Αθλητισμος

Τόνι Κούκοτς: «Ήθελα να δείξω τι αξίζω σε Τζόρνταν και Πίπεν»

Ο Κροάτης θρύλος του μπάσκετ αποκαλύπτει τι προηγήθηκε των αγώνων κόντρα στις ΗΠΑ στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τόνι Κούκοτς και Σκότι Πίπεν στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης το 1992
Τόνι Κούκοτς και Σκότι Πίπεν στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης το 1992 © wikipedia

Ο Τόνι Κούκοτς ετοιμάζεται να μπει στο Hall of Fame και μιλά για τη «μονομαχία» με Τζόρνταν και Πίπεν στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης.

Στην τηλεοπτική σειρά του Netflix «The Last Dance», εκτός από τα 9+1 μαθήματα ζωής από το ντοκιμαντέρ για τον Μάικλ Τζόρνταν, παρουσιάστηκαν και λεπτομέρειες για την καριέρα του Τόνι Κούκοτς.

Με ύψος 2.11 μ, ο εμβληματικός αριστερόχειρας Κροάτης αθλητής του μπάσκετ μπορούσε να παίξει από πλέι μέικερ μέχρι σέντερ, «τιμωρώντας» τον αντίπαλο από το τρίποντο -αν τον άφηνες ελεύθερο- ή καταστρέφοντας με ευκολία σε μια διείσδυση οποιοδήποτε σύστημα άμυνας είχε σχεδιάσει ο αντίπαλος προπονητής στο πινακάκι του.

Το παιχνίδι του ήταν γεμάτο τεχνική, σουτ, ταχύτητα και μυαλό. Ο Τόνι Κούκοτς είχε μια αξιοζήλευτη καριέρα γεμάτη τίτλους τόσο στην Ευρώπη, όταν εμφανίστηκε ως ένα από τα τρομερά «μωρά» του Μπόζινταρ Μάλκοβιτς στη Γιουγκοπλάστικα (και μετέπειτα Ποπ '84), όσο και στο NBA. Πριν κάνει το πέρασμα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ο Τόνι αγωνίστηκε στην Μπενετόν Τρεβίζο, με τους φιλάθλους στην Αθήνα, στο Final Four το 1993, να έχουν την ευκαιρία να τον απολαύσουν από κοντά. Το «πούλμαν» και το «αντι-μπάσκετ» του Μάλκοβιτς δεν του επέτρεψαν να κατακτήσει την 4η Ευρωλίγκα, ωστόσο παρά την ήττα στον τελικό, βγήκε MVP του Final Four.

Πρόκειται για έναν από τους κορυφαίους Ευρωπαίους που πάτησε ποτέ σε παρκέ του ΝΒΑ. Τρεις φορές πρωταθλητής με τους Σικάγο Μπουλς και καλύτερος 6ος παίκτης του πρωταθλήματος το 1996, τρεις φορές πρωταθλητής της Euroleague, MVP του Παγκοσμίου πρωταθλήματος το 1990 και ο μοναδικός παίκτης, μαζί με τον Βασίλη Σπανούλη, που έχει κατακτήσει τρεις φορές το βραβείο του MVP του Final Four της Euroleague.

Κατέκτησε, επίσης, ένα χρυσό σε παγκόσμιο πρωτάθλημα (1990) και δύο Eurobasket (1989, 1991) με τη Γιουγκοσλαβία, ενώ πήρε το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης, το χάλκινο στο Παγκόσμιο του 1994 και το χάλκινο στο Eurobasket του 1995 με την Κροατία.

Τόνι Κούκοτς - Ο θρύλος της Κροατίας μπαίνει στο Hall of Fame

Ο 53χρονος Κροάτης, μαζί με τους Βλάντε Ντίβατς, Ντράζεν Πέτροβιτς, Αρβίντας Σαμπόνις και Σαρούνας Μαρτσουλιόνις θεωρούνται «πρωτοπόροι», συνεισφέροντας σημαντικά στην παγκοσμιοποίηση του μπάσκετ καθώς ήταν οι πρώτοι που έκαναν το μεγάλο βήμα για τον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ με επιτυχία.

Η είδηση ότι θα μπει στο Naismith Memorial Basketball Hall of Fame στην τάξη του 2021 μόνο έκπληξη δεν προκάλεσε στους θαυμαστές του, οι οποίοι κάνουν λόγο για μία ακόμη διάκριση.

Όταν ο Τόνι Κούκοτς βρέθηκε αντιμέτωπος με Τζόρνταν και Πίπεν στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης

Ο παλαίμαχος σταρ της Κροατίας κλήθηκε απάντησε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ για την πρώτη μεγάλη «μάχη» απέναντι στους Μάικλ Τζόρνταν και Σκότι Πίπεν στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης το 1992.

Ειδικότερα, κλήθηκε να απαντήσει αν μετά το πρώτο ματς κόντρα στις ΗΠΑ το 1992 (όπου δεν είχε καλή απόδοση) είχε αμφιβολίες  για τη δυνατότητά του να παίξει στο μεγαλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου.

«Εκείνο τον καιρό υπήρχαν αρκετά προσωπικά μου θέματα στο προσκήνιο. Η γυναίκα μου ήταν έγκυος και περιμέναμε το πρώτο μας παιδί, ενώ υπήρχε βέβαια και ο πόλεμος στην Κροατία. Ως εκ τούτου δεν ήμουν έτοιμος στο πρώτο παιχνίδι με τις ΗΠΑ. Στο δεύτερο ματς (τελικός) ήμουν περισσότερο προετοιμασμένος, ήξερα τι να περιμένω και ήμουν και αποφασισμένος να δείξω το τι μπορώ να κάνω» ξεκαθάρισε.

«Το πρώτο ματς απέναντι στις ΗΠΑ με εξέπληξε καθώς ήξερα ότι με είχαν επιλέξει οι Μπουλς, αλλά δεν ήξερα τι συνέβαινε στην ομάδα. Δεν γνώριζα για το τι συνέβαινε με το συμβόλαιο του Σκότι (Πίπεν) και την κόντρα του με τον Τζέρι (Κράους). Αλλά είναι και πολύ δύσκολο να παίξεις και να σε μαρκάρουν Τζόρνταν και Πίπεν. Δεν νομίζω ότι υπήρχαν πολλοί αθλητές που θα μπορούσαν να τα πάνε καλά κόντρα σε τέτοιους αντιπάλους.

» Στο δεύτερο παιχνίδι ήξερα τι να περιμένω και είχα ένα αρκετά καλό παιχνίδι. Αποτέλεσε σημείο αναφοράς για την καριέρα μου, αφού κατάλαβα ότι ανήκω στο ΝΒΑ. Τους ευχαριστώ και τους δύο γιατί με βοήθησαν πολύ όταν έφτασα στο Σικάγο και έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην καριέρα μου» υπογράμμισε.

Τόνι Κούκοτς: «Φοβερό συναίσθημα να μπαίνεις στο Hall of Fame - Πιο απαιτητικό το NBA»

Αναφερόμενος στην επερχόμενη ένταξη του στο Hall of Fame, ο Τόνι Κούκοτς τόνισε: «Είναι πραγματικά ένα φοβερό συναίσθημα και μπορώ να πω ότι είμαι ενθουσιασμένος που τελικά έγινε πραγματικότητα. Ακόμη δεν το έχω συνειδητοποιήσει, θα το καταλάβω ακόμη περισσότερο όταν βρεθώ εκεί τον Σεπτέμβρη. Ένιωσα πολύ ευτυχισμένος που το έμαθα ενώ βρίσκομαι στην Κροατία, το μέρος στο οποίο έμαθα να παίζω το παιχνίδι. Έλαβα πάρα πολλά τηλεφωνήματα και μηνύματα και πραγματικά αισθάνομαι συγκλονισμένος».

Στην ερώτηση για το πόσο δύσκολη ήταν η μετάβαση από το Ευρωπαϊκό μπάσκετ στο ΝΒΑ είπε:

«Δεν ήταν εύκολη. Εκείνο τον καιρό δεν γνώριζε ο κόσμος πολλά πράγματα για τους Ευρωπαίους παίκτες. Μας είχαν δει σε μερικά ματς με τις Εθνικές ομάδες αλλά μόνο αυτό. Οπότε είμαι πολύ χαρούμενος που ο Τζέρι (Κράους) επέμενε να έρθω στο Σικάγο και με έπεισε να κάνω αυτό το βήμα στην καριέρα μου. Έπρεπε, πάντως, να προσαρμοστώ σε ένα νέο στυλ παιχνιδιού, σε μια νέα ομάδα με νέους συμπαίκτες, νέο προπονητικό τιμ. Το γεγονός ότι ο Μάικλ (Τζόρνταν) δεν ήταν στο Σικάγο στην πρώτη μου χρονιά, κατά κάποιο τρόπο με βοήθησε γιατί είχα μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής αλλά και μεγαλύτερο ρόλο στην ομάδα».

Στη συνέχεια, ερωτηθείς για το ποιες ήταν οι βασικές διαφορές μεταξύ του ευρωπαϊκού μπάσκετ και του ΝΒΑ εκείνη την εποχή, σημείωσε:

«Βασική διαφορά ήταν ο αριθμός των παιχνιδιών, αφού στο ΝΒΑ δίναμε 3-4 παιχνίδια την εβδομάδα. Το παιχνίδι ήταν πολύ πιο γρήγορο, δυνατό και οι αντίπαλοι είχαν μεγαλύτερα αθλητικά προσόντα. Ο σκοπός μου ήταν να μη χάσω στοιχεία από το τεχνικό μου κομμάτι και παράλληλα να δυναμώσω και να βελτιώσω την ταχύτητά μου, προκειμένου να μπορώ να είμαι ανταγωνιστικός σε κάθε αγώνα».

Toni Kukoc's BEST Career Highlights

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ