Αθλητισμος

Ας μιλήσουμε για «χάρτινα» στο ποδόσφαιρο

H κουλτούρα της ατιμωρησίας που θα μας κυνηγάει για πολλά χρόνια ακόμη

129214-291994.jpg
Νίκος Ασημακόπουλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μπάλα ποδοσφαίρου
© ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Ο Νίκος Ασημακόπουλος γράφει για το τέλος του πρωταθλήματος στη Σούπερ Λιγκ και τις τελευταίες εξελίξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Η βαθμολογία που θα στείλει στην UEFA η ΕΠΟ για τη φετινή σεζόν είναι στην πραγματικότητα «μαϊμουδένια». Έτσι που τα έχουν καταφέρει οι... αρμόδιοι, τελείωσε με τα πολλά ένα πρωτάθλημα, ενώ βρίσκεται στον αέρα η σοβαρότατη υπόθεση της πολυδιοκτησίας που οι όποιες ποινές της, όμως, θα ισχύουν από... του χρόνου!

Απ’ όποια πλευρά και να το δούμε, δεν είναι δυνατόν να λέει το CAS, δηλαδή το ανώτατο διεθνές αθλητικό δικαστήριο... «πάρτε την υπόθεση από την αρχή» και οι δικοί μας εδώ να βλέπουν το ένα μετά το άλλο τα μέλη της Εφέσεων να παραιτούνται χωρίς να βρίσκουν αμέσως αντικαταστάτες, μεταθέτοντας για... Σεπτέμβριο την συγκρότηση της νέας επιτροπής που θα δικάσει, όταν ήξεραν πως πρέπει να καταλήξουν στην τελική βαθμολογίας ως τις 3 Αυγούστου.

Εύκολα καταλαβαίνει κανείς πόσο «έγκυρος» είναι ο βαθμολογικός πίνακας που ανακοινώθηκε. Και μπορεί κανείς να φανταστεί τι θα γινόταν σήμερα, αν η διαφορά ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τους υπόλοιπους ήταν στον ένα ή στους δύο βαθμούς χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει τελεσίδικα αν ισχύει ή όχι το -7 εις βάρος του ΠΑΟΚ.

Η ιστορία με τα «χάρτινα» είναι πολύ συνηθισμένη στο ποδόσφαιρό μας. Από την εποχή που ο Ολυμπιακός πήρε το πρωτάθλημα από την ΑΕΚ λόγω Βάλνερ, το κάθε τι αμφισβητείται όταν μια ομάδα τιμωρείται για κάποιο λόγο. Για τη λογική του μέσου οπαδού, οποιοσδήποτε κι αν κάνει μια  κουτσουκέλα δεν πρέπει να χάνει βαθμούς επειδή... τους έχει κερδίσει στο γήπεδο. Ολόκληρος Κριστόφ Βαζέχα βγήκε και είπε τις προάλλες ότι... κακώς τιμωρήθηκε με -7 ο ΠΑΟΚ καθώς θα πρέπει -κατά τη γνώμη του- να βρεθούν... άλλες ποινές. Με δυο λόγια, ό,τι και να γίνεται, να μην αφαιρούνται από κανένα βαθμοί κι ακόμη περισσότερο να μην υποβιβάζεται οποιοσδήποτε. Μάλλον δεν καταλαβαίνει τι μπάχαλο θα γινόταν, ειδικά στην Ελλάδα, αν οι ομάδες ήξεραν πώς οτιδήποτε και να κάνουν, κανείς δεν πρόκειται να τις πειράξει...

Όπως και να χει, καθένας που παίρνει πρωτάθλημα, επειδή εφαρμόζονται οι κανονισμοί και τιμωρούνται οι αντίπαλοι παραβάτες, αισθάνεται και... λίγη ντροπή επειδή... δεν το πήρε στο γήπεδο. Στον ΠΑΟΚ, ας πούμε, κυκλοφορούν ακόμη με την αίσθηση ότι... τούς έχουν κλέψει το προπέρσινο πρωτάθλημα, επειδή δεν έπρεπε να τιμωρηθούν όταν ο Σαββίδης έκανε το ντου με το πιστόλι στο ματς με την ΑΕΚ ή όταν το ρολό της ταμειακής μηχανής βρήκε στο κεφάλι τον τότε προπονητή του Ολυμπιακού. Μια κουλτούρα ατιμωρησίας που θα κυνηγάει το ποδόσφαιρό μας για πολλά χρόνια ακόμη...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ