Αθλητισμος

Αγώνες με καύσωνα, υγρασία και air condition (video)

Πώς σκοπεύουν οι διοργανωτές του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Στίβου να πολεμήσουν την αφόρητη ζέστη

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Διεθνές Στάδιο του Κατάρ
Διεθνές Στάδιο του Κατάρ / © EPA/ROBERT GHEMENT

Οι διοργανωτές του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Στίβου στο Κατάρ θα δοκιμάσουν για πρώτη φορά μία πατέντα για να πολεμήσουν την αφόρητη ζέστη.

Αν και μπαίνουμε στον Οκτώβριο, στο Κατάρ εξακολουθεί να έχει αφόρητη ζέστη, με τη θερμοκρασία να φτάνει ή νε ξεπερνά τους 40 βαθμούς καθημερινά. Όπως γίνεται κατανοητό, οι προσπάθειες των αθλητών γίνονται εξαιρετικά δύσκολες, αφού το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου θα διεξαχθεί σε ανοιχτό στάδιο.

Έτσι οι διοργανωτές θα δοκιμάσουν για πρώτη φορά μία πατέντα που όμοιά της δεν έχουμε ξαναδεί. Περιμετρικά του αγωνιστικού χώρου θα υπάρχουν εκατοντάδες τουρμπίνες κλιματισμού, όπου «υπόσχονται» να έχουν τη θερμοκρασία εντός σταδίου σταθερά στους 26 βαθμούς, ενώ υπάρχει η δυνατότητα να τη ρίξουν ακόμη και στους 17.

Αυτή θα είναι και μια πολύ σημαντική πρόβα ενόψει του Μουντιάλ ποδοσφαίρου που θα γίνει Νοέμβρη και Δεκέμβρη του 2022. Το γήπεδο που θα φιλοξενήσει τη διοργάνωση του στίβου τώρα, είναι ένα από τα οκτώ στάδια που έχουν επιλεγεί και για το Παγκόσμιο ποδοσφαίρου. Πρόκειται για το εθνικό στάδιο Καλίφα, με χωρητικότητα 40.00 θέσεων.

Το παρακάτω βίντεο αφορά την προετοιμασία για το 2022, αλλά είναι ακριβώς το ίδιο σύστημα που θα χρησιμοποιηθεί και τώρα.

Cooling Technology I Qatar 2022 قطر I تقنية التبريد

Τι θα γίνει όμως με τους μαραθώνιους, αλλά και τους αγώνες βάδην που αναγκαστικά γίνονται εκτός γηπέδου;

Η μοναδική πρόβλεψη που υπάρχει είναι να αρχίζουν αργά το βράδυ και όχι νωρίς το πρωί ως είθισται. Δηλαδή όλα τα βάδην θα ξεκινήσουν στις 23.30, ενώ οι μαραθώνιοι ένα λεπτό πριν από τα μεσάνυχτα! Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει έντονη ανησυχία. Για παράδειγμα, σήμερα που θα διεξαχθεί ο μαραθώνιος γυναικών, η πρόγνωση του καιρού αναφέρει 32 βαθμούς θερμοκρασία και 80% υγρασία!

Ο πρόεδρος της IAAF, Σεμπάστιαν Κόε, ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να αναβληθεί ο αγώνας», ενώ πρόσθεσε ότι θα παρθούν ειδικά μέτρα προστασίας. Αυτά είναι η παρουσία περισσότερων γιατρών και νοσοκόμων, μιας ομάδας που θα ελέγχει την κατάσταση των αθλητών, ενώ θα υπάρχουν –πέρα από νερά και ισοτονικά- και κουβάδες με πάγο! Ακόμη κι έτσι, ο φόβος είναι ορατός… 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ