Αθλητισμος

Πέθανε ο προπονητής μπάσκετ Τάκης Ξουρίδας

Είχε καθίσει στον πάγκο του ΒΑΟ και του Ηρακλή

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τάκης Ξουρίδας
Τάκης Ξουρίδας © EUROKINISSI/ACTION IMAGES

Ο Τάκης Ξουρίδας, προπονητής μπάσκετ ο οποίος κάθισε στον πάγκο ομάδων της Α1, πέθανε σε ηλικία 64 ετών.

Την τελευταία του πνοή άφησε ο Τάκης Ξουρίδας, γνωστός προπονητής μπάσκετ. Ο Τάκης Ξουρίδας πέθανε σε ηλικία 64 ετών.

Τα τελευταία 24ωρα έδινε μάχη για να κρατηθεί στη ζωή. Ήταν παντρεμένος με δύο παιδιά.

Γεννημένος στις 27/06/1956, ήταν απόφοιτος του Πανεπιστημίου ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων. Αγωνίστηκε από το 1970 μέχρι το 1981 στην ομάδα του ΒΑΟ, με την οποία κέρδισε δύο ανόδους στην Α' Εθνική κατηγορία. Ολοκλήρωσε την καριέρα του ως αθλητής, στην ομάδα του ΕΡΜΗ Λαγκαδά το 1982.

Έκτοτε, ασχολήθηκε με την προπονητική σε όλα τα επίπεδα, από ακαδημίες μέχρι και την Α1. Συνεργάστηκε με τις ομάδες, ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ, ΒΑΟ, ΜΕΝΤ, ΗΡΑΚΛΗΣ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΜΑΝΤΟΥΛΙΔΗ, ΑΙΑΣ ΕΥΟΣΜΟΥ, ΕΡΜΗΣ ΛΑΓΚΑΔΑ, ΧΑΝΘ. Κορυφαία επιτυχία στην προπονητική του καριέρα η άνοδος του ΒΑΟ στην Α1 Εθνική κατηγορία, την περίοδο 1995 - 96.

Είχε ευρωπαϊκή εμπειρία, συμμετέχοντας με τη γυναικεία ομάδα της ΜΕΝΤ στο LILLIANA RONCETTI CUP, καθώς και με την ανδρική ομάδα του ΗΡΑΚΛΗ στο SAPORTA CUP φθάνοντας μέχρι τον ημιτελικό.

Ο Τάκης Ξουρίδας διετέλεσε καθηγητής στις σχολές προπονητών καλαθοσφαίρισης της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού για περισσότερο από 15 χρόνια. Επιπλέον, έλαβε μέρος σε σεμινάρια προπονητικής μπάσκετ με ομιλητές προπονητές εγνωσμένης αξίας, όπως, οι Jack Ramsey, Hubie Brown, Dean Smith, Guy Lewis, Jim Lynam, Paul Westhead, Jim Larranaga, Robert Brown, A. Nicolic, B. Malicovic, Etore Messina, Zelimir Obradovic, Dusan Ivkovic, Ευθύμης Κιουμουρτζόγλου, Κώστας Πολίτης, Θόδωρος Ροδόπουλος, Παναγιώτης Γιαννάκης, Δημήτρης Ιτούδης, Γιώργος Μπαρτζώκας, κ.α.

Τάκης Ξουρίδας, ο προπονητής που συνεργάστηκε με σημαντικούς αθλητές στα πρώτα τους βήματα στο μπάσκετ

Με υποτροφία του Συνδέσμου Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης, παρακολούθησε την προετοιμασία του Πανεπιστημίου Duke υπό την καθοδήγηση του ομοσπονδιακού προπονητή των Η.Π.Α. Mike Krzyzewski την περίοδο 1997-1998.

«Όλα αυτά τα χρόνια στην προπονητική μου καριέρα, ευτύχησα να συνεργαστώ με αρκετούς αθλητές κατά αρχικά τους βήματα, που στη συνέχεια έφτασαν σε κορυφαίο επίπεδο και στις Εθνικές Ομάδες, όπως ο Λευτέρης Κακιούσης, ο Γιώργος Μπαλογιάννης, ο Γιώργος Μασλαρινός, ο Σωτήρης Νικολαΐδης, ο Λάζαρος Παπαδόπουλος, ο Κώστας Χαραλαμπίδης κ.α. και νιώθω περήφανος να βλέπω κάποιους από αυτούς, να διακρίνονται στην προπονητική καριέρα» είχε αναφέρει σε δήλωσή του ο Τάκης Ξουρίδας, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 64 ετών.

Ο Τάκης Ξουρίδας πέθανε - Η ανακοίνωση του ΣΕΠΚ και της ΕΚΑΣΘ για τον προπονητή μπάσκετ που «έφυγε» στα 64 του χρόνια

«Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης (ΣΕΠΚ) εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του Τάκη Ξουρίδα, ο οποίος "έφυγε" σε ηλικία 64 ετών, αφήνοντας ένα μεγάλο και δυσαναπλήρωτο κενό στον χώρο του ελληνικού μπάσκετ.

Τάκης Ξουρίδας
Τάκης Ξουρίδας © EUROKINISSI/ACTION IMAGES

» Ο Τάκης Ξουρίδας, ένας άοκνος εργάτης του αθλήματος, έδωσε μεγάλη μάχη με τον θάνατο τις τελευταίες ημέρες, την οποία δυστυχώς δεν κατάφερε να κερδίσει» επισημαίνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του ΣΕΠΚ. Και προστίθεται: «Ο Τάκης Ξουρίδας υπήρξε ένα επιφανές μέλος του Συνδέσμου Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης στο σύνολο της καριέρας του, ένας σπουδαίος άνθρωπος και μια ξεχωριστή προσωπικότητα. Το κενό που αφήνει, είναι τεράστιο».

Από τη μεριά της η ΕΚΑΣΘ ανέφερε: «Ένα σημαίνων στέλεχος του μπάσκετ, με μεγάλη ιστορία στους αγωνιστικούς χώρους και σπουδαία προσφορά μέχρι και την τελευταία μέρα της ζωής του, ο Τάκης (Δημήτρης) Ξουρίδας, "έφυγε" αναπάντεχα σε ηλικία 64 ετών. Η μάχη του με το θάνατο, τις τελευταίες τρεις μέρες αποδείχθηκε άνιση. Ο Τάκης δεν είναι πια κοντά μας. Η ΕΚΑΣΘ εκφράζει ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ