Αθλητισμος

Χάμπαρντ: Η ιστορία της πρώτης τρανς σε Ολυμπιακούς Αγώνες

«Δέκα χρόνια πριν ο κόσμος δεν ήταν έτοιμος για μια αθλήτρια σαν κι εμένα. Και πιθανότατα δεν είναι ούτε τώρα έτοιμος»

giorgos-psychas.jpg.jpg
Γιώργος Ψύχας
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Λόρελ Χάμπαρντ: Η πρώτη transgender σε Ολυμπιακούς Αγώνες
Λόρελ Χάμπαρντ: Η πρώτη transgender σε Ολυμπιακούς Αγώνες © EPA

Η Λόρελ Χάμπαρντ θα γίνει η πρώτη transgender που θα συμμετέχει σε Ολυμπιακούς Αγώνες στην ιστορία του θεσμού.

Ένα από τα πρόσωπα που αναμένεται να συγκεντρώσει τα βλέμματα των φίλων του αθλητισμού στους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, ακούει στο όνομα Λορέλ Χάμπαρντ. Στα 43 της χρόνια, η Νεοζηλανδή αρσιβαρίστρια θα γράψει την δική της ιστορία στους Αγώνες της Ιαπωνίας αφού θα γίνει η πρώτη transgender αθλήτρια που θα διεκδικήσει το ολυμπιακό μετάλλιο. Μία συμμετοχή που πέρασε από πολλά κύματα, αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες, αλλά η Χάμπαρντ εξασφάλισε την παρουσία της στο μεγαλύτερο αθλητικό event του κόσμου.

«Από το 2003 έχω κερδίσει το δικαίωμα να αγωνίζομαι. Νομίζω ότι δέκα χρόνια πριν ο κόσμος δεν ήταν έτοιμος για μια αθλήτρια σαν κι εμένα. Και πιθανότατα δεν είναι ούτε τώρα έτοιμος».

Η Λόρελ Χάμπαρντ
Η Λόρελ Χάμπαρντ © EPA

Η πρώτη επαφή με τον αθλητισμό και η αλλαγή

Η Λορέλ Χάμπαρντ είχε από μικρή το «άστρο» μιας μεγάλης αθλήτριας. Το 1998 ο 20χρονος τότε Γκάβιν Χάμπαρντ έσπασε το εθνικό ρεκόρ στις νεαρές ηλικίες και το όνομά του έγινε γνωστό σε όλη τη χώρα. Όντας το παιδί του δημάρχου της πόλης του Όκλαντ, Ντικ Χάμπαρντ, η προσοχή που λάμβανε ήταν ακόμη μεγαλύτερη. Αυτό όμως δεν εμπόδισε ποτέ από το να εκφραστεί όπως ήθελε εκείνη. Σε δηλώσεις που είχε παραχωρήσει η ίδια το 2001, «ένιωθε ότι ο κόσμος δεν θα δεχθεί ανθρώπους σας εκείνη αλλά θα σεβαστεί πρώτα τον εαυτό της και μετά τους υπόλοιπους». Μετά από αυτή τη δήλωση ο Γκάβιν δεν εμφανίστηκε ποτέ ξανά σε αγώνες.

Το 2012 μέσω ορμονικών θεραπειών ο Γκάβιν έδωσε τη θέση του στη Λόρελ, και πλέον η συμμετοχή στους αγώνες άρσης βαρών ήταν δεδομένη.

Παρότι η Λορέλ δεν είχε αγωνιστεί για χρόνια στην άρση βαρών, το 2017 έκανε την επανεμφάνισή της. Κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Australian International & Australian Open στη Μελβούρνη και έγινε η πρώτη Νεοζηλανδή transgender που κατακτά μετάλλιο. Αυτό το επίτευγμα ξεσήκωσε πολλές αμφιλεγόμενες αντιδράσεις καθώς οι επικριτές της υποστήριζαν ότι η συμμετοχή της σε γυναικείους αγώνες είναι άδικο για τις υπόλοιπες αθλήτριες. Ο κύριος επικριτής της ήταν ο πρόεδρος της Αυστραλιανής Ένωσης Michael Keelan όπου «πολέμησε» αρκετά τη Χάμπαρντ. Η κριτική αυτή δεν επηρέασε την Νεοζηλανδή αθλήτρια η οποία επρόκειτο να αντιμετωπίσει σύντομα ένα σημαντικό εμπόδιο.

Λόρελ Χάμπαρντ: Η πρώτη transgender σε Ολυμπιακούς Αγώνες
Λόρελ Χάμπαρντ: Η πρώτη transgender σε Ολυμπιακούς Αγώνες © EPA

Ο τραυματισμός που κόντεψε να γκρεμίσει το όνειρό της

Σχεδόν πάντα, ωστόσο, κάθε παραμύθι έχει και έναν δράκο. Και ο δράκος στην ιστορία της Λορέλ εμφανίστηκε πριν από τρία περίπου χρόνια. Κατά τη διάρκεια των Commonwealth Games του 2018, η Χάμπαρντ τραυματίστηκε σοβαρά στον αγκώνα και όλα έδειχναν ότι μια καριέρα επρόκειτο να τελειώσει. Μάλιστα, η ίδια η αθλήτρια βρέθηκε κοντά στο να αποσυρθεί από την ενεργό δράση.

Η φύση της, όμως, δεν της το επέτρεψε καθώς σε άλλες πολύ πιο δύσκολες στιγμές της ζωής της στέφθηκε ως νικήτρια. Και αυτό σκόπευε να κάνει και τότε. Το 2019 θα αγωνιστεί για πρώτη φορά σε διάρκεια δύο ετών στους αγώνες του Ειρηνικού το 2019 στη Σαμόα. Ο απολογισμός είναι δύο χρυσά μετάλλια την ώρα που οι αντιδράσεις από το πρόεδρο της χώρας για την έγκριση της συμμετοχής της είναι έντονες. Όμως, η επιτυχία στους αγώνες στη Σαμόα, ήταν μονάχα η αρχή του ταξιδιού της Χάμπαρντ. Το έχει πάρει απόφαση. Θα φτάσει μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Σε πείσμα όλων όσων την αποθαρρύνουν και στέκονται εμπόδιο στα όνειρά της.

Λόρελ Χάμπαρντ: Η πρώτη transgender σε Ολυμπιακούς Αγώνες
Λόρελ Χάμπαρντ: Η πρώτη transgender σε Ολυμπιακούς Αγώνες © EPA

Ο δρόμος για το Τόκιο

Ο επόμενος σταθμός της Χάμπαρντ ήταν η Ρώμη, όπου κατέκτησε ακόμα ένα χρυσό μετάλλιο. Ένα μετάλλιο που είχε μεγαλύτερη και ουσιαστικότερη σημασία από κάθε άλλο που είχε κατακτήσει ως τότε. Ήταν αυτό που θα της έδινε στο χέρι το εισιτήριο που ονειρευόταν από καιρό. Το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Ακολουθεί η έγκριση από την αθλητική επιτροπή της Νέας Ζηλανδίας και την Ολυμπιακή επιτροπή για τη συμμετοχή της στη κατηγορία των 87+ κιλών.

Πλέον είναι επίσημο. Η Λορέλ Χάμπαρντ είναι η πρώτη transgender αθλήτρια που θα αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά είναι και η γηραιότερη αθλήτρια που πρόκειται να συμμετέχει στην άρση βαρών σε τέτοιο επίπεδο. Αλλά αυτό ποσώς την ενδιαφέρει. Το όνειρό της έχει γίνει πραγματικότητα και ο νέος της στόχος είναι ένα από τα τρία μετάλλια που θα την ανεβάσουν στο βάθρο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ