Αθλητισμος

Το ελληνικό ποδόσφαιρο κατάφερε να αχρηστέψει και το VAR

Στο ελληνικό πρωτάθλημα, ο τηλεδιαιτητής που βοηθά παντού στον κόσμο σε σωστές αποφάσεις, βγήκε off με ένα σωρό «πρωτότυπους τρόπους»

129214-291994.jpg
Νίκος Ασημακόπουλος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
VAR
©INTIME / ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Πώς το ελληνικό ποδόσφαιρο νίκησε και το VAR

H Ελλάδα είναι η μόνη ποδοσφαιρική χώρα στον κόσμο που κατάφερε να αχρηστέψει το VAR από τις 6 πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος. Ξοδεύτηκαν 10-12 εκατομμύρια ευρώ, αλλά τα τζιμάνια του ποδοσφαίρου μας, ανακάλυψαν ένα σωρό «πρωτότυπους» τρόπους για να το βγάλουν off. 

Με το ξεκίνημα του πρωταθλήματος, στο 1-0 του Ολυμπιακού με τον Αστέρα Τρίπολης, σε μια φάση πέναλτι με την οποία ο Αστέρας θα μπορούσε να ισοφαρίσει, ο VARίστας Σιδηρόπουλος έδειξε στον διαιτητή Κουμπαράκη... άρες μάρες κουκουνάρες στο βίντεο, αντί για την σωστή λήψη από την οποία θα μπορούσε να δει ξεκάθαρα την αναμφισβήτητη παράβαση. Ο ρέφερι, όπως ήταν φυσιολογικό, δεν κατάλαβε τι έγινε και στην αμφιβολία του έδειξε να συνεχιστεί το παιχνίδι.

Το περασμένο Σάββατο, στο 1-0 του Παναθηναϊκού από την Ξάνθη, σε δύο φάσεις οριακές όπου «ήταν δεν ήταν» οφσάιντ στο χιλιοστό, ο Σκουλάς που χειριζόταν το VAR ενημέρωσε στον διαιτητή Κομίνη ότι πρόκειται για ξεκάθαρες περιπτώσεις. Στην ουσία του «απαγόρευσε» να δει το μόνιτορ στο στιλ... «μην ασχολείσαι, δεν αξίζει τον κόπο να έρθεις». Τον πήρε, λοιπόν, στο λαιμό του, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σήμερα πολλοί που να λένε πως μέσα από δύο καταστάσεις εξαιρετικής δυσκολίας που έπρεπε να μπουν σε μικροσκόπιο, βγήκε χαμένος ο Παναθηναϊκός αφού το δικό του γκολ έπρεπε να μετρήσει και της Ξάνθης να ακυρωθεί. 

Λίγες βδομάδες πριν, στο 3-1 του Παναθηναϊκού από τον ΟΦΗ, είχε προηγηθεί άλλη γελοιότητα.  Εκεί ο Τζήλος, φοβισμένος και παντελώς ακατάλληλος να διευθύνει μετά τον περσινό ξυλοδαρμό του, δεν πήρε ούτε μισή φάση πάνω του. Ό,τι και να γινόταν έτρεχε να δει και να ξαναδεί την οποιαδήποτε φάση, διακόπτοντας συνεχώς την ροή του αγώνα και ξενερώνοντας τον κόσμο με αποτέλεσμα το ματς να τελειώσει στο +100'!
Αλλά και τότε που έρχονται ξένοι διαιτητές «κάτι συμβαίνει» και το θέμα είναι πάλι η διαιτησία και τα κοράκια της. Στο ημίχρονο του 2-2 της ΑΕΚ με τον ΠΑΟΚ ο Μελισσανίδης κατέβηκε στα αποδυτήρια να διαμαρτυρηθεί στον Ελβετό διαιτητή: «Τα φάουλ είναι 11-2. Δώσε και σε μας κανένα». Γινόταν μπροστά του το καλύτερο ως τώρα παιχνίδι του φετινού πρωταθλήματος κι εκείνος... μετρούσε φάουλ!

Δεν είναι, φυσικά, θέμα Μελισσανίδη. Η ίδια παράνοια πιάνει όλους σχεδόν όσοι απέμειναν να ασχολούνται με το ποδόσφαιρό μας. Και στον Ολυμπιακό, και στον ΠΑΟΚ, και στον Παναθηναϊκό και παντού. Ως το τελευταίο σωματειάκι. Κι οι ξένοι παίκτες ή προπονητές που έρχονται για πρώτη φορά, εθίζονται από ένα σημείο και μετά. Αρχίζουν να κάνουν τα ίδια και χειρότερα, εναρμονισμένοι στο περιβάλλον όπου τους υποχρεώνουν να ζουν.   

Το έχουν μάθει και στην Ευρώπη. Ο αρχιδιαιτητής της ελβετικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας που τού ζήτησαν στη χώρα του να σχολιάσει το ντου στα αποδυτήρια, το βρήκε απόλυτα φυσιολογικό: «Άλλες χώρες, άλλες συνήθειες», είπε απλά. Όταν έχει δει το βιντεάκι με τον Ιβάν Σαββίδη να μπουκάρει στο τερέν με πιστόλι στην κωλοτσέπη, ή έχει μάθει για τόσα και τόσα παρόμοια περιστατικά άλλων... άοπλων παραγόντων, η «επίσκεψη» στα αποδυτήρια του διαιτητή (στα οποία, σύμφωνα με την υπερασπιστική του γραμμή, ο ηγέτης της ΑΕΚ... μπερδεύτηκε και πήγε, γιατί δεν ήξερε τα κατατόπια...) τού φαίνεται πταίσμα. Όλα αυτά, την 6η μόλις αγωνιστική.

Παντελής φυσικά και η αποτυχία της UEFA να μας συμμορφώσει μετά από τρία χρόνια επιτήρησης. Ο Μέλο Περέιρα, ο Χούμπελ και οι άλλοι «επιτηρητές» θα φύγουν κάποια στιγμή χειρότεροι οι ίδιοι, αντί να κάνουν εμάς καλύτερους!  
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ