Αθλητισμος

Ας μιλήσουμε λίγο για ποδόσφαιρο

Η αλήθεια είναι πως το φετινό πρωτάθλημα θα κριθεί στις δικαστικές αίθουσες

341981-718242.jpg
Αργύρης Ευθυμιάδης
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΠΑΟΚ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
© ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΡΟΥΚΑΣ / EUROKINISSI

Οι μεταγραφές, η ψυχολογία και οι στόχοι των ομάδων στο τελευταίο κομμάτι της σεζόν της Super League

Είναι αλήθεια πως στην Ελλάδα φέτος δεν έχουμε ευχαριστηθεί ποδόσφαιρο. Από την αρχή της σεζόν υφέρπει αυτή η κόντρα Ολυμπιακού-ΠΑΟΚ, που πια έχει γιγαντωθεί και δείχνει να ξεφεύγει. Η αλήθεια είναι πως το φετινό πρωτάθλημα θα κριθεί στις δικαστικές αίθουσες.

Με τα τωρινά δεδομένα, είναι πολύ πιθανή η αφαίρεση βαθμών από τον ΠΑΟΚ, που σίγουρα θα αλλάξει τη βαθμολογική κατάσταση και θα δώσει μεγάλο ως τεράστιο προβάδισμα στον Ολυμπιακό.

Από ‘κει και πέρα θα έχουμε και την κυβερνητική προσπάθεια να εξομαλύνει την κατάσταση στο ποδόσφαιρο της χώρας γενικότερα, με τις παρεμβάσεις των ΦΙΦΑ/ΟΥΕΦΑ και την αρωγή του Ντέμη Νικολαϊδη. Ένα project που μοιάζει φιλόδοξο, αλλά είναι πολύ πιθανό να καταστεί άχρηστο εν καιρώ.

Περνώντας στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, απομένουν πέντε αγωνιστικές για το φινάλε της κανονικής περιόδου της Σούπερ Λιγκ και ακολουθούν τα πλέι οφ του τίτλου. Παράλληλα, το Κύπελλο είναι στα προημιτελικά και πολλές ομάδες το θέλουν για διαφορετικούς λόγους. Σε ένα Ιανουάριο γεμάτο με εξωαγωνιστικά γεγονότα, έγιναν και πολλές μεταγραφές, που πιθανώς θα παίξουν ρόλο.

Όμως η αρχή γίνεται με τον ΠΑΟΚ, που βρίσκεται στην πιο περίεργη κατάσταση. Καταρχάς η ομάδα πασχίζει φέτος να παίξει καλό ποδόσφαιρο και περισσότερο παίρνει… εμπειρικά τα αποτελέσματα. Στη Θεσσαλονίκη ξέρουν καλά πως δεν θα γλιτώσουν την τιμωρία και απλά περιμένουν να δουν πόση θα είναι η αφαίρεση βαθμών. Αυτή τη στιγμή ο πρωταθλητής είναι στο -2 από τον Ολυμπιακό και το απόγευμα παίζει στο ΟΑΚΑ με τον Παναθηναϊκό. Αν νικήσει περνά πάλι πρώτος, αν όχι συνεχίσει δεύτερος. Μεγάλη σημασία έχει λοιπόν η ποινή. Αν ο ΠΑΟΚ τιμωρηθεί με -5,τότε θα έχει μια διαφορά από τους Πειραιώτες που θα κυμαίνεται στο -4 με -7. Με δεδομένο ότι οι δύο μνηστήρες του τίτλου θα συναντηθούν τρεις φορές ακόμη φέτος για το πρωτάθλημα (οι δύο στην Τούμπα), τότε όλα παίζονται ακόμη. Απλά ο Ολυμπιακός θα είναι το φαβορί και ο ΠΑΟΚ θα έχει τη δικαιολογία να χάσει την πρωτιά. Αν ο ΠΑΟΚ τιμωρηθεί με -10 (η πιθανότερη ποινή για την Ξάνθη είναι αυτή), τότε θα πρέπει να παλέψει για τη δεύτερη θέση και την έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ με την ΑΕΚ.

Το θέμα είναι πώς και πόσο έχει επηρεάσει όλη αυτή η κατάσταση την ομάδα σε επίπεδο ψυχολογίας. Το διαβάζουμε σε όλα τα social media, ότι στην Τούμπα έχουν κυκλώσει ήδη την 23η Φεβρουαρίου όταν και θα υποδεχθούν τον Ολυμπιακό στο πλαίσιο της 25ης αγωνιστικής.

Κάτι άλλο που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι ο ΠΑΟΚ είναι η μοναδική ομάδα (μαζί με τον Πανιώνιο) που δεν έκανε μεταγραφές. Η μέγγενη του Financial Fair Play έχει σφίξει επικίνδυνα και οι Θεσσαλονικείς πρέπει να κάνουν πωλήσεις άμεσα και όχι αγορές, αν θέλουν να μην μπλέξουν με τιμωρίες.

Ο Ολυμπιακός νιώθει και είναι φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, όμως θέλει και το Κύπελλο, αλλά έχει και την Ευρώπη όταν σε 20 μέρες θα παίξει με τη φημισμένη Άρσεναλ των πολλών αδυναμιών.

Στο ρόστερ υπήρξαν αρκετές αλλαγές. Έφυγε ο αναπληρωματικός σέντερ φορ Γκερέρο για να γυρίσει ο Αχμέντ Χασάν, που ήταν και πέρυσι στην ομάδα, ενώ υπήρξε και η πώληση του Ποντένσε. Στη θέση του αποκτήθηκε ο 22χρονος Εμρέ Μορ, Δανός με τουρκικές ρίζες, ο οποίος ήταν ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Η τεχνική του είναι απαράμιλλη, όμως του έχει κοστίσει η αγωνιστική του φλυαρία και ο ιδιόρρυθμος χαρακτήρας του.

Επίσης, ήρθε και ο Βραζιλιάνος Καφού για τη μεσαία γραμμή. Στις δύο θέσεις του άξονα, ο Ολυμπιακός έχει από την αρχή της σεζόν μόλις τρεις παίκτες. Τους Γκιλιέρμε, Καμαρά, Μπουχαλάκη. Αν αναλογιστεί κανείς ότι εσχάτως παίζουν όλοι μαζί ελλείψει κλασικού δεκαριού, ήταν επιτακτική η απόκτηση ενός παίκτη με επιθετικά και ταυτόχρονα ανασταλτικά χαρακτηριστικά. Σημειωτέον πως και οι τρεις ποδοσφαιριστές ήρθαν ως δανεικοί μέχρι το καλοκαίρι…

Πηγαίνοντας στην ΑΕΚ, βλέπουμε μια ομάδα που προσπαθεί να σουλουπωθεί με τον Καρέρα στον πάγκο και να βρει μια ταυτότητα. Περιμένοντας την τιμωρία του ΠΑΟΚ για να δει τους στόχους της, κοιτάει και προς το Κύπελλο. Στα προημιτελικά παίζει με τον Παναιτωλικό, γεγονός που της δίνει το δικαίωμα να ελπίζει βάσιμα και σε πρόκριση, με φόντο την πέμπτη συνεχόμενη συμμετοχή της σε τελικό.

Οι οπαδοί της νιώθουν ενθουσιασμένοι μετά από καιρό, αφού αποκτήθηκε κι επέστρεψε ο αγαπημένος της εξέδρας, ο Σέρχιο Αραούχο. Παράλληλα και παρά τις προτάσεις από συλλόγους του εξωτερικού, δεν έφυγε ούτε ο Ολιβέιρα ούτε ο Λιβάγια από την επίθεση. Πάντως, ο Πορτογάλος δείχνει λίγο ξενερωμένος που δεν ευοδώθηκε η μετακίνησή τους στους Γουλβς. Από ‘κει και πέρα, η ΑΕΚ πήρε δανεικό και τον Πολωνό κεντρικό μέσο Σιμάνσκι, που δείχνει καλά στοιχεία.

Τέλος, υπάρχει και ο Παναθηναϊκός, ο οποίος ανεβαίνοντας στην τέταρτη θέση δείχνει πως είναι μέλος του Big 4, όχι μόνο κατ’ όνομα. Οι «πράσινοι» έχουν βρει φόρμα, μετρούν απανωτές νίκες, όμως τώρα καλούνται να διαχειριστούν τα δύσκολα. Στις επόμενες 10 μέρες θα παίξουν τρεις φορές με τον ΠΑΟΚ (οι δύο για το Κύπελλο) και μία με την ΑΕΚ. Βλέποντας ότι θα μπουν στην εξάδα και πως θα συμμετέχουν στα πλέι οφ τίτλου, που ήταν ένας στόχος γοήτρου εξαρχής, θέλουν να κυνηγήσουν το Κύπελλο. Βέβαια ήταν άτυχοι στην κλήρωση, όμως πρέπει να διεκδικήσουν όλες τους τις πιθανότητες.

Μεταγραφικά, έγιναν καλές κινήσεις. Πρώτα με δύο κεντρικούς μέσους (Ανουάρ-Αγιούμπ), ενώ στα εξτρέμ ήρθε ο Νάγκι, δανεικός σαν τον Ανουάρ. Επίσης αποκτήθηκε και ο πολύ καλός επιθετικός Καρλίτος, ο οποίος όμως θα έχει δικαίωμα συμμετοχής από το καλοκαίρι. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ