Αθλητισμος

Euro 2020: Γιορτή του ποδοσφαίρου η φάση των «16»

Το «it's coming home» των Άγγλων είναι κοντά

vasilis-koronaios.jpg
Βασίλης Κορωναίος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Euro 2020
Euro 2020: Οι πανηγυρισμοί των Ελβετών © EPA/JEAN-CHRISTOPHE BOTT

Ο πρώτος γύρος των νοκ άουτ του Euro 2020 αποζημίωσε και τους πιο απαιτητικούς φιλάθλους.

Μπορεί το νέο φορμάτ του Euro με τις 24 ομάδες να αφήνει πολλούς παραπονεμένους για τη «μη ανταγωνιστικότητα» των ομίλων, καθώς από τις 24 ομάδες που ξεκινούν τη διοργάνωση, στην επόμενη φάση περνούν οι 16 από αυτές, ο πρώτος γύρος των νοκ άουτ όμως αποζημίωσε και τους πλέον απαιτητικούς φιλάθλους. Η φάση των «16» του Euro 2020 τα είχε... όλα! Από πολλά γκολ, μεγάλες ανατροπές, μέχρι τρομερές συγκινήσεις και εκπλήξεις. 

Ήδη, εκτός τουρνουά μην ξεχνάμε ότι βρίσκεται η κάτοχος του τροπαίου, Πορτογαλία, αλλά και η Παγκόσμια Πρωταθλήτρια, Γαλλία.

Πάντα τέτοιου είδους διοργανώσεις είναι «βούτυρο στο ψωμί» των outsiders, που με ένα ματς μπορούν να κάνουν τη ζημιά στα φαβορί και ειδικά μετά από αυτή τη χρονιά που η κούραση έχει χτυπήσει «κόκκινο», κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί στους μεγάλους ότι θα προχωρήσουν αγόγγυστα στη διοργάνωση. 

Euro 2020: Ισπανία - Κροατία
Euro 2020: Ισπανία - Κροατία © EPA/Friedemann Vogel / POOL

28 Ιουνίου 2021: Η ημέρα που το ποδόσφαιρο γιόρτασε

Στην πυραμίδα της ποδοσφαιρικής πανδαισίας που μας χάρισε η φάση των «16» του Euro 2020 βρίσκεται αδιαμφισβήτητα η 28η Ιουνίου. Η ημέρα δηλαδή που κάθε ποδοσφαιρόφιλος παρακαλούσε να μην τελειώσει.

Την αρχή έκαναν οι Ισπανοί κόντρα στους Κροάτες. Η ομάδα του Λουίς Ενρίκε γύρισε το εις βάρος της 1-0 σε 3-1 και όλοι περίμεναν το τελικό σφύριγμα και την πρόκριση. Οι Κροάτες όμως δεν είχαν πει την τελευταία τους λέξη και με δύο γκολ στο φινάλε της αναμέτρησης έστειλαν το ματς στην παράταση. Εκεί θα μπορούσαν να μπουν εκείνοι οδηγοί στο σκορ, αλλά ο μοιραίος, για το επικό αυτογκόλ του Ουνάι Σιμόν, έσωσε την Ισπανία και έδωσε την ευκαιρία στους συμπαίκτες του να συνεχίσουν να διεκδικούν την πρόκριση. Την οποία και κέρδισαν τελικά με 5-3 σε ένα τρομερό παιχνίδι που κανείς δεν θα φανταζόταν ότι θα δει όμοιό του στη συνέχεια της διοργάνωσης.

Κι όμως, ματς αντίστοιχης ποιότητας επαναλήφθηκε αμέσως μετά. Στο βραδινό παιχνίδι ανάμεσα στην Ελβετία και τη Γαλλία, η πεμπτουσία του ποδοσφαίρου πήρε σάρκα και οστά.

Οι Γάλλοι βρέθηκαν 3-1 μπροστά στο σκορ, μετά από ανατροπή, και ενώ το παιχνίδι βάδιζε προς τα τελευταία του λεπτά. Οι σαφέστατα πιο αδύναμοι Ελβετοί μπροστά στους σούπερ σταρ των πρωταθλητών κόσμου όμως, είχαν ψυχή, είχαν πίστη και έστειλαν στο 90΄ το ματς στην παράταση. Σε αντίθεση με τους Κροάτες, εκείνη άντεξαν και στο έξτρα μισάωρο, με τη διαδικασία των πέναλτι να βγάζει ήρωα τον Γιαν Ζόμερ και μοιραίο, το μεγάλο αστέρι των Γάλλων, Κιλιάν Μπαπέ.

Ο Μπαπέ αστόχησε από την άσπρη βούλα και η Ελβετία ολοκλήρωσε μία ανατροπή επικών διαστάσεων. 

Euro 2020: Ο αποκλεισμός της Γαλλίας
Euro 2020: Ο αποκλεισμός της Γαλλίας © EPA

Ο δρόμος προς το Γουέμπλεϊ

Πλέον, οι 8 ομάδες που προκρίθηκαν στα προημιτελικά ετοιμάζονται για τις νέες μάχες και όλοι ευχόμαστε να είναι το ίδιο εντυπωσιακές με όσα είδαμε στη φάση των «16». Σαφώς το άγχος θα είναι ακόμα μεγαλύτερο, αλλά αυτό ανοίγει τον δρόμο για ακόμα μεγαλύτερες συγκινήσεις. Για μερικούς ακόμα ήρωες που δεν έχουν κάνει την εμφάνισή τους.

Τα ζευγάρια των «8» είναι: 

  • Ελβετία - Ισπανία
  • Βέλγιο - Ιταλία
  • Τσεχία - Δανία
  • Ουκρανία - Αγγλία

Εuro 2020: Οι φίλαθλοι της Αγγλίας στην αναμέτρηση με τη Γερμανία
Εuro 2020: Οι φίλαθλοι της Αγγλίας στην αναμέτρηση με τη Γερμανία © EPA/Justin Tallis / POOL

It's coming home

Η διάρθρωση της διοργάνωσης δημιουργεί μία συγκεκριμένη κατάσταση που κατά γενική ομολογία ευνοεί την Αγγλία. Οι Άγγλοι έχουν «ορθάνοιχτο» δρόμο να κάνουν αυτό που δεν έχουν καταφέρει ποτέ στην ιστορία τους και να «φέρουν το τρόπαιο σπίτι», όπως λένε, μιας και αυτοαποκαλούνται η γενέτειρα του ποδοσφαίρου. Μάλιστα μπορούν να το πετύχουν χωρίς να χρειαστεί καν να φύγουν από το Wembley, αφού με εξαίρεση τον προημιτελικό με την Ουκρανία, όλα τα υπόλοιπα παιχνίδια θα τα δώσουν στην έδρα τους.

Έξαλλοι πανηγυρισμοί για την πρόκριση των Άγγλων στους «8»
Έξαλλοι πανηγυρισμοί για την πρόκριση των Άγγλων στους «8» © EPA/VICKIE FLORES

Αν καταφέρουν να διαχειριστούν το εύκολο «μονοπάτι» που τους έλαχε, σε συνδυασμό με την έδρα που τους χρίζει απόλυτο φαβορί, οι Άγγλοι πραγματικά έχουν στα χέρια τους μία τεράστια ευκαιρία που καλούνται να αξιοποιήσουν, αν θέλουν επιτέλους να σπάσει η «κατάρα». 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ