Αθλητισμος

Λεμπρόν ή Τζόρνταν: Αυτό το βίντεο δείχνει τον καλύτερο

Ένα βίντεο - ανάλυση για τον GOAT του αθλήματος

30592837_397928577356114_5869118242148057088_n.jpg
Νίκος Παπαηλιού
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
jordan-lebron-goat_edited.jpg

ΛεΜπρον Τζέιμς ή Μάικλ Τζόρνταν: Αυτό το βίντεο - ανάλυση δείχνει ποιος είναι ο κορυφαίος μπασκετμπολίστας όλων των εποχών.

Ενώ η σεζόν στο ΝΒΑ έχει διακοπεί προσωρινά λόγω της κρίσης του κορωνοϊού, μετά το «Last Dance», τη σειρά ντοκιμαντέρ του ESPN και του Netflix για τον Μάικλ Τζόρνταν, η συζήτηση για τον κορυφαίο παίκτη όλων των εποχών (Greatest Of All Time= GOAT) έχει φουντώσει ξανά. Είναι ο Μάικλ Τζόρνταν ό,τι καλύτερο έχει βγάλει το μπάσκετ; Γιατί ο πρώτος σκόρερ της ιστορίας, Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ απουσιάζει συνήθως από αυτήν την συζήτηση; Μήπως ο Λεμπρόν Τζέιμς είναι πληρέστερος και άρα και καλύτερος; Τα ερωτήματα είναι πολλά όταν η συζήτηση είναι τέτοια και ειδικά όταν αφορά παίκτες που έπαιξαν το παιχνίδι σε διαφορετικές στιγμές της ιστορίας του.

Είναι αρκετά εύκολο να συγκρίνεις τον Γουίλ Τσάμπερλεϊν με τον Μπιλ Ράσελ, όμως πώς μπορείς να τους βάλεις στην συζήτηση με τους κορυφαίους σέντερ που παίζουν στο ΝΒΑ τις τελευταίες δεκαετίες ή ακόμα και με τον Τζαμπάρ που έπαιξε μερικές δεκαετίες αργότερα; Το άθλημα συνεχώς αλλάζει και οι συζητήσεις για τον GOAT μοιάζουν να έχουν «ξεχάσει» εκείνους που δεν ανήκουν στην μοντέρνα έκδοση του. Μάλλον επικεντρώνεται στην μετά-Στερν εποχή. Μια εποχή που το ΝΒΑ ανοίχτηκε στον υπόλοιπο πλανήτη, οι κανόνες παρουσίασαν μικρή διαφορά και όλα τα στατιστικά καταγράφονται αναλυτικά. Κατά γενική ομολογία σε αυτήν την εποχή, οι παίκτες που ξεχώρισαν με μεγάλη διαφορά από τους υπόλοιπους είναι δύο ή τρεις. Μάικλ Τζόρνταν, Κόμπι Μπράιαντ και Λεμπρόν Τζέιμς. Ή αλλιώς 6, 5 και 3 πρωταθλήματα. 14 τίτλοι από τους 29 διαθέσιμους από το 1991.

Τα νούμερα και η διαχρονικότητα του Λεμπρόν Τζέιμς φαίνεται σήμερα να κάνουν πολλούς να βγάζουν τον Κόμπι από την συζήτηση. Άλλωστε συνήθως οι φίλοι των Κόμπι και Τζόρνταν μοιάζουν να ταυτίζονται, οπότε και να αλληλοϋποστηρίζονται. Δεν ισχύει το ίδιο όμως και με τους... Λεμπρονικούς. Ένα μήνα σχεδόν μετά το τελευταίο επεισόδιο του «Last Dance» και ενώ παρακολουθήσαμε διάφορες πτυχές της καριέρας του Τζόρνταν, κυκλοφορεί ένα βίντεο διάρκειας 30 λεπτών που παραθέτει ένα προς ένα δίαφορα «ψαγμένα» και όχι μόνο στατιστικά, για να βγάλει το δικό του συμπέρασμα. 

 Το βίντεο αναλύει και για τους δύο υπερπαίκτες, τις παρκάτω κατηγορίες.

  • Επιτεύγματα
  • Διαχρονικότητα
  • Νικητής
  • Στατιστικά
  • Rating
  • Σύγκριση ανά θέση
  • Ανάγκη για τρίποντο / διαφορετικές εποχές
  • Άμυνα
  • Clutch

Αν και η σύγκριση όπως γίνεται μοιάζει να ευνοεί τον Τζόρνταν, δεν παύει να παραθέτει τα αληθινά στοιχεία, που δείχνουν ότι ο Λεμπρόν Τζέιμς δεν υπερτερεί. Οι συνολικοί αριθμοί στο τέλος της καριέρας του μπορεί να είναι αρκετά υψηλότεροι (άλλωστε ήδη έχει ξεπεράσει κατά 2 χιλιάδες πόντους τον Τζόρνταν), όμως μπάσκετ στις συνειδήσεις του κόσμου δεν παίζουν μόνο οι αριθμοί. Μπάσκετ παίζουν οι νικητές, αυτοί με την μεγαλύτερη επίδραση, εκείνοι που βγαίνουν πάντα μπροστά. Και σε αυτήν την σύγκριση ο Τζόρνταν δείχνει άνετος νικητής. Δείτε το βίντεο και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα.

Jordan vs Lebron - The Best GOAT Comparison

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ