Αθλητισμος

Αυτός ο Βαλβέρδε γεννήθηκε με μια μπάλα στα πόδια

Πώς ο Ουρουγουανός μέσος σαγήνευσε τον Ζινεντίν Ζιντάν

341981-718242.jpg
Αργύρης Ευθυμιάδης
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φεντερίκο Βαλβέρδε
© EPA/RODRIGO JIMENEZ

Η καθιέρωση του Φεντερίκο Βαλβέρδε στη Ρεάλ Μαδρίτης: Η ιστορία του νεαρού ποδοσφαιριστή που κέρδισε την εμπιστοσύνη του Ζιντάν.

Μέχρι πρότινος έναν Βαλβέρδε γνωρίζαμε στον χώρο του ποδοσφαίρου. Τον Ερνέστο, τον παλιό προπονητή του Ολυμπιακού και νυν της Μπαρτσελόνα, αν και αυτή του η ιδιότητα δεν θα κρατήσει και πολύ. Λίγο οι ταπεινωτικοί αποκλεισμοί στην Ευρώπη πέρσι και πρόπερσι, λίγο η μέτρια φετινή πορεία της Μπάρτσα, μάλλον θα φέρουν το τέλος του «τσινγκούρι» και μάλιστα πολύ σύντομα.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν ο αποκλεισμός από τον τελικό του Ισπανικού Σούπερ Καπ που διεξάγεται στο Ριάντ. Αν και οι ομάδες δεν πήραν αρχικά ζεστά τη συμμετοχή τους στον θεσμό, εντούτοις ο ανταγωνισμός αποδείχθηκε τεράστιος και έτσι ο Βαλβέρδε χρεώνεται τον αποκλεισμό από την Ατλέτικο Μαδρίτης. Οι «ροχιμπλάνκος» παίζουν σήμερα στον τελικό με τη συμπολίτισσα Ρεάλ, η οποία σε μια χρονιά που δεν ενισχύθηκε όσο θα έπρεπε, έχει την ευτυχία να χρησιμοποιεί μια εσωτερική της μεταγραφή. Αυτή του Φεντερίκο Βαλβέρδε.

Ο 21χρονος Ουρουγουανός (και όχι Ισπανός) μέσος διαθέτει όλα τα στοιχεία για να στεριώσει και να πρωταγωνιστήσει στη «βασίλισσα» για πολλά χρόνια ακόμη. Με ύψος 1.82 και αρκετά γεροδεμένο κορμί, δεσπόζει στη μεσαία γραμμή της ισπανικής ομάδας, πατώντας κάθε σπιθαμή του γηπέδου, ακριβώς όπως πρέπει να παίζει ένας box to box ποδοσφαιριστής. Έχει καλό σουτ, πολύ καλή πάσα, αξιοπρόσεκτη τεχνικό, μπόλικα τρεξίματα, ταχύτητα και σημαντικές ανασταλτικές λειτουργίες, κοντολογίς διαθέτει όλο το πακέτο.

Φαινόταν ότι θα γίνει ποδοσφαιριστής από πολύ μικρός. Σχεδόν ταυτόχρονα με το που περπάτησε, κλώτσησε και μια μπάλα. Όχι, δεν προέρχεται από ποδοσφαιρική οικογένεια, αλλά από μια τυπική μεσοαστική του Μοντεβιδέο.

Απλά, οι γονείς του κατάλαβαν πώς απ’ όλα τα παιχνίδια που του αγόραζαν, ο «Φέντε» προτιμούσε να κλωτσάει μόνο μια μπάλα. Έτσι, μόλις ο πιτσιρικάς Βαλβέρδε έκλεισε τα δύο του χρόνια, ο πατέρας του ο Ζούλιο του αγόρασε ένα μικρό τέρμα που εγκαταστάθηκε στο σαλόνι. Και ο Φεντερίκο κάθε μέρα έμενε εκεί για ώρες. Κλωτσούσε την μπάλα και έβαζε γκολ. Ούτε αυτοκινητάκια, ούτε άλλα παιχνίδια, μόνο μπάλα.

Μοιραία, μόλις έγινε τριών ετών, γράφτηκε σε μια ακαδημία για μωρά παιδιά, όπου βασικό μέλημα ήταν να διασκεδάζουν παίζοντας μπάλα. Στον πρώτο του (ανεπίσημο) αγώνα, ο τρίχρονος Φεντερίκο σκόραρε και πανηγύρισε με έναν δικό του ξεχωριστό τρόπο. Κατέβασε το παντελόνι του και αμέσως μετά έβγαλε την πάνα του!

Μέχρι να πάει έξι ετών και να έχει δικαίωμα συμμετοχής σε επίσημα πρωταθλήματα της κατηγορίας τζούνιορ, ήταν η μασκότ της ομάδας, κάνοντας παράλληλα και «προπονήσεις». Ακόμη και σε ηλικίες 6-7 ετών ξεχώριζε για το ταλέντο του και στα 10 ήρθε η ώρα να κάνει το σημαντικό βήμα.

Πέρασε από τα δοκιμαστικά της Πενιαρόλ (η μεγαλύτερη ομάδα της Ουρουγουάης) και έγινε μέλος των ακαδημιών της. Το πιο σημαντικό που άκουγαν οι γονείς του από τους προπονητές δεν ήταν ότι ο γιος του είχε ένα σπουδαίο ταλέντο, αλλά πως διέθετε έναν σπάνιο χαρακτήρα. Συνεσταλμένο και ευγενικό παιδί, δεν δημιουργούσε προβλήματα.

Το 2015, έχοντας πια κλείσει τα 17, ο «Φέντε» έκανε το βήμα για την πρώτη ομάδα. Εκεί συνάντησε τη νέα μεταγραφή του συλλόγου, τον Ντιέγο Φορλάν. Για τα περισσότερα παιδιά ο έμπειρος επιθετικός ήταν πρότυπο και με τον Βαλβέρδε ξεκίνησε μια σχέση δασκάλου-μαθητή. Όχι τόσο αγωνιστικά (σέντερ φορ ο ένας, κεντρικός μέσος ο άλλος), αλλά σε ανθρώπινο επίπεδο. «Μου έλεγε συνέχεια ο Ντιέγο πως πρέπει να δουλεύω σκληρά σε όλη μου τη ζωή, αλλά ταυτόχρονα να παραμένω ταπεινός».

Η σχέση με τον μέντορά του κράτησε μόλις έναν χρόνο, αφού για τον μικρό Βαλβέρδε ήχησαν οι σειρήνες της Ρεάλ Μαδρίτης και φυσικά δεν μπορούσε να κλείσει τ’ αυτιά του.

Έπαιξε για μια σεζόν με τη Β ομάδα, πριν πάει δανεικός στη Λα Κορούνια, όπου πήρε σημαντικές εμπειρίες από το πρωτάθλημα της Α’ Ισπανίας. Το καλοκαίρι του 2018 γύρισε στη Ρεάλ, που ψαχνόταν χωρίς τον Ζιντάν και τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Αγωνιστικά η σεζόν ήταν κάκιστη για τους «μερένγκες», όμως ο Βαλβέρδε βρήκε χρόνο συμμετοχής και με τους τρεις προπονητές που πέρασαν μέσα στη χρονιά (Λοπετέγκι, Σολάρι, Ζιντάν). Το καλοκαίρι που μας πέρασε, ο «Ζιζού» έψαχνε να κάνει σημαντικές αλλαγές στο ρόστερ και ο Φεντερίκο δεν χωρούσε σε αυτό. Ειδικά με την παρουσία παικτών όπως ο Μόντριτς και ο Κρόος και με τη σκέψη πως θα γινόταν τουλάχιστον άλλη μία μεταγραφή σε αυτή τη θέση (Πογκμπά ή Έρικσεν). Τελικά, τα πράγματα ήρθαν διαφορετικά. Η Ρεάλ δεν τα πήγε καθόλου καλά στον μεταγραφικό σχεδιασμό και ταυτόχρονα στην προετοιμασία ο Βαλβέρδε ήταν από τους κορυφαίους.

Από τη στιγμή που δεν υπήρχε δελεαστική πρόταση γι’ αυτόν, ο Ζιντάν αποφάσισε να τον κρατήσει για το rotation, όμως ο Ουρουγουανός τον ανάγκασε να αλλάξει κι άλλο τη γνώμη του. Από την αρχή της σεζόν ο Βαλβέρδε είναι βασικός και ουσιαστικά αναντικατάστατος, έχοντας παραγκωνίσει τον Μόντριτς από την ενδεκάδα. Δηλαδή ο Ζιντάν έχει ήδη σημειωμένο το όνομα του «Φέντε» για το αρχικό σχήμα και στη συνέχεια αποφασίζει ποια από τα ακριβοπληρωμένα ονόματα θα τον πλαισιώσουν.

Δείγμα του -χαμηλών τόνων- χαρακτήρα του είναι ότι μαζί του στη Μαδρίτη έχουν μετακομίσει και οι γονείς του, μαζί με τον μεγαλύτερο αδερφό του, ενώ ο Φεντερίκο ετοιμάζεται να γίνει και πατέρας. Η 26χρονη φίλη του, Μίνα Μπονίνο, είναι επτά μηνών έγκυος και ήδη το παιδικό δωμάτιο έχει ετοιμαστεί. Τα ισπανικά ΜΜΕ γράφουν πως η μεγαλύτερη Μίνα τον συμβουλεύει σε πολλά θέματα και τον καλύπτει συναισθηματικά, αν και υπήρξαν μερικές διενέξεις μεταξύ τους, που έγιναν γνωστές μέσω Instagram. Προφανώς, η τύπισσα ήθελε να αυξήσει κι άλλο τους followers της, που αγγίζουν τις 265.000. Ας είναι... 

Federico Valverde 2019-20 ● Tackles, Skills & Passes ● FEDE VALVERDE 🇺🇾⚪

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ