Αθλητισμος

Ποιοι δεν θέλουν να τελειώσει το πρωτάθλημα;

Γιατί ο Μαρινάκης και ο Σαββίδης «τρελαίνονται» στην ιδέα ότι μπορεί να το χάσουν

129214-291994.jpg
Νίκος Ασημακόπουλος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
2774586.jpg
©INTIME / ΒΟΛΙΤΑΚΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ

Ο Νίκος Ασημακόπουλος γράφει για μια «μάχη» που πρόκειται να δώσουν (και εκτός γηπέδων) Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ.

Η εντύπωση που αρχίζει να δημιουργείται σιγά σιγά στον πολύ κόσμο είναι πως κάποιοι δεν θέλουν να τελειώσει φέτος το πρωτάθλημα. Όποιος καταλάβει ότι το χάνει, θα ήταν απόλυτα ευχαριστημένος με μια οριστική διακοπή. 

Αυτή τη στιγμή το χέρι στον γενικό διακόπτη το έχει βάλει ο Ολυμπιακός. Μετά τα όσα έγιναν στο πρόσφατο 0-0 του Βόλου που τον έστειλαν στην 2η θέση της βαθμολογίας βγήκε στην επιφάνεια ο φόβος ότι δεν αποκλείεται να μείνει εκεί ως το τέλος. Είναι κάτι που οι άνθρωποί του το διαισθάνονται και τους τρελαίνει. Φαίνεται και από τις αντιδράσεις τους. Θυμόμαστε όλοι τον Μαρινάκη όταν στην αρχή της σεζόν, μετά το πρώτο ευρωπαϊκό παιχνίδι και το 2-2 με την Τότεναμ είχε βγει και μιλήσει για το «πρωτάθλημα των Πρεσπών»» θέλοντας να δείξει ότι με τόσο καλή ομάδα που φάνηκε εκείνο το βράδυ ότι έχει φτιάξει, μόνο με «στήσιμο» ή «πραξικόπημα» θα μπορούσε να χάσει την πρωτιά στην Ελλάδα. Ακολούθησε η προσπάθειά του να κινητοποιήσει την FIFA και την UEFA, να τις βάλει στο παιχνίδι και να ζητήσει ουσιαστικά το ξήλωμα της σημερινής ΕΠΟ με διορισμό μιας άλλης στο πρότυπο εκείνης που είχε τοποθετήσει ο Κοντονής στις δικές του καλές εποχές, όταν κατάφερε να βάλει τον Ολυμπιακό στο περιθώριο και να βγάλει διοίκηση ΠΑΟΚ - ΑΕΚ με πρόεδρο τον Γραμμένο. 

Αυτή τη φορά ένα παρόμοιο παιχνίδι ακούγεται πιο δύσκολο για δύο λόγους. Πρώτον, επειδή το ελληνικό ποδόσφαιρο βρίσκεται υπό την εποπτεία των «ξένων δυνάμεων» οι οποίες δεν πρόκειται να παραδεχτούν εύκολα ότι τα έκαναν θάλασσα τα τρία τελευταία χρόνια -άρα να επιχειρήσουν μια νέα παρέμβαση με ίδιες πιθανότητες αποτυχίας. Δεύτερον, γιατί ο σημερινός υφυπουργός Αθλητισμού, ο Αυγενάκης, που θεωρείται «φιλομαρινακικός», συμπεριφέρεται ως ένα βαθμό «ευρωπαϊκά» και δεν δείχνει την ίδια «τριτοκοσμική αποφασιστικότητα» στις όποιες κινήσεις του με τον ΣΥΡΙΖΑίο προκάτοχό του.

Το αποτέλεσμα είναι ο ΠΑΟΚ να έχει ακόμη το πάνω χέρι, παρότι το στηρίγματά του στη σημερινή κυβέρνηση είναι ελάχιστα. Το δείχνει και η ανάγνωση της βαθμολογίας. Ο Ιβάν Σαββίδης είναι πάλι πρώτος χωρίς διάθεση να χαλαρώσει αφήνοντας ζωτικό χώρο στον αντίπαλο. Το σίγουρο, λοιπόν, είναι, ότι θα αγριέψει αν τυχόν χάσει κάποια στιγμή από δω και πέρα την πρώτη θέση της βαθμολογίας ή αν στα πλέι οφ (εκεί όπου θα κριθεί ο πρωταθλητής) καταλάβει ότι μπορεί να βρεθεί από κάτω, επειδή στο μεταξύ κάποια πράγματα θα έχουν αλλάξει. Και φυσικά σε μια τέτοια περίπτωση θα επιδιώξει εκείνος την διακοπή του πρωταθλήματος για να μην το πάρει ο Ολυμπιακός! 

Φανερό πως και οι δύο μεγάλοι ιδιοκτήτες «τρελαίνονται» στην ιδέα ότι μπορεί και να το χάσουν. Το παλιότερο... «ή εμείς ή κανείς» του ΠΑΟΚ και του υιού Σαββίδη έχει περάσει πλέον στο απέναντι στρατόπεδο και εκδηλώνεται με την απειλή των οργανωμένων οπαδών του Ολυμπιακού ότι... «αν συνεχίσετε έτσι, το πρωτάθλημα δεν θα τελειώσει». Καθόλου απίθανο, λοιπόν, να το δούμε να γυρίζει πάλι ανάποδα αν αλλάξουν τα πράγματα. Ιδιος, άλλωστε, ο τρόπος σκέψης, ίδια η νοοτροπία, ίδιες οι αντιδράσεις, αλλά και ίδιες οι δράσεις. Ηδη το σενάριο του Grexit ξαναζεσταίνεται, έτοιμο να χρησιμοποιηθεί σαν μπαμπούλας σε πρώτη ευκαιρία είτε από τους μεν, είτε από τους δε. 

Έτσι θα βλέπουμε ως τον Μάιο ένα πόλεμο διαρκείας με βαριά όπλα που η χρήση τους  προδίδει την ανάγκη και των δύο να έχουν από ένα πρωτάθλημα ο καθένας με κάθε μέσον. Όποιος δει ότι δεν τα καταφέρνει, θα προσπαθήσει να τα κάνει μπουρλότο. Αυτό το έργο θα παρακολουθούμε από δω και πέρα κι όποιος αντέξει. Κυρίως από εμάς τους υπόλοιπους που ενδιαφερόμαστε κυρίως να βλέπουμε μπάλα.
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ