Αθλητισμος

Μπάγερν: Από το 1-5 στο 8-2 και στον τελικό του Champions League

Πώς η ομάδα του Μονάχου μεταμορφώθηκε μέσα σε μερικούς μήνες

341981-718242.jpg
Αργύρης Ευθυμιάδης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η ομάδα της Μπάγερν Μονάχου σε προπόνηση πριν τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ με την Παρί Σεν Ζερμέν
© EPA/Manu Fernandez

Τελικός Champions League 2020: Πώς ο Χανς Φλικ μεταμόρφωσε την Μπάγερν Μονάχου - Από τον διασυρμό με την Άιντραχτ Φρανκφούρτης στον θρίαμβο επί της Μπαρτσελόνα

Μέχρι πρότινος η Μπάγερν Μονάχου βίωνε μια μεταβατική περίοδο. Η εποχή των Ρόμπεν-Ριμπερί έφτανε στο τέλος της και οι Βαυαροί προσπαθούσαν με μικρά και προσεκτικά βήματα να χτίσουν το μέλλον. Έγιναν κάποιες ηχηρές μεταγραφές αυτό το διάστημα, όμως η κεντρική απόφαση ήταν να στηριχθούν νέα παιδιά όπως ο Γκνάμπρι, ο Κομάν, ο Ντέιβις. Η Μπάγερν προσπαθούσε να χτίσει μια αυτοκρατορία, που θα έκανε αισθητή την παρουσία της τα επόμενα χρόνια. Προπονητής σε αυτό το project ο Νίκο Κόβατς, ήδη από το καλοκαίρι του 2018.

Η δεύτερη σεζόν του Κροάτη δεν ξεκίνησε καθόλου καλά. Με εντός έδρας ισοπαλία στο πρωτάθλημα, 2-2 με τη Χέρτα. Ήρθαν κι άλλα άσχημα αποτελέσματα στην πορεία, αλλά πάνω απ’ όλα μη πειστικές εμφανίσεις. Η Μπάγερν σωζόταν χάρη στην ευστοχία του Λεβαντόφσκι, που φέτος κάνει την καλύτερη σεζόν της καριέρας του.

Ο κόμπος στο χτένι έφτασε στις 3 Νοεμβρίου. Η ομάδα του Μονάχου διασύρεται με 5-1 από την Άιντραχτ Φρανκφούρτης και ο Κόβατς απολύεται. Εκείνη την εποχή δεν υπήρξε κάποιος καλός προπονητής διαθέσιμος και έτσι απλά προσελήφθη ως υπηρεσιακός ο Χάνσι Φλικ. Ουσιαστικά υπήρξε μια αναβάθμιση, αφού το περασμένο καλοκαίρι ο 55χρονος ήταν βοηθός του Κόβατς. Ήδη για τον κόουτς δεν υπήρχαν καλές γνώμες στον σύλλογο και ο Φλικ προστέθηκε στο τιμ ως έμπειρος. Υπό την έννοια ότι για οκτώ χρόνια ήταν βοηθός του Λεβ στη Γερμανία και κατόπιν αθλητικός διευθυντής της εθνικής.

Ο Φλικ έκανε ντεμπούτο στο εντός έδρας ματς με τον Ολυμπιακό για το Τσάμπιονς Λιγκ. Μια δύσκολη νίκη με 2-0, έπειτα από μέτρια εμφάνιση. Η διοίκηση απομάκρυνε τον Κόβατς κακήν κακώς, αφού ακολουθούσε ντέρμπι με την Ντόρτμουντ, με τους Βαυαρούς να είναι ήδη στην 4η θέση. Η Μπάγερν συνέτριψε τους Βεστφαλούς με 4-0, όμως αποδείχθηκε απλά πως ήταν η εβδομάδα του μέλιτος αυτή. Σύντομα ήρθαν άλλες δύο ήττες από Λεβερκούζεν και Γκλάντμπαχ και η Μπάγερν έπεσε στην 7η θέση της Μπουντεσλίγκα.

Ο υπηρεσιακός τεχνικός το πήρε πάνω του. Βρισκόμενος από τον Ιούνιο στον σύλλογο, έβλεπε τα κακώς κείμενα. Οι παίκτες έκαναν ό,τι ήθελαν, τα αποδυτήρια ήταν… τσίρκο, ενώ τα επεισόδια και οι διαπληκτισμοί στις προπονήσεις ήταν σχεδόν εβδομαδιαίο φαινόμενο. Πράγμα ανεπίτρεπτο για κάθε ομάδα, πόσο μάλιστα για έναν σύλλογο που είναι η επιτομή της πειθαρχίας και της αυστηρότητας διαχρονικά.

Ο Χάνσι Φλικ έκανε δουλειά. Έπεισε τους παίκτες να τον ακούν, αναμόρφωσε αρκετούς αγωνιστικά (όπως τον Τόμας Μίλερ) και γενικά πρώτα ασχολήθηκε με το κλίμα και την ψυχολογία και κατόπιν με τον αγωνιστικό τομέα.

Είναι χαρακτηριστικές οι ιστορίες από την καραντίνα. Οι παίκτες έκαναν παρέα προπονήσεις μέσω τηλεδιάσκεψης. Και όταν τελείωναν την εκγύμναση, κάθονταν στο Zoom και μιλούσαν με τις ώρες. Έλεγαν τα νέα τους και πώς περνούσαν τον χρόνο τους εν μέσω εγκλεισμού. Από εκεί που έπαιζαν γροθιές, έγιναν μία «γροθιά».

Ταυτόχρονα ο Φλικ βρήκε τρόπους για να γίνει η Μπάγερν πιο αποδοτική μέσα στο γήπεδο και το τελικό αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό. Από τις 7 Δεκεμβρίου και την ήττα από την Γκλάντμπαχ με 2-1 (που συνέπεσε με την πτώση στην 7η θέση της βαθμολογίας), η Μπάγερν έδωσε 20 αγώνες πρωταθλήματος, τέσσερις Κυπέλλου Γερμανίας και πέντε Τσάμπιονς Λιγκ.

Επί συνόλου 29 αναμετρήσεων, έφερε μόλις μια ισοπαλία (0-0 με τη Λειψία). Στις άλλες 28 νίκησε! Είτε δύσκολα, είτε εύκολα. Κορωνίδα σε αυτή την απίθανη πορεία το 8-2 επί της Μπαρτσελόνα, μια βραδιά που θα μείνει χαραγμένη στην ιστορία.

Φυσικά, το νταμπλ στη Γερμανία κατακτήθηκε με σχετική ευκολία και μένει σήμερα να ολοκληρωθεί μια μαγική σεζόν. Ο Φλικ εδώ και τέσσερις μήνες δεν είναι πια υπηρεσιακός προπονητής. Υπέγραψε ανανέωση ως το 2023 και θα κάνει κουμάντο μέχρι τότε. Χρόνια είχαν οι Βαυαροί να δουν έναν προπονητή που να «κουμπώνει» τόσο πολύ με τα θέλω και τη νοοτροπία τους. Δεν θα τον άφηναν να φύγει. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ