Αθλητισμος

Ένα σπασμένο τζάμι διέλυσε την... κανονικότητα

Οι τελευταίες εξελίξεις στον υπέροχο κόσμο του ελληνικού ποδοσφαίρου

129214-291994.jpg
Νίκος Ασημακόπουλος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ανακοινώσεις ΕΠΟ Διαιτησία
© Eurokinissi Sports

Ο Νίκος Ασημακόπουλος γράφει για τις δύο διαφορετικές ανακοινώσεις της ΕΠΟ σε έξι ώρες

Οι δύο ανακοινώσεις της ΕΠΟ βγήκαν με διαφορά έξι ωρών περίπου η μία από την άλλη.

Η πρώτη πριν από τα δεύτερα σερί σπασίματα στην είσοδο της πολυκατοικίας που μένει ο διαιτητής Ευαγγέλου. Περιγράφει το... υπέροχο ποδόσφαιρο που μας ετοίμασε για να απολαύσουμε από τη στιγμή που οι διαιτητές αποφάσισαν να μην κάνουν αποχή και να συνεχίσουν να σφυρίζουν «κανονικά» στο πρωτάθλημα: «Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία χαιρετίζει με ιδιαίτερη ικανοποίηση την απόφαση των Διαιτητών και Βοηθών Διαιτητών Α΄ κατηγορίας να αναστείλουν την προαναγγελθείσα αποχή τους από τους αγώνες της Super League, καθώς επίσης και την ανάλογη στάση ευθύνης που επέδειξαν η Super League 1 και η Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας μετά την πρωτοβουλία της ΕΠΟ για την εκτόνωση του κλίματος και την επιστροφή στην ποδοσφαιρική κανονικότητα. Πέραν του γεγονότος ότι το πρωτάθλημα της Super League 1 και οι αγώνες του Κυπέλλου Ελλάδος θα διεξαχθούν ως εκ του αρχικού προγραμματισμού τους, η διαδικασία και η εξέλιξη των τελευταίων ημερών απέδειξαν ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς μπορούν να λειτουργούν με βάση την ενότητα της ποδοσφαιρικής οικογένειας, το συμφέρον του Παιχνιδιού και τον σεβασμό στους θεσμούς και τους κανονισμούς και αυτό συνιστά ιδιαίτερη κατάκτηση για την Ελληνική ποδοσφαιρική οικογένεια».

Μόνο που αποδείχθηκε πως τα πράγματα δεν ήταν ακριβώς έτσι. Κάποιοι παραφύλαγαν να χαλάσουν την υπέροχη - βολική εικονική πραγματικότητα που είχαν κατασκευάσει στο μυαλό τους οι «αρμόδιοι» του ελληνικού ποδοσφαίρου μετά την ... επιτυχία τους να βάλουν πάλι τους διαιτητές να σφυρίξουν. Αρκούσε απλά μία πέτρα στην τζαμαρία της πολυκατοικίας όπου μένει ο διαιτητής Ευαγγέλου για να αλλάξει εντελώς το σκηνικό και να δημιουργήσει την ανάγκη μιας διαμετρικά αντίθετης τοποθέτησης. Απολαύστε: «Το αμετανόητο παρακράτος του ελληνικού ποδοσφαίρου "χτύπησε" και πάλι. Αυτή τη φορά όχι μόνο για να τρομοκρατήσει -με τις γνωστές μεθόδους του- τους Έλληνες διαιτητές, αλλά κυρίως για να σαμποτάρει την πρόσφατη συμφωνία ΕΠΟ - ΚΕΔ- Super League 1 και διαιτητών/βοηθών διαιτητών Α’ κατηγορίας και να τορπιλίσει κάθε προσπάθεια εμπέδωσης της κανονικότητας στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Το σχέδιο υλοποίησης του διπλού στόχου, αφενός της διακοπής της διεξαγωγής των εθνικών διοργανώσεων, εις βάρος του ίδιου του Παιχνιδιού και της διεξαγωγής του στην Ελλάδα, προς όφελος μιας οικτρής μειοψηφίας, και αφετέρου της δημιουργίας αρνητικών εντυπώσεων εις βάρος όλων των εκλεγμένων και θεσμικών φορέων του Αθλήματος, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ενώπιον όλων και πρέπει να είναι πλέον πασιφανές, ακόμα και σε όσους συνεχίζουν να αναζητούν "ύποπτες δραστηριότητες" στο Ελληνικό Ποδόσφαιρο. Η ΕΠΟ καταδικάζει με τον πλέον απερίφραστο τρόπο τη νέα επίθεση εναντίον Έλληνα διαιτητή, στον οποίο και εκφράζει την πλήρη συμπαράστασή της. Παράλληλα όμως νιώθει και την υποχρέωση να εκφράσει και την απορία της για την ανεξήγητη αδυναμία των Αρχών να διερευνήσουν και να διαλευκάνουν όλες αυτές τις συναφείς υποθέσεις. Δεν αντιλαμβάνεται κανείς ότι μετά την υπόθεση Τζήλου, η αμήχανη στάση της Πολιτείας αποθρασύνει αυτή την ατιμώρητη συμμορία, η οποία στοχοποιεί, σπιλώνει, τρομοκρατεί και ασκεί βία εναντίον συμπολιτών μας και ανθρώπων του ποδοσφαίρου, διασύροντας και εξευτελίζοντας διεθνώς τη Χώρα και το Άθλημα; Τι πρέπει να συμβεί αλήθεια για να ενεργοποιηθούν οι Αρχές και οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη, όπως πολλάκις έχουν ζητήσει και οι διεθνείς ποδοσφαιρικές αρχές; Ήδη τα πρώτα θύματα τους είναι γνωστά... Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία καλεί όλους τους εμπλεκόμενους στο Ποδόσφαιρο να μην υποταχθούν στους τραμπούκους και τις μεθόδους τους, τουναντίον να συνταχθούν μαζί της στην προσπάθεια επιβολής της κανονικότητας στο Ελληνικό Ποδόσφαιρο. Ο τρόπος είναι γνωστός: η Ελλάδα θα συνεχίσει να παίζει ποδόσφαιρο και το ίδιο το Παιχνίδι θα δώσει τις δέουσες απαντήσεις προς πάσα κατεύθυνση»...

Όποιος τις βάλει δίπλα - δίπλα και τις μελετήσει, έχει αυτόματα ένα μοναδικό μνημείο γελοιότητας και ανευθυνότητας μπροστά στα όσα συμβαίνουν. Κάθε εξάωρο η άποψη αλλάζει. Αντί η ποδοσφαιρική ομοσπονδία να δείξει στοιχειώδη σοβαρότητα και να στηρίξει από την αρχή την αποχή των διαιτητών, κάνοντας η ίδια τις απαραίτητες κινήσεις με την ελπίδα πως θα κατάφερνε να διασφαλίσει κανονικό πρωτάθλημα χωρίς τρομοκρατία, τούς πίεσε ως εκεί που δεν έπαιρνε μέχρι που τους έπεισε να κάνουν πίσω, ενώ δεν ήταν σε θέση να τούς δώσει την παραμικρή εξασφάλιση για το μέλλον. Τώρα ζητάει από τις... άλλες αρμόδιες αρχές να πάρουν μέτρα και να οδηγήσουν στη Δικαιοσύνη εκείνους που ξέρει και ξέρουμε ότι δεν πρόκειται να πιάσει κανένας!

Όσο για τους ίδιους τους διαιτητές, τα ξαναείπαμε... Ας πρόσεχαν! Μαθημένοι για ολόκληρες δεκαετίες να πηγαίνουν με το μέρος τού κάθε φορά ισχυρού έκαναν για μια ακόμη φορά το ίδιο. Μόνο ο αφέντης άλλαξε.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ