Αθλητισμος

Με οδηγό το θαύμα της Σαϊτάμα

Η Εθνική μπάσκετ πρέπει να… αντιγράψει τον άθλο του 2006

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γιάννης Αντετοκούνμπο
Γιάννης Αντετοκούνμπο / © INTIME SPORTS/ΜΠΙΡΝΤΑΧΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Η Team USA δεν είναι άτρωτη. Η Εθνική μπάσκετ ελπίζει να επαναλάβει τον άθλο του 2006.

Όταν στις 3.30 το μεσημέρι γίνει το τζάμπολ στο ματς της Εθνικής μπάσκετ με αυτή των ΗΠΑ, τα πράγματα θα είναι πιο ξεκάθαρα. Αν η Βραζιλία έχει νικήσει την Τσεχία, θα θέλουμε μόνο νίκη για να μείνουμε ζωντανοί στο κυνήγι μιας θέσης στα προημιτελικά του Μουντομπάσκετ. Αν οι Τσέχοι κάνουν και άλλη έκπληξη, τότε μια ήττα από τους Αμερικανούς δεν θα μας πειράξει τόσο.

Όμως, ανεξάρτητα με τα σενάρια, αυτό είναι ένα ματς υψηλής δυσκολίας απέναντι σε μια πολυδιαφημισμένη ομάδα. Και οι πιθανότητες λένε πως οι διεθνείς μας πρέπει να κάνουν την υπέρβαση και να νικήσουν για να μείνουν στο παιχνίδι της πρόκρισης.

Η Team USA δεν είναι άτρωτη. Δεν διαθέτει τα μεγαλύτερα αστέρια της, θα έχει 1-2 απουσίες (σίγουρα Τέιτουμ ίσως και τον εξαιρετικό αμυντικό Σμαρτ) και στο ματς με τους Τούρκους νίκησε από θαύμα ή τέλος πάντων από λάθη των αντιπάλων τους.

Παρότι δεν παίζουν με την καλή τους ομάδας, οι Αμερικάνοι δεν χάνουν. Για την ακρίβεια τρέχουν ένα εντυπωσιακό σερί 13 χρόνων, μιλώντας πάντα για επίσημα ματς.

Ποια ήταν η τελευταία ομάδα που μπόρεσε να τους νικήσει; Μα φυσικά η Ελλάδα! Ήταν 1η Σεπτεμβρίου του 2006, τόπος ήταν η Σαϊτάμα, το προάστιο του Τόκιο στην Ιαπωνία, διοργάνωση ξανά το Μουντομπάσκετ και έπαθλο ήταν η πρόκριση στον τελικό.

Οι ΗΠΑ έφερναν λίγο σε Dream Team τότε, έχοντας τον Λεμπρόν Τζέιμς, τον Καρμέλο Άντονι, τον Κρις Πολ, τον Ντουάιτ Χάουαρντ, τον Κρις Μπος και τον Ντουέιν Ουέιντ μεταξύ άλλων σε μια πολύ εντυπωσιακή ομάδα που έδειχνε ανίκητη. Δεν ήταν όμως…

Η Ελλάδα είχε Διαμαντίδη, Σπανούλη, Παπαλουκά, είχε Κακιούζη, Φώτση, είχε και έναν εντυπωσιακό Σοφοκλή Σχορτσανίτη που ισοπέδωσε τους αντιπάλους του. Παίζοντας τέλεια το pick n roll, και σπάζοντας τα νεύρα των Αμερικανών στην άμυνα, η Εθνική ανέτρεψε το εις βάρος της σκορ και πήρε μια μεγάλη νίκη με 101-95, αναγκάζοντας όλο τον πλανήτη να μιλάει γι’ αυτήν.

Έκτοτε οι ΗΠΑ δεν ξαναέχασαν. Μετρούν μόλις μια ήττα προ ημερών, σε φιλικό ματς με τους Αυστραλούς. Δείγμα ότι τώρα δεν είναι άτρωτοι. Αλλά και τότε που ήταν, οι Έλληνες βρήκαν τον τρόπο…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ