαν, όπως του άρμοζε

Ολυμπιακός: «”Έφυγε" ο μεγαλύτερος όλων. Η "ερυθρόλευκη" οικογένεια είναι συντετριμμένη. Ο μεγαλύτερος προπονητής του Ολυμπιακού και ένας από τους κορυφαίους στην Ευρώπη, ο τεράστιος Ντούσαν Ίβκοβιτς δεν είναι πια κοντά μας. Ο Ντούντα του Θρύλου έκανε το μεγάλο ταξίδι και άφησε πίσω του ένα τεράστιο κενό. Τέτοιες ώρες τα λόγια είναι φτωχά… Η σκέψη μας είναι με την οικογένειά του. Δάσκαλε, σε ευχαριστούμε για όσα μας πρόσφερες. Θα σε θυμόμαστε για πάντα. Καλό ταξίδι, Θρυλικέ Ντούντα…»

Παναθηναϊκός: «Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ αποχαιρετά με βαθιά θλίψη και συγκίνηση μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του ευρωπαϊκού μπάσκετ, τον Ντούσαν Ίβκοβιτς. Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια ενός εκ των κορυφαίων "δασκάλων" του αθλήματος».

ΑΕΚ: «H οικογένεια της ‘’Βασίλισσας” θρηνεί για την τραγική απώλεια... Η είδηση του χαμού ενός εκ των κορυφαίων προπονητών της Ιστορίας μας, του τρις-τροπαιούχου Ντούσαν Ίβκοβιτς, προκαλεί ανατριχίλα, προκαλεί δέος. Στενοχώρια. Βουβαμάρα. Ανείπωτος και ο πόνος. Το ευρωπαϊκό μπάσκετ πενθεί. Πενθεί και η ΑΕΚ. Ο προπονητής-δάσκαλος, που μετά από 19 «άτιτλα» χρόνια οδήγησε την ομάδα μας στην κατάκτηση τριών τροπαίων (Κύπελλο Σαπόρτα 2000, Κύπελλο Ελλάδος 2000, Κύπελλο Ελλάδος 2001), δεν είναι πια μαζί μας. Θα είναι όμως για πάντα στην καρδιά μας. Η ΑΕΚ BC εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια προς τους οικείους του Σέρβου τεχνικού για το χαμό του. Ας είναι ελαφρύ το χώμα, που θα τον σκεπάσει. ‘’Ντούντα’’, η ΑΕΚ και ο κόσμος της αιώνια θα σ’ ευγνωμονούν για τα σπουδαία...»

ΑΡΗΣ: «Η ΚΑΕ ΑΡΗΣ εκφράζει την οδύνη της για τον θάνατο του Ντούσαν Ίβκοβιτς. Η απώλεια του θρυλικού Σέρβου προπονητή σκόρπισε θλίψη στο παγκόσμιο μπάσκετ. Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς διετέλεσε προπονητής του ΑΡΗ από το 1980 έως το 1982 και η καριέρα του ήταν γεμάτη από διακρίσεις και τίτλους. Εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας στην οικογένεια και τους οικείους του. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει...»

ΠΑΟΚ: «Ο δάσκαλος, ο σοφός, ο μεγάλος Ντούσαν Ίβκοβιτς. Μία τεράστια προσωπικότητα του παγκόσμιου μπάσκετ, έφυγε σήμερα από τη ζωή. Οι αναμνήσεις όμως θα μείνουν για πάντα, όπως και η τεράστια προσφορά του στο άθλημα. Καλό ταξίδι Ντούντα…»

Ηρακλής: «Η ΚΑΕ ΗΡΑΚΛΗΣ εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη της και τη συγκίνησή της για την τεράστια απώλεια του Ντούσαν Ίβκοβιτς, ενός εκ των κορυφαίων προπονητών στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια και τους οικείους του. Καλό ταξίδι, “Ντούντα”…»

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ