Visual Browsing
Νέο Renault Captur: Το αυτοκίνητο της χρονιάς για το 2021

Νέο Renault Captur: Το αυτοκίνητο της χρονιάς για το 2021

Μάθετε τα πάντα για το αυτοκίνητο που ψηφίστηκε ως το κορυφαίο στην Ελλάδα για τη φετινή χρονιά
Ο Θωμάς Κ. Ευθυμίου γράφει για το Renault Caprur, το «Αυτοκίνητο της Χρονιάς 2021 για την Ελλάδα».

Τι είναι
Το δεύτερης γενιάς, best seller της κατηγορίας, με φρέσκια σχεδίαση, τεράστιες δυνατότητες διαμόρφωσης προσωπικού στυλ και περισσότερους χώρους. Με κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου, αλλά πλέον και με plug-in-hybrid έκδοση. Το αυτοκίνητο που ψηφίστηκε ως «Αυτοκίνητο της Χρονιάς 2021 για την Ελλάδα» από τους 27 δημοσιογράφους μέλη του αντίστοιχου θεσμού.

Γνωριμία
Tο νέο Captur είναι κατά 11εκ. μεγαλύτερο από το αντίστοιχο μήκος του  μοντέλου προηγούμενης γενιάς, γεγονός που αλλάζει καθοριστικά προς το θετικότερο την εμπορική πορεία του μοντέλου.

Άλλαξε καθοριστικά γιατί μετά από έρευνα που έκανε η Renault σε καταναλωτές, αυτοί απαίτησαν μεγαλύτερες διαστάσεις και χώρους. Η παρουσίαση του νέου Captur εντάσσεται στα πλαίσια του στρατηγικού πλάνου με την ονομασία Drive the Future (2017-2022) του Group Renault. Το συγκεκριμένο μοντέλο αποτελεί την αιχμή του δόρατος αυτής της στρατηγικής.

Σχετικα
Lockdown - Νέα μέτρα: Αλλαγές σε άθληση και βόλτα με κατοικίδιο
Lockdown - Νέα μέτρα: Αλλαγές σε άθληση και βόλτα με κατοικίδιο

Design
Oι Γάλλοι σχεδιαστές του νέου μοντέλου της Renault έδωσαν μεγάλη σημασία στην σχεδιαστική γραμμή του, επιλέγοντας έντονες δυναμικές και σπορ γραμμές, και το ενέταξαν φυσικά στη νέα εμπρός σχεδιαστική ταυτότητα όλων των τελευταίων μοντέλων της μάρκας με το χαρακτηριστικό LED εμπρός φανάρι, επιλογή καθόλα εναρμονισμένη με το concept «French Design».

Σχετικα
Κερατέα: Ανασύρθηκε νεκρός ο οδηγός
Κερατέα: Ανασύρθηκε νεκρός ο οδηγός

Tα κωνικά πίσω φώτα που είναι και αυτά  σε μορφή «C» (C-Shape) και τα διακοσμητικά ένθετα χρωμίου, σε συνδυασμό με τους τροχούς των 18’’, συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιοτικής και δυναμικής του εικόνας. Εξωτερικά πάντα, το κατά 11εκ. μεγαλύτερο σε μήκος Captur, με την ανεβασμένη γραμμή των «ώμων» του διαθέτει την εμφάνιση ενός πραγματικού SUV.

Η εικόνα αυτή τονίζεται ακόμα περισσότερο και από στοιχεία όπως οι προστατευτικές ποδιές στο εμπρός και πίσω κάτω μέρος του αμαξώματος, τα μαύρα πλευρικά προστατευτικά στα μαρσπιέ, τα μαύρα προστατευτικά στα «φρύδια» των φτερών, και οι διαμήκεις μπάρες οροφής.

Στο εσωτερικό, η νέα σχεδίαση είναι στην γραμμή του επίσης νέου Clio, ενώ το ταμπλό αποτελεί μία υλοποίηση του σχεδιασμού «Smart Cockpit» και είναι εμφανώς προσανατολισμένο στον οδηγό, με χαρακτηριστικό στοιχείο τη μοναδικής αισθητικής, την «αιωρούμενη» κεντρική κονσόλα, που πέρα από την αισθητική πλευρά, η σχεδίαση της συγκεκριμένης κονσόλας έχει και πρακτικό αποτέλεσμα καθώς απελευθερώνει πολύτιμο χώρο και εξασφαλίζει έτσι μεγαλύτερη χωρητικότητα για αποθήκευση μικροαντικειμένων όπως λ.χ. ο ειδικός χώρος για επαγωγική φόρτιση ενός smartphone.

Σε αυτό ενσωματώνονται όλες οι τελευταίες τεχνολογίες, μεταξύ αυτών, η οθόνη πολυμέσων των 9,3 ιντσών που είναι η πιο μεγάλη οθόνη στην κατηγορία όντας ένα έγχρωμο κάθετο tablet. Όπως και στο νέο Clio, το νέο Captur προσφέρει, αντί των παραδοσιακών αναλογικών οργάνων, πίνακα οργάνων με ψηφιακή οθόνη.

Η έγχρωμη αυτή οθόνη με διαστάσεις από 7 έως 10,2 ίντσες παρέχει τη δυνατότητα εξατομίκευσης της εμφάνισης των πληροφοριών με έναν εξαιρετικά εύκολο τρόπο.

Χώροι
Το σαλόνι είναι άνετο και τα νέα λεπτά, και άκρως αναπαυτικά καθίσματα απελευθερώνουν επιπλέον χώρο για τα γόνατα των πίσω επιβατών, ενώ ο εσωτερικός καθρέφτης χωρίς πλαίσιο, το ηλεκτρικό χειρόφρενο, το κεντρικό υποβραχιόνιο με δύο θύρες USB και ρευματολήπτη 12 V για τους πίσω επιβάτες ή ακόμα και οι θήκες στις μπροστινές πόρτες με δυνατότητα αποθήκευσης μπουκαλιού 1,5 λίτρου.

Συνολικά υπάρχουν 27 λ. για μικροαντικείμενα στην καμπίνα, ενώ η χωρητικότητα του πορτμπαγκάζ αγγίζει τα 536 λίτρα, η καλύτερη στην κατηγορία του.

Ο όγκος του πορτμπαγκάζ μπορεί να αυξηθεί χάρη στη δυνατότητα μετακίνησης του πίσω καθίσματος σε διαδρομή έως και 16εκ. αλλά και στο κάλυμμα του πατώματος που έχει τη δυνατότητα τοποθέτησης σε δύο θέσεις ώστε να δημιουργηθεί ένας χώρος δύο επιπέδων που διευκολύνει στις καθημερινές μετακινήσεις. Με αυτή την επιλογή και την αναδίπλωση του πίσω καθίσματος αποκαλύπτεται ένας εντελώς επίπεδος χώρος φόρτωσης αντικειμένων μήκους έως και 1,57μ. 

Tech
Στο νέο Captur οι διαθέσιμοι κινητήρες βενζίνης και Diesel, συνοδεύονται από χειροκίνητο κιβώτιο 5 ή 6 ταχυτήτων ή αυτόματο κιβώτιο 7 σχέσεων διπλού συμπλέκτη. Οι προσφερόμενοι κινητήρες αποδίδουν από 100 έως 155 ίππους στις εκδόσεις βενζίνης και από 95 έως 115 ίππους στις εκδόσεις Diesel. Πρόκειται για κινητήρες τελευταίας γενιάς που ενσωματώνουν προηγμένες τεχνολογίες και πληρούν τα πιο πρόσφατα πρότυπα, με βελτιστοποιημένα επίπεδα κατανάλωσης και εκπομπών ρύπων.

Ήδη η γκάμα των προσφερόμενων κινητήρων για το νέο Captur έχει εμπλουτισθεί και με ένα υβριδικό επαναφορτιζόμενο σύστημα κίνησης με την ονομασία E-Tech Plug-in, που αποτελείται από βενζινοκινητήρα νέας γενιάς 1.6 λίτρων και συμπληρώνεται από 2 ηλεκτροκινητήρες, ένα πρωτοποριακό κιβώτιο ταχυτήτων, μία μπαταρία 9,8 kWh και μία πρίζα φόρτισης συμβατή με οικιακή παροχή αλλά με σταθμό φόρτισης. Ο κινητήρας E-TECH Plug-in του νέου Captur συγκεντρώνει πάνω από 150 ευρεσιτεχνίες του τμήματος μηχανολογίας της Renault.

Τέλος το νέο Captur Initiale Paris εφοδιάζεται με τους κινητήρες TCe 130 FAP (το αυτοκίνητο της δοκιμής μας) και Blue dCi 115, αμφότερα εξοπλισμένα με αυτόματο κιβώτιο EDC διπλού συμπλέκτη.

Tips
Συνολικά, το νέο Captur προσφέρεται σε 11 χρώματα αμαξώματος, 4 χρώματα οροφής και 3 πακέτα εξατομίκευσης της εξωτερικής εμφάνισης, που προσφέρουν τη μοναδική στην κατηγορία, δυνατότητα των 90 δυνατών συνδυασμών. 

Το νέο Captur χρησιμοποιεί μία αρθρωτή πλατφόρμα/πάτωμα νέας γενιάς του ομίλου με την ονομασία CMF-B που παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο νέο Clio. Η συγκεκριμένη εξελίχθηκε από το 2014 στο κέντρο ερευνών  Technocentre της Guyancourt. Διαθέτει νέα τμήματα σε ποσοστό 85% σε σύγκριση με την πλατφόρμα/πάτωμα στην οποία βασίζεται η προηγούμενη γενιά του Captur. Με τη νέα πλατφόρμα CMF-B, το νέο Captur παρουσιάζει μία πληθώρα πλεονεκτημάτων.

Τιμή
Οι τιμές του νέου Renault Captur αρχίζουν από τις 16.880 ευρώ για την έκδοση 1.0 TCe 100hp Authentic

Info
Εκτενείς πληροφορίες για το Renault Caprur, το «Αυτοκίνητο της Χρονιάς 2021 για την Ελλάδα», μπορείτε να βρείτε εδώ.

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5