Αθλητισμος

Άσκηση στις μέρες του κορωνοϊού

Είναι πολύ σημαντικό αυτή την περίοδο να διατηρήσουμε μια καλή φυσική κατάσταση

328788-679859.jpg
Βαγγέλης Τζάνης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
woman-doing-push-ups-2780762.jpg

Κορωνοϊός και καραντίνα: Απλές ασκήσεις και δραστηριότητες που μπορείτε να δοκιμάσετε στην περίοδο της απομόνωσης.

Η πανδημία του κορωνοϊού (COVID-19)  εξακολουθεί να πλήττει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Η ζωή όπως την ξέραμε μέχρι πριν λίγες μέρες έχει αλλάξει, αλλάξανε οι προτεραιότητές μας, οι συνήθειές μας, ο τρόπος με τον οποίο σκεφτόμασταν και λειτουργούσαμε στην καθημερινότητά μας. Ο πρωτοφανής περιορισμός των χώρων άθλησης και της άμεσης επαφής με τους γυμναστές έχει δημιουργήσει μια καινούργια πραγματικότητα. Η άμεση επαφή για οδηγίες και επίβλεψη από τους γυμναστές πλέον δεν μπορεί να λειτουργήσει. Στα καινούργια δεδομένα καλούμαστε όλοι να βρούμε καινούργιους δημιουργικούς τρόπους άσκησης, διατηρώντας όμως παράλληλα την κοινωνική αποστασιοποίηση με τα κατάλληλα υγειονομικά αντίμετρα.

Τα καινούργια δεδομένα βασίζονται σε μια σημαντική βασική οδηγία που όλοι μας πρέπει να τηρήσουμε χωρίς εκπτώσεις με συνέπεια και πρέπουσα κοινωνική συμπεριφορά. Η πρόληψη της λοίμωξης είναι να αποφύγουμε να έρθουμε σε επαφή με άλλους που είναι μολυσμένοι με την COVID-19.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν συστάσεις για περιορισμό της φυσικής δραστηριότητας. Έτσι είναι πολύ σημαντικό αυτή την περίοδο να διατηρήσουμε μια καλή φυσική κατάσταση γνωρίζοντας ότι η σωματική δραστηριότητα μέτριας έντασης σχετίζεται με καλύτερη ανοσολογική λειτουργία. Ιδιαίτερα δυναμική καρδιο -αναπνευστική άσκηση κινητοποιεί άμεσα δισεκατομμύρια ανοσοκύτταρα, απελευθερώνει διάφορες πρωτεΐνες που μπορούν να βοηθήσουν στην διατήρησης της ανοσίας. Σήμερα βέβαια δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να δείχνουν την επίδραση της άσκησης σε σχέση με τους κορονοιούς. Υπάρχουν όμως ενδείξεις ότι η άσκηση μπορεί να έχει θετική επίδραση σε σχέση με άλλες ιογενείς λοιμώξεις, μπορεί να μετριάσει τις αρνητικές επιδράσεις του στρες ιδίως σε περιόδους παρατεταμένης απομόνωσης διατηρώντας την ανοσολογική λειτουργία του σώματος.

Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της σωματικής λειτουργίας συμβάλλοντας στη μείωση κινδύνου από χρόνιες ασθένειες όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο καρκίνος. Έχει άμεσα θετικά ψυχό-συναισθηματικά Αποτελέσματα. Ακόμα και σύντομες περιόδους φυσικής δραστηριότητας μπορούν να μειώσουν το στρες και να βελτιώσουν τη διάθεση μας μέσω της απελευθέρωσης ενδορφινών στον εγκέφαλο. Μπορείτε οι ίδιοι συγκρίνοντας τον εαυτό σας πώς αισθανόσασταν πριν και μετά τη σωματική άσκηση να διαπιστώσετε αυτή την αλλαγή. Η τακτική άσκηση βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου σας. Τα άτομα που ασκούνται τακτικά αναφέρουν καλύτερο ύπνο σε σύγκριση με εκείνα που ακολουθούν μια καθιστική ζωή και είναι λιγότερο ενεργά στο υπόλοιπο της ημέρας.

Στην περίοδο της απομόνωσης προσπαθήστε να:

  • Βάλτε μουσική που σας αρέσει και περπατήστε βιαστικά γύρω από το σπίτι για 10-15 λεπτά 2 ή 3 φορές την ημέρα.
  • Χρησιμοποιείστε το διαδίκτυο υπάρχουν πολλά βίντεο να σας βοηθήσουν να κάνετε διάφορες ασκήσεις, προσοχή στις υπερβολές ιδίως οι αρχάριοι.
  • Περπατήστε γύρω από τη γειτονιά σας, συστάσεις σύμφωνα με την διεθνή βιβλιογραφία είναι 30 λεπτά, πέντε φορές την εβδομάδα. (αποφύγετε τους πολυσύχναστους χώρους και διατηρήστε απόσταση σύμφωνα με τις συστάσεις, πλύνετε τα χέρια σας όταν φτάσετε στο σπίτι. 
  • Πηγαίνετε μια βόλτα με το ποδήλατο.
  • Κάνετε εργασίες κηπουρικής.
  • Παίξτε παιχνίδια με την οικογένειά σας.

Μην κάθεστε όλη την ημέρα! Για παράδειγμα:

Αν παρακολουθείτε τηλεόραση, σηκωθείτε κατά τη διάρκεια κάθε διαφήμισης και κάνετε έναν γύρο γύρω από το σπίτι σας, μην το υποτιμήσετε έστω και αν σας ακούγετε απλό. 

Η δύναμη, η αντοχή, η απώλεια βάρους μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες για να δείτε βελτίωση μην σταματήσετε όμως, γιατί η άσκηση σίγουρα είναι κάτι περισσότερο από την απώλεια μερικών κιλών ή την αλλαγή της σωματικής σας διάπλασης, μπορεί να σας βοηθήσει περισσότερο από ό, τι φαίνεται και προπάντων στην διατήρηση της υγείας σας. Ιδίως στις μέρες του κορωνοϊού πρέπει να προστατέψουμε τους εαυτούς μας παραμένοντας «ενεργοί» και «υγιείς», έτσι θα προστατέψουμε και τους γύρω μας. Νιώστε παραγωγικοί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ