Αθλητισμος

Δύο πρόσφυγες που ζουν Ελλάδα στους Παραολυμπιακούς του Τόκιο

Η Αλία Ίσσα και ο Ιμπραήμ Αλ- Χουσεΐν από τη Συρία

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Ιμπραήμ Αλ- Χουσεΐν λίγο πριν μπει στην πισίνα © ΑΠΕ/UNHCR/Benjamin Loyseau
Ανάμεσα στα μέλη της ομάδας των προσφύγων που θα λάβουν συμμετοχή στους φετινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο, είναι και δύο αθλητές που ζουν στην Ελλάδα © ΑΠΕ/UNHCR/Benjamin Loyseau

Ανάμεσα στα μέλη της ομάδας των προσφύγων που θα συμμετέχουν στους φετινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, είναι και δύο αθλητές που ζουν στην Ελλάδα.

Με ανακοίνωση της η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή παρουσίασε τα μέλη της αποστολής της ομάδας των προσφύγων που θα συμμετέχουν στους φετινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο. Ανάμεσά τους βρίσκοντγαι και δύο αθλητές που ζουν στην Ελλάδα, ο Ιμπραήμ Αλ- Χουσεΐν και η Αλία Ίσσα. 

Οι άλλοι τρεις αθλητές που θα αγωνιστούν με την ομάδα των προσφύγων είναι: ο Παρφέ Χακιζιμάνα, αθλητής του Τάε κβον ντο από το Μπουρουντί, που ζει στη Ρουάντα, ο Αμπάς Καρίμι, Αφγανός αθλητής της κολύμβησης που ζει στις ΗΠΑ, και ο Ανάς Αλ Χαλίφα, Σύρος πρόσφυγας που ζει στη Γερμανία και θα διαγωνιστεί στο κανό.

Η Αλία Ίσσα θα διαγωνιστεί στη ρίψη κορίνας

Η 20χρονη Αλία Ίσσα, η πρώτη γυναίκα που συμμετέχει στην Παραολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων, κατάγεται από τη Συρία αλλά γεννήθηκε και ζει στην Ελλάδα. Όπως είχε δηλώσει πρόσφατα σε συνέντευξή της στο Αθηναικό πρακτορείο, το μήνυμα που θέλει να στείλει με τη συμμετοχή της στην ομάδα είναι «οι πρόσφυγες και οι γυναίκες με αναπηρία να μην κάθονται σπίτι. Να κάνουν αθλητισμό και να συμμετέχουν σε αγώνες». 

 

 

Ο Ιμπραήμ Αλ- Χουσεΐν θα αγωνιστεί στην κολύμβηση

Ο Ιμπραήμ Αλ- Χουσεΐν από τη Συρία, θα αγωνιστεί για δεύτερη φορά σε Παραολυμπιακούς Αγώνες, στο άθλημα της κολύμβησης. Η πρώτη του συμμετοχή ήταν το 2016 στους Παραολυμπιακούς του Ρίο στα 50 μέτρα και 100 μέτρα ελεύθερο στην κατηγορία S10, μία από τις δέκα κατηγορίες ανάλογα με το βαθμό αναπηρίας του κάθε αθλητή. Εκεί, για την απόδοσή του, του απονεμήθηκε το βραβείο «Whang Youn Dai Achievement Award»

«Η συμμετοχή μου στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο άνοιξε για μένα το δρόμο στον αθλητισμό. Πριν έβλεπα ένα κλειστό δρόμο μπροστά μου. Οι αγώνες στο Ρίο άνοιξαν το δρόμο όχι μόνο για μένα, αλλά για όλους τους πρόσφυγες». Ωστόσο, ευχόταν «να σταματήσει ο πόλεμος στον κόσμο, το αίμα στο δρόμο και ο κάθε αθλητής να παίζει με την πατρίδα του, με τη σημαία του» είχε πει ο αθλητής σε παλαιότερη συνέντευξή του. 

Λίγους μήνες πριν την πρώτη του συμμετοχή στο Ρίο, τον Απρίλιο του 2016, ο Ιμπραήμ είχε κρατήσει την Ολυμπιακή Φλόγα κατά τη διαδρομή της στην Ελλάδα μέσα από το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στον Ελαιώνα, ως μια συμβολική κίνηση αλληλεγγύης με τους πρόσφυγες όλου του κόσμου.

«Αυτοί οι αθλητές δείχνουν πώς ξεκινά η αλλαγή με τον αθλητισμό»

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής, Άντριου Πάρσονς, είπε σε δήλωσή του ότι «αυτοί οι αθλητές δείχνουν πώς ξεκινά η αλλαγή με τον αθλητισμό. Έχουν υποστεί τραυματισμούς που άλλαξαν τη ζωή τους, έφυγαν για την ασφάλειά τους και πραγματοποίησαν επικίνδυνα ταξίδια, ωστόσο παρά τα πολλά εμπόδια που τέθηκαν στον δρόμο τους, έχουν γίνει οι κορυφαίοι αθλητές, έτοιμοι να αγωνιστούν στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο».

«Αυτοί οι αθλητές, ως άτομα και ως ομάδα στέλνουν ένα μήνυμα ελπίδας και έμπνευσης στους πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο. Είναι πραγματικά πρωτοπόροι στην προώθηση της ένταξης των προσφύγων και των ατόμων με αναπηρία στον πρωταθλητισμό και στη ζωή και ελπίζουμε ότι το παράδειγμά τους θα μας οδηγήσει ένα βήμα πιο κοντά σε έναν κόσμο ένταξης και ισότητας για όλους» τόνισε με τη σειρά του ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φίλιπο Γκράντι.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ