Αθλητισμος

Πρέμιερ Λιγκ: Οι προκλήσεις και οι φόβοι που προκάλεσε η πανδημία

Η πανδημία έφερε σημαντικές αλλαγές στη ζωή όλων και το ποδόσφαιρο δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστο

328203-678198.png
Φίλιππος Κόλλιας
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
thumbnail_premier-ligk-koronoios.jpg

Παράγοντες της Πρέμιερ Λιγκ μίλησαν για τα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη και τον τρόπο που αντιμετωπίστηκαν.

Η ποδοσφαιρική σεζόν 2020-21 ήταν διαφορετική από οποιαδήποτε άλλη, με εξαντλητικό πρόγραμμα, εμβόλιμες αγωνιστικές, παιχνίδια Κυπέλλων και διεθνείς διοργανώσεις, εξαιτίας της αναταραχής που προκάλεσε ο Covid-19. Όλα αυτά τη στιγμή που τα πρωταθλήματα διεξάγονταν χωρίς θεατές, ενώ θετικά κρούσματα κορωνοϊού ποδοσφαιριστών δημιουργούσαν προβλήματα πριν τη διεξαγωγή του κάθε αγώνα. Το πρόγραμμα Euro δεσπόζει αυτόν τον καιρό, αλλά και αυτό το θέμα είναι αξιοσημείωτο.

Ποια ήταν η αντίδραση λοιπόν, της Πρέμιερ Λιγκ, και πως διαχειρίστηκε τις δύσκολες καταστάσεις που προκάλεσε η πανδημία; Άνθρωποι των ομάδων της Πρέμιερ Λίγκ μιλούν για το πως ανταπεξήλθαν στις δυσκολίες και τι έμαθαν από αυτή την κατάσταση.

Η πανδημία έφερε σημαντικές αλλαγές στη ζωή όλων και το ποδόσφαιρο δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστο. Λόγω της πανδημίας και της αναβολής των πρωταθλημάτων, οι περισσότερες ποδοσφαιρικές λίγκες ολοκλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους τον Ιούλιο του 2019-20 με αποτέλεσμα να έχουν μόλις έξι εβδομάδες για να προετοιμαστούν για την επόμενη ποδοσφαιρική σεζόν.

«Αυτή ήταν η πιο δύσκολη σεζόν που έχω αντιμετωπίσει ποτέ. Υπήρχε αρκετό άγχος στην ομάδα, καθώς οι ποδοσφαιριστές άκουγαν για τον μεταδοτικό ιό και υπήρχαν διάφορες ερωτήσεις όπως “αν μπορούμε να αγγίζουμε τα σημαιάκια του κόρνερ ή τα γκολποστ”. Ωστόσο, η Πρέμιερ Λιγκ έκανε εξαιρετική δουλειά και όλοι τήρησαν τα πρωτόκολλα. Καθαρισμός της μπάλας, καθαρισμός των γκολπόστ και τις σημαίες του κόρνερ. Κάνουμε όλοι τεστ ανίχνευσης δυο φορές την εβδομάδα, ενώ εμείς στο ιατρικό επιτελείο πρέπει να φοράμε μάσκες, γάντια και ποδιές κάθε φορά που περιθάλπτουμε έναν παίκτη», ανέφερε ο Ρίτσαρντ Κόλιντζ επικεφαλής του ιατρικού επιτελείου της Γουέστ Χαμ.

Προβλήματα σε όλες τις ομάδες
Η πανδημία προκάλεσε προβλήματα και στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ειδικά όταν ο τεχνικός Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ ήθελε να ανεβάσει παίκτες από την U23 στην πρώτη ομάδα ή όταν παίκτες από την πρώτη ομάδα κλήθηκαν να παίξουν για την U23 έτσι ώστε να πάρουν χρόνο. Ο Σόλσκιερ ζήτησε από τους Μάρκος Ρόχο και Μπράντον Γουίλιαμς να προπονούνται με τη δεύτερη ομάδα στο Leigh Sports Village, προκειμένου να ανακτήσουν τη φυσική τους κατάσταση, κάτι που κατέληξε να σε μια περίπλοκη διαδικασία. Με βάση τα πρωτόκολλα οι δυο παίκτες δεν μπορούσαν απλά να προπονούνται με την U23 και στη συνέχεια να επιστρέψουν στην προπόνηση της πρώτης ομάδας. Έπρεπε να πηγαίνουν μόνοι τους στο προπονητικό κέντρο και να ετοιμάζονται σε διαφορετικά αποδυτήρια, ενώ ο διευθυντής, Νέιλ Γουντ, έπρεπε να κάνει ξεχωριστές ομαδικές συνομιλίες πριν από την έναρξη και στο ημίχρονο.

Προσπαθήσαμε να διασφαλίσουμε ότι οι παίκτες μας θα είναι ασφαλείς
«Ανακαλύψαμε ότι έπρεπε να είμαστε ακόμη πιο προσεκτικοί και επιμελείς όταν οι παίκτες είχαν υποχρεώσεις με τις Εθνικές τους. Τους δίναμε τσάντες με εξοπλισμό προστασίας και τζελ για τα χέρια και έτσι συνέχιζαν να ακολουθούν τα πρωτόκολλα. Η πρώτη διακοπή της σεζόν 2020-21 ήταν μια πρόκληση. Οι παίκτες ρωτούσαν συνέχεια αν μπορούσαν να ταξιδέψουν με ασφάλεια και έτσι μιλήσαμε με τις Ομοσπονδίες των Εθνικών ομάδων που αντιπροσώπευαν οι παίκτες μας, προκειμένου να ελέγξουμε τις πολιτικές που ακολουθούσαν για τον Covid-19. Όπως προανέφερα εξοπλίζαμε τους παίκτες μας με τσάντες με εξοπλισμό προστασίας, ωστόσο κάποιοι από αυτούς κόλλησαν τον ιό. Δεν θέλαμε οι παίκτες μας να σταματήσουν να αγωνίζονται με τις Εθνικές τους, ωστόσο θέλαμε να διασφαλίσουμε ότι θα ήταν σε καλή κατάσταση και έτοιμοι για τα παιχνίδια της Πρέμιερ Λιγκ. Στόχος μας ήταν να διασφαλίσουμε ότι όλες οι ομοσπονδίες πρόσεχαν τους παίκτες μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», ανέφερε ο Ρίτσαρντ Κόλιντζ.

Καλέσαμε περισσότερους από 4,000 φιλάθλους
«Έπρεπε να συνηθίσουμε να δουλεύουμε από το σπίτι κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Για το κλαμπ μας ήταν σημαντικό να μείνουμε ενωμένοι και κρατήσαμε επαφή με τους φιλάθλους μας κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης κατάστασης. Κάναμε περισσότερα από 4,000 τηλεφωνήματα στους φιλάθλους μας, έτσι ώστε να σιγουρευτούμε ότι είναι ασφαλείς και ότι έχουν όλα χρειάζονται. Τα τηλεφωνήματα έγιναν από παίκτες, παλαίμαχους ποδοσφαιριστές, προπονητές αλλά ακόμη και από τον διευθύνων σύμβουλο. Πιστεύω ότι καταφέραμε να διαχειριστούμε αυτή τη δύσκολη κατάσταση όσο καλύτερα μπορούσαμε. Ξεπεράσαμε τις δυσκολίες και θα συνεχίσουμε να κάνουμε το ίδιο για τους φιλάθλους μας μέσω Zoom και θα καθιερώσουμε τον “Πρωινό καφέ Ζoom” για τους φιλάθλους μας με αναπηρία, με τους οποίους και είχαμε καθημερινή επικοινωνία», ανέφερε ο Μίλι Κρόουχερστ του γραφείου διασύνδεσης υποστηρικτών με ειδικές ανάγκες της Μπράιτον.

«Ήταν μια σεζόν που μας δίδαξε πολλά. Τηρήσαμε τα πρωτόκολλα και χτίσαμε μια σχέση εμπιστοσύνης με τους παίκτες, η οποίοι αισθάνονταν το περιβάλλον ασφαλή. Κάναμε πολλές συναντήσεις, ωστόσο πριν τα Χριστούγεννα είχαμε έξαρση της πανδημίας στο ανατολικό Λονδίνο και έτσι έπρεπε πάλι να εκπαιδεύσουμε τους παίκτες για το τι πρέπει να κάνουν, καθώς όλοι ήθελαν να βρεθούν με τις οικογένειες τους, ωστόσο εκείνη τη χρονική περίοδο είχαμε συνεχόμενα παιχνίδια», δήλωσε ο Κόλιντζ.

Οι παίκτες επηρεάστηκαν ψυχολογικά
«Πολλές φορές έβλεπα τους παίκτες της ομάδας να δυσκολεύονται να βρουν κίνητρο, εξαιτίας της κατάστασης λόγω της πανδημίας. Σε παιχνίδια για το Τσάμπιονς Λιγκ ή την Πρέμιερ Λίγκ έδιναν τον καλύτερο τους εαυτό, ωστόσο αυτό άλλαζε όταν αντιμετωπίζαμε μικρότερες ομάδες ή όταν υπήρχαν τρία παιχνίδια μέσα στην εβδομάδα. Ένιωθα πολλές φορές σε ομιλίες πριν τα παιχνίδια ότι δεν είχαν πάθος και αυτό οφείλεται φυσικά σε μεγάλο βαθμό στην απουσία του κόσμου από τις κερκίδες. Η κατάσταση επηρέασε ψυχολογικά αρκετούς παίκτες, ενώ ένας από αυτούς ζήτησε ψυχολογική υποστήριξη. Ωστόσο, η καλύτερη θεραπεία ήταν η επιστροφή των φιλάθλων. Οι παίκτες μου ήταν τόσο χαρούμενοι που έβλεπαν 8,000 φίλους της ομάδας στις κερκίδες. Ήταν παθιασμένοι και δεν θύμιζαν τους ποδοσφαιριστές που ήταν έναν μήνα πριν», ανέφερε γνωστός ατζέντης παικτών της Πρέμιερ Λιγκ.

Μεταγραφές μέσω… βίντεο
«Το σκάουτινγκ έχει γίνει τόσο δύσκολο αυτή τη σεζόν, ειδικά όταν θέλεις να παρακολουθήσεις έναν παίκτη από το εξωτερικό. Ακόμη και στο εσωτερικό λόγω του περιορισμού που υπήρχαν στις κερκίδες δεν μπορούσαμε να παρευρεθούμε στα παιχνίδια, όποτε όλα γίνονταν από υπολογιστή. Η δουλειά μας δεν μπορεί να γίνει σωστά μέσα από τον υπολογιστή. Πρέπει να παρακολουθούμε τον παίκτη από κοντά. Αυτό το καλοκαίρι οι μεταγραφές θα γίνουν με βάση μόνο τα βίντεο», ανέφερε σκάουτερ ομάδας της Πρέμιερ Λιγκ.

Δεν μπορούσαμε να μοιραστούμε το γκολ με τους φιλάθλους
«Αυτό που βρήκα περίεργο και διαφορετικό αυτή τη σεζόν, είναι αυτό που συμβαίνει αφού σκοράρεις. Συνήθως όταν σκοράρεις έχεις κάποια δευτερόλεπτα με τους φιλάθλους πριν οι συμπαίκτες σου πανηγυρίσουν μαζί σου. Κάτι που αυτή τη σεζόν δεν μπορούσε να γίνει. Κάθε φορά που σκόραρες ένιωθες χαμένος, αλλά και σαν κάποιος να σου έκλεψε αυτό το μοναδικό συναίσθημα να πανηγυρίζεις τα γκολ με τους φιλάθλους. Όταν επέστρεψαν στο γήπεδο και στο παιχνίδι με τη Λέστερ η ατμόσφαιρα ήταν εκπληκτική. Όταν δεν έχεις κάτι για μεγάλο διάστημα και σου το δίνουν πίσω, είσαι τόσο χαρούμενος που δίνεις περισσότερα. Περιμέναμε καιρό τόσο εμείς όσο και οι φίλαθλοι να επιστρέψουν στα γήπεδα και είμαστε χαρούμενοι για αυτό», δήλωσε ο Ολιβιέ Ζιρού.

«Υπήρχαν σκέψεις για διακοπή του πρωταθλήματος»
«Η μόνη στιγμή που φοβήθηκα ότι η σεζόν βρισκόταν στον αέρα, ήταν την περίοδο των Χριστουγέννων, όταν υπήρξαν αναβολές αγώνων. Υπήρξε αύξηση των κρουσμάτων και έπρεπε να κάνουμε δυο φορές τεστ την εβδομάδα για να είμαστε σίγουροι για την υγεία όλων. Η διαδικασία της αναβολής αγώνα και του επαναπρογραμματισμού ήταν πολύ δύσκολη. Εκείνη την περίοδο φοβήθηκα ότι ίσως χρειαζόταν διακοπή του πρωταθλήματος, αν και προσπαθούσαμε να το αποφύγουμε. Ωστόσο, καταφέραμε να ελέγξουμε την κατάσταση και όλες οι ομάδες τηρούσαν τα πρωτόκολλα, έτσι αποφύγαμε τη διακοπή», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Πρέμιερ Λιγκ, Ρίτσαρντ Μάστερς.

Οι ποδοσφαιριστές χρειάζονται ένα διάλειμμα
«Ήταν αρκετά δύσκολο για τους παίκτες να ταξιδεύουν σε άδεια αεροδρόμιο και να μένουν σε άδεια ξενοδοχεία. Τα πράγματα ωστόσο άλλαξαν πριν το τέλος της σεζόν, καθώς η επιστροφή των φιλάθλων στο γήπεδο και τα συνθήματα τους ήταν κάτι που έλειπε. Ήταν σίγουρα μια ασυνήθιστη χρονιά. Από τον εγκλεισμό είδαμε τους παίκτες μας να ρωτάνε που μπορούν να πάνε διακοπές. Οι παίκτες χρειάζονται ένα διάλειμμα μετά από αυτή τη δύσκολη σεζόν. Προσπαθούμε να τους ενημερώνουμε για ασφαλή μέρη, ενώ γνωρίζουν πλέον καλά πως να προστατεύονται. Επίσης δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τους ποδοσφαιριστές που θα αγωνιστούν στο Euro και τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά», δήλωσε ο Κόλιντζ.

Οι φίλαθλοι μας ένιωσαν ότι τους στηρίξαμε
«Είμαι έκπληκτος από το πως αντέδρασε σε όλη αυτή την κατάσταση το κλαμπ αλλά και φυσικά με τη γενναιοδωρία των φιλάθλων, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για οικονομική βοήθεια στο φιλανθρωπικό ίδρυμα. Είμαι χαρούμενος που οι φίλαθλοι θα επιστρέψουν στο γήπεδο και μετά απ’ όλα όσα κάναμε για αυτούς είμαι σίγουρος πως θα νιώθουν ασφαλείς μέσα στο γήπεδο. Το να βλέπεις κόσμο στο γήπεδο, φορώντας μάσκες αλλά να τραγουδούν πιο δυνατά από ποτέ είναι κάτι που δεν θα ξεχάσω ποτέ. Ανυπομονώ να επιστρέψουμε στην κανονικότητα και στη μέρα όπου τα γήπεδα θα είναι και πάλι γεμάτα. Θα είναι σίγουρα μια συγκινητική ημέρα», ανέφερε ο Ρίτσαρντ Κόλιντζ επικεφαλής του ιατρικού επιτελείου της Γουέστ Χαμ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ