Αθλητισμος

Πώς ο Πέδρο Μαρτίνς περιόρισε τον ΠΑΟΚ για δεύτερη σερί χρονιά

Μπορεί ο Πορτογάλος να συνεχίσει το καλό του σερί απέναντι στον Δικέφαλο;

giannis-mpelesiotis.jpg
Γιάννης Μπελεσιώτης
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Πέδρο Μαρτίνς μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος
© ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI

Πέδρο Μαρτίνς: Με ποιον τρόπο ο Πορτογάλος προπονητής του Ολυμπιακού έχει καταφέρει να μεγαλώσει την απόσταση από τον ΠΑΟΚ.

Ο Ολυμπιακός ήταν ο φετινός αδιαμφισβήτητος πρωταθλητής κατακτώντας ακόμη μια φορά τον τίτλο και βάζει πλώρη για ένα ακόμη νταμπλ. Οι «ερυθρόλευκοι» δεν άφησαν κανένα περιθώριο στους αντιπάλους τους, ώστε να δείξουν πως μπορούν να τους στερήσουν τα κεκτημένα, παρόλο που η σεζόν είχε αυξημένη δυσκολία εξαιτίας της πανδημίας. Η χρονιά δεν έχει λήξει όμως ακόμη. Μένει ακόμα ο Σαββατιάτικος τελικός κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ. Έναν αντίπαλο που ο Πέδρο Μαρτίνς δείχνει να έχει βρει τον τρόπο να του βάλει «χαλινάρι» σε ότι αφορά τα πεπραγμένα εντός των συνόρων.

Ο Πέδρο Μαρτίνς χαρούμενος μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος
© ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI

Οι Θεσσαλονικείς τα τελευταία χρόνια βρίσκονται σε μεγάλη άνοδο με αποκορύφωμα τη χρονιά του πρωταθλήματος. Ο ΠΑΟΚ εκτός από το 2019 μετράει και τρεις κατακτήσεις για τον θεσμό του Κυπέλλου την τελευταία πενταετία και δείχνει να έχει αποκτήσει το know how. Την πρώτη σεζόν του Πορτογάλου προπονητή στο λιμάνι, οι αναμετρήσεις της ομάδας του απέναντι στον δικέφαλο του Βορρά αποδείχτηκαν εφιαλτικές.

Το 2018 «ερυθρόλευκοι» ηττήθηκαν εντός έδρας με αυτογκολ του Βούκοβιτς τη στιγμή που ο αντίπαλος του δεν είχε ούτε μια τελική εντός εστίας στο δεύτερο ημίχρονο. Την ίδια ώρα στην επίθεση ο Ολυμπιακός έχανε τα άχαστα, με τον 50χρονο κόουτς να τραβάει τα μαλλιά του στον πάγκο. Η δεύτερη αναμέτρηση είναι μία τελείως άλλη ιστορία. Οι Πειραιώτες βρέθηκαν σε θέση βολής λίγο πριν το φινάλε του πρωταθλήματος και πήγαιναν για ένα ματς - μια χρονιά στην Τούμπα. Ο πάντα μεθοδικός και φειδωλός στο κοουτσάρισμα του Πέδρο Μαρτίνς, παρασύρθηκε από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που ζητούσε φουλ επίθεση και παρέταξε μια ομάδα δεν άνηκε καθόλου στο στυλ του. Απόλογισμός 3-1 και το πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ επιστρέφει στην συμπρωτεύουσα.

ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός (3-1), 10/02/2019

Ο Ίβηρας προπονητής ανέλαβε την ευθύνη της συγκεκριμένης αποτυχίας και παρ΄όλο που στο λιμάνι συνήθως δεν είναι υπομονετικοί με έναν τεχνικό που θα χάσει τον τίτλο, αυτή την φορά σύσσωμος ο οργανισμός στήριξε τον άνθρωπο που κάθεται στην άκρη του πάγκου. Αυτό ίσως να ήταν και η αιτία που άλλαξαν και οι συσχετισμοί ανάμεσα στις δύο ομάδες. Δύο πρωταθλήματα και ένα κύπελλο μετά, τα γεγονότα της σεζόν 2018-19 φαντάζουν πολύ μακρινά για τα στελέχη του Ολυμπιακού αλλά και του ΠΑΟΚ.

Φάνηκε πως ο Πέδρο Μαρτίνς δούλευε από την πρώτη στιγμή μέχρι και σήμερα μεθοδικά, με όρεξη και βάζοντας συνεχώς νέες ιδέες στο παιχνίδι του. Ο Ολυμπιακός της πρώτης θητείας του ήταν μια ομάδα που φτιάχτηκε από το μηδέν και με ένα σωρό νέα πρόσωπα που πάτησαν το προπονητήριο του Ρέντη. Η δημιουργία χημείας, σταθερών και ομοιογένειας είναι πολύ σημαντικά ζητήματα στο σύγχρονο ποδόσφαιρο και για να τα αποκτήσει μία όμαδα πρέπει να μοχθήσει πολύ μέσα στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου. Εκ των πραγμάτων οι «ερυθρόλευκοι» δεν μπορούσαν να χτυπήσουν με μιας το σύνολο του Λουτσέσκου. 

Φαίνεται πως αυτό έχει αλλάξει άρδην και πλέον ο ΠΑΟΚ δυσκολεύεται να ματσάρει την ομάδα του Πειραιά. Το θέμα πλέον δεν είναι οι μονάδες που αγωνίζονται στο βασικό σχήμα αλλά η δημιουργία μιας ομάδας που διαθέτει αρχή μέση και τέλος, πρόβλημα που αντιμέτωπισε ο σύλλογος στο παρελθόν. Μπορεί από τη μηχανή του Ολυμπιακού να φεύγουν κάθε χρόνο σημαντικά γρανάζια, όμως ο κορμός μένει και ανανεώνεται μεθοδικά. Την ώρα που οι διώκτες τους χαρακτηρίζονται από αστάθεια σε κάθε τους κίνηση, ο Ολυμπιακός καταφέρνει να περάσει από τρικυμίες χάρη στο καλό κλίμα που επικρατεί στις τάξεις του. Ο ΠΑΟΚ δεν έχει πλέον αυτή την δυνατότητα.

Oλυμπιακός - ΠΑΟΚ: 3-0 (27/1/2021)

Οι διαφορές των δύο ομάδων τα τελευταία δύο χρόνια αποτυπώνονται στο χορτάρι. Έχουν τεθεί 10 φορές αντιμέτωπες και ο Ολυμπιακός καταφέρνει να επικρατεί σε όλα τα παιχνίδια που υπάρχει βαθμολογικό ή άλλο κίνητρο. Η φιλοσοφία του Πορτογάλου προπονητή έχει περάσει 100% στους παίκτες του και πάντα βρίσκουν τον τρόπο να παίρνουν αυτό που θέλουν στις αναμετρήσεις με τον βασικό τους αντίπαλο. Άνετος πλέον και αυτός, δουλεύει πιο καλά, προετοιμάζει την ομάδα καλύτερα το καλοκαίρι και διαχειρίζεται με εκπληκτικό τρόπο το ρόστερ του. Το τελευταίο φάνηκε καθαρά μέσα στην τρέχουσα χρονιά, που κατέστη απαραίτητο για κάθε προπονητή να σηκώσει το βλέμμα και να κοιτάξει και σημεία του πάγκου που μπορεί να μην έβλεπε με ευκολία.

Ο πάντα σκεπτικός Πέδρο Μαρτίνς, έχει φτιάξει μία ομάδα που έχει μετατραπεί στον κακό δαίμονα του ΠΑΟΚ
© PANAGIOTIS MOSCHANDREOU /EPA

Ο τελικός κυπέλλου είναι ευκαιρία για τους δυό να κλείσουν με θετικό πρόσημο την σεζόν. Βέβαια αμφότεροι έρχονται με τελείως διαφορετικά δεδομένα. Ο ΠΑΟΚ καλείται να βρει δυνάμεις και να πάρει τον τίτλο, σώνοντας κάπως μια πολύ προβληματική χρονια και ο Ολυμπιακός να κάνει το δεύτερο διαδοχικό νταμπλ, επιβεβαιώνοντας πως τα τελευταία δύο χρόνια είναι ο απόλυτος κυρίαρχος εντός των τειχών.

Ο τελικός του Σαββάτου αναμένεται με τεράστιο ενδιαφέρον και μένει να δούμε αν ο Πέδρο Μαρτίνς θα κεφαλοποιήσει την καλή παράδοση που έχει δημιουργήσει απέναντι στον δικέφαλο, φέρνοντας παράλληλα έναν ακόμα τίτλο στο λιμάνι.  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ