Αθλητισμος

Ολλανδική «κατοχή» σε όλη την Ευρώπη

Οι παίκτες που αφήνουν το στίγμα τους και πρωταγωνιστούν εδώ και δεκαετίες στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο

328203-678198.png
Φίλιππος Κόλλιας
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μέμφις Ντεπάι
O Μέμφις Ντεπάι

Kορυφαίες ενδεκάδες από Ολλανδούς παίκτες που έχουν αγωνιστεί στα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα της Γηραιάς Ηπείρου.

Η παραγωγή ταλέντων στην Ολλανδία είναι γνωστή. Η χώρα της τουλίπας δεν έχει κατακτήσει –ποδοσφαιρικά- την Ευρώπη μόνο με το 1988 όταν και κέρδισε στον τελικό τη Σοβιετική Ένωση. Το κάνει διαχρονικά με τη συνεχή παραγωγή παικτών. Παίκτες οι οποίοι αφήνουν το στίγμα τους και, φυσικά, πρωταγωνιστούν εδώ και δεκαετίες στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Σκεπτόμενοι αυτό το γεγονός αποφασίσαμε να βγάλουμε τις κορυφαίες ενδεκάδες από Ολλανδούς παίκτες που έχουν αγωνιστεί στα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα της Γηραιάς Ηπείρου. Πέντε 11άδες λοιπόν από τη χώρα της τουλίπας από τότε που επιτράπηκε η «μετανάστευση» στο ποδόσφαιρο μέχρι και σήμερα. Προτού όμως πάμε εκεί, θα πρέπει να γνωρίζετε πως η Fonbet είναι μία από τις νέες Στοιχηματικές Εταιρείες που έλαβε άδεια στην Ελλάδα!

Πρέμιερ Λιγκ

Έχουν περάσει πολλοί Ολλανδοί από το κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου. Η κορυφαία 11άδα, τουλάχιστον στα δικά μας μάτια, είναι η εξής: Κάτω από τα δοκάρια κάθεται ο Φαν ντερ Σαρ. Η τετράδα στην άμυνα από τα αριστερά προς τα δεξιά είναι η ακόλουθη: Σταμ, Φαν Ντάικ, Σταμ και Φαν Μπρόνκχορστ. Στον άξονα βάζουμε Βαϊνάλντουμ και Φαν ντερ Φάαρτ. Η επιθετική τριπλέτα πίσω από τον φουνταριστό είναι οι Ρόμπεν, Μπέργκαμπ και Φαν Πέρσι, με τον Φαν Νιστελρόι να βρίσκεται στην κορυφή. Άπαντες έχουν αγωνιστεί σε ομάδες του big-6 και άφησαν το δικό τους στίγμα.

Λα Λίγκα

Ολλανδία και Μπαρτσελόνα είναι έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες. Αυτό είναι παραπάνω από ξεκάθαρο. Δεν θα μπορούσαμε λοιπόν να μην έχουμε κορυφαία 11άδα από την Ισπανία και μόνο για χάρη της Μπάρτσα κατά κάποιον τρόπο. Περιττό να τονίσουμε ότι αφού υπάρχει Κρόιφ δεν ψάχνουμε για τον κορυφαίο. Η 11άδα έχει τον αείμνηστο ιπτάμενο Ολλανδό και άλλους 10. Ας τους δούμε λοιπόν: Σίλεσεν, Ραϊζίγκερ, Κούμαν, Φαν Μπρόνκχορστ (δεύτερη παρουσία για τον πρώην αριστερό ακραίο μέσο), Νέεσκενς, Κοκού, Ρόμπεν (ξανά εδώ ο δαντελένιος ακραίος μέσος), Κρόιφ, Όφερμαρς και Μακάι.

Σέριε Α

Η Μίλαν των μεγάλων Ολλανδών, Φαν Μπάστεν, Γκούλιτ, Ράικαρντ μας θυμίζει τη σύναψη που υπάρχει ανάμεσα σε Ιταλία και στη χώρα της τουλίπας. Ξεχωρίζει φυσικά και ο Ρούουντ Κρολ, ένα φουλ-μπακ πολύ μπροστά από την εποχή του, που ακόμη είναι είδωλο για τους φιλάθλους της Νάπολι. Σε μία παράταξη 4-4-2 εδώ, σας παρουσιάζουμε την κορυφαία 11άδα Ολλανδών που έχουν αγωνιστεί στο πάλαι ποτέ αποκαλούμενο Καμπιονάτο: Φαν ντερ Σαρ (δεύτερη εμφάνιση μετά από αυτήν στην Πρέμιερ), Κάρσντορπ, Σταμ, Ντε Βρι, Κρολ, Ζέεντορφ, Ράικαρντ, Βίντερ, Ντάβιντς, Γκούλιτ, Φαν Μπάστεν

Μπουντεσλίγκα

Παρά το γεγονός ότι είναι κοντά στην Ολλανδία, λίγοι μεγάλοι Ολλανδοί παίκτες έπαιξαν στο συγκεκριμένο πρωτάθλημα. Προφανώς η πιο τεχνική προσέγγιση που έχουν οι Ολλανδοί, αλλά και το γεγονός ότι πολύ γρήγορα έγιναν πανάκριβοι, τους έστειλαν προς Αγγλία ή προς Νότο, παρά προς την Μπουντεσλίγκα που την καταδυναστεύει η Μπάγερν και γενικά ο ανταγωνισμός είναι πιο συγκεκριμένος. Επίσης οι γερμανικοί σύλλογοι δεν ξεφεύγουν με παράλογα έξοδα, ούτε σε μεταγραφές, ούτε σε μισθούς. Η κορυφαία ολλανδική ενδεκάδα στην Μπουντεσλίγκα είναι: Φαν Ντουινχόβεν, Βέργκε, Ματάισεν, Μπουλαρούζ, Βίλεμς, Ρόμπεν, Φαν ντερ Φάαρτ, Φαν Μπόμελ, Λίπενς, Χούντελαρ, Μακάι

Λιγκ 1

Και στη Γαλλία δεν έχουμε τα υπέρλαμπρα αστέρια. Υπάρχουν κάποιοι παίκτες που έχουν κάνει τη διαφορά, αλλά όχι σε εκκωφαντικό βαθμό, όπως είδαμε σε Αγγλία, Ισπανία και Ιταλία. Βλέπετε η γαλλική Λιγκ 1 δεν έχει τον πακτωλό χρημάτων που έχουν οι άλλες τέσσερις λίγκες. Βλέποντας την ενδεκάδα θα θυμηθείτε τον εμβληματικό κίπερ Μέντσο (διέπρεψε και καθιερώθηκε στην Αϊντχόφεν, έπαιξε και στην Εθνική Ολλανδίας), τον τεχνίτη Βίτσκε, τον Σνέιντερ και τον τωρινό αστέρα Μέμφις Ντεπάι. Η ενδεκάδα λοιπόν των οράνιε στη Γαλλία είναι: Μέντσο, Φαν ντερ Βιλ, Μπότμαν, Φερλάατ, Μπάκερ, Βίτσκε, Στρούτμαν, Σνέιντερ, Ρεπ, Ντεπάι και Ζέντεν.

Εν κατακλείδι ο πακτωλός χρημάτων στην Πρέμιερ Λιγκ έχει το πάνω χέρι τα τελευταία χρόνια, αλλά στην Ισπανία η σύνδεση με Κρόιφ και Μπάρτσα είναι πιο ισχυρή από οποιαδήποτε άλλη. Επίσης στην ιστορία έχει μείνει η Αγία Τριάδα της Μίλαν, η οποία ήταν πραγματικά εντυπωσιακή.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ