Αθλητισμος

Το ελληνικό ποδόσφαιρο κρέμεται σε μια κλωστή

Νόμοι και ανομίες, πολιτικά παιχνίδια, επίδειξη δύναμης και μια… τρύπα που μπορεί να καταστρέψει τα πάντα

341981-718242.jpg
Αργύρης Ευθυμιάδης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΠΑΟΚ ΞΑΝΘH
© ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI

Κατατέθηκε τροπολογία για ΠΑΟΚ και Ξάνθη - Η σκληρή ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός και οι πολιτικές αντιδράσεις.

Ο πόλεμος Ολυμπιακού-ΠΑΟΚ έχει ξεφύγει πολύ από τo αθλητικό/ποδοσφαιρικό πλαίσιο, έχει παρεισφρήσει στην πολιτική και στην κοινωνία γενικότερα, κάτι που θα φανεί και τα επόμενα 24ωρα.

Σήμερα στη μία το μεσημέρι, έχει προγραμματιστεί η ψηφοφορία στη Βουλή, ώστε να περάσει ο φωτογραφικός νόμος-εξπρές της κυβέρνησης που αφορά την αποφυγή υποβιβασμού του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε και πέτυχε να γίνει ονομαστική η ψηφοφορία, παρότι οι βουλευτές του (μαζί με του ΚΙΝ.ΑΛΛ και του ΚΚΕ) δεν θα συμμετέχουν στη διαδικασία. Κυκλοφορεί έντονα από χθες, πως αρκετοί βουλευτές Πειραιά της ΝΔ προτίθενται να καταψηφίσουν τον συγκεκριμένο νόμο, ενώ άγνωστη παραμένει η στάση Μακεδόνων βουλευτών, αφού στον ΠΑΟΚ θεωρούν πως η ομάδα τους θα χάσει το πρωτάθλημα εκτός γηπέδων, αν εφαρμοστεί η ποινή αφαίρεσης βαθμών. Πάντως, δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν πως οι πρωταθλητές θα πρέπει να είναι κι ευχαριστημένοι με αυτόν τον νόμο, ενώ στον Πειραιά βάλλουν κατά της κυβέρνησης και με επίσημο τρόπο. Η ΠΑΕ Ολυμπιακός έβγαλε σκληρή ανακοίνωση με αποδέκτες τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση γενικότερα.

Η ουσία είναι πως ο νόμος θα περάσει σήμερα από τη Βουλή και το πολιτικό ενδιαφέρον έγκειται στο αν θα υπάρξουν διαρροές στο κυβερνών κόμμα. Διότι τότε θα επίκεινται διαγραφές, όπως έγινε και στην περίπτωση του ευρωβουλευτή, Θοδωρή Ζαγοράκη.

Κάτι που δεν έχουν καταλάβει πολλοί ακόμη είναι πως ακόμη κι αν περάσει ο νόμος, ο ΠΑΟΚ με την Ξάνθη κινδυνεύουν ακόμη με υποβιβασμό! Στον νόμο αναγράφεται πως άπαξ και υπάρχει η εισήγηση της ΕΕΑ, το αρμόδιο δικαιοδοτικό όργανο (η Σούπερ Λιγκ στην παρούσα φάση) να επιβάλλει ποινές 5-10 βαθμών.

Μόνο που το καταστατικό της ΕΠΟ (το οποίο εφαρμόζει και η Λίγκα) αναφέρει κάτι άλλο: Ότι σε περίπτωση που η ΕΕΑ κρίνει μια περίπτωση «βαρεία», τότε υπάρχει απευθείας υποβιβασμός.

Θα αναρωτηθεί κανείς, πώς γίνεται οι κανονισμοί μιας αθλητικής ομοσπονδίας να υπερτερούν των νόμων ενός κράτους; Η απάντηση κρύβεται στη λέξη «αυτοδιοίκητο». Αυτό που επιβάλλουν ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ σε όλα τα μέλη τους ανά τον κόσμο. Αν η Πειθαρχική Επιτροπή της Σούπερ Λιγκ δεχτεί την εισήγηση της ΕΕΑ, τότε βάσει κανονισμού πρέπει να υποβιβάσει ΠΑΟΚ και Ξάνθη. Αν δεχτεί τον νόμο του κράτους, τότε η Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία -όπως έχει προειδοποιήσει άλλωστε- είναι σε θέση να επιβάλλει αυτόματα Grexit, δηλαδή να αποβάλλει τις ομάδες μας από την Ευρώπη και φυσικά την Εθνική Ελλάδος από τις προσεχείς διοργανώσεις!

Το μοναδικό, θεωρητικό «παραθυράκι», είναι να ζητήσει η ΕΠΟ από τη ΦΙΦΑ να αλλάξει τον κανονισμό άμεσα, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει πάντως σε παγκόσμιο επίπεδο, μεσούσης της σεζόν…

Με όλα τα παραπάνω στοιχεία είναι βέβαιο ότι τη… μεγάλη μπάλα θα την παίξουν τα νομικά επιτελεία των ομάδων. Ο ΠΑΟΚ μάλιστα ετοιμάζουν προσφυγή στα δικαστήρια, θεωρώντας παράνομη τη νέα σύνθεση της ΕΕΑ, αφού στη Θεσσαλονίκη έχουν στοιχεία πως οι αντικαταστάσεις δεν έγιναν νομότυπα. Στόχος του ΠΑΟΚ είναι να αναιρέσει την εισήγηση της Επιτροπής, αφού ό,τι και να συμβεί με τον νόμο στη Βουλή, αυτή θα παραμείνει η ίδια. Άρα αν υπάρχει ένας και μοναδικός τρόπος για μην ληφθεί υπόψιν, είναι να θεωρηθεί «άκυρη» η νυν σύνθεση της ΕΕΑ.

Μέσα σ’ αυτόν τον πολιτικό, δικαστικό και νομικό κυκεώνα, στο παιχνίδι έχουν μπει πολύ δυνατά οι οργανωμένοι οπαδοί των δύο ομάδων, με απειλές προς την κυβέρνηση. Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ ανακοίνωσαν συλλαλητήριο για την Πέμπτη στις 6 το απόγευμα στην Καμάρα, ενώ τόνισαν πως περιμένουν να… υποδεχθούν τον υπουργό Μάκη Βορίδη, στα εγκαίνια της Agrotica!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ