Αθλητισμος

Η ακτινογραφία της Εθνικής ομάδας στο Μουντομπάσκετ

Οι δώδεκα παίκτες που ρίχνονται στη μάχη του Παγκόσμιου πρωταθλήματος μπάσκετ

341981-718242.jpg
Αργύρης Ευθυμιάδης
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μουντόμπασκετ
©INTIME / ΜΠΙΡΝΤΑΧΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Οι αγώνες της Εθνικής στο Μουντομπάσκετ αρχίζουν και αυτοί είναι οι δώδεκα παίκτες της ομάδας μας.

Σε λίγες ώρες και συγκεκριμένα στις 3 το μεσημέρι, ξεκινά η φετινή περιπέτεια της Εθνικής ομάδας μπάσκετ στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Κίνας. Ο πήχης των προσδοκιών είναι ανεβασμένος, αφενός γιατί δεν υπάρχει η ομάδα φόβητρο στη διοργάνωση, κι αφετέρου διότι στο ρόστερ του το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα διαθέτει τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, τον MVP του ΝΒΑ.

Στον όμιλο που διεξάγεται στην πόλη Νανζίνγκ, η Εθνική θα αντιμετωπίσει διαδοχικά το Μαυροβούνιο (Κυριακή), τη Βραζιλία (Τρίτη) και Νέα Ζηλανδία (Πέμπτη), με όλα τα ματς να ξεκινούν στις 15.00 ώρα Ελλάδος.

Στόχος είναι αρχικά η κατάληψη μιας εκ των πρώτων δύο θέσεων, ει δυνατόν της πρώτης και με τρεις νίκες.

Ο Θανάσης Σκουρτόπουλος ταλαιπωρήθηκε λίγο, αλλά έφτασε στην επιλογή της δωδεκάδας. Πρώτα είδε τους Κουφό-Ντόρσεϊ να μην ακολουθούν το κάλεσμά του, στη συνέχεια είχε να αντιμετωπίσει τον πολύ σοβαρό τραυματισμό του Γιάννη Αθηναίου και τέλος, το δίλημμα για το ποιον παίκτη πρέπει να κόψει τελευταίο.

Ας δούμε ποιοι είναι οι δώδεκα μονομάχοι που κατεβαίνουν στα γήπεδα της Κίνας και τι πρέπει να περιμένουμε απ’ αυτούς.

ΝΙΚ ΚΑΛΑΘΗΣ, ΠΛΕΪ ΜΕΪΚΕΡ

Ο mr. Assist της Ευρωλίγκας και του Παναθηναϊκού είναι ο ιθύνων νους και της Εθνικής ομάδας. Απ’ αυτόν περνάει η οργάνωση του παιχνιδιού και οι πρωταρχικοί του στόχοι είναι δύο: Να μάθει να συνεργάζεται με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και να συνεχίσει να είναι εύστοχος στα μακρινά σουτ, κάτι που έκανε με επιτυχία στα φιλικά παιχνίδια.

ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ, ΓΚΑΡΝΤ

Ο τραυματισμός του στο τουρνουά «Ακρόπολις» λαχτάρησε πολλούς, όμως ο άσος της Φενέρμπαχτσε θα δώσει κανονικά το «παρών» στο Μουντομπάσκετ. Έστω κι αν στα πρώτα ματς παίξει ελάχιστα ή καθόλου, ώστε να προφυλαχθεί. Καλός κουμανταδόρος με την μπάλα στα χέρια, καλός σουτέρ και σκόρερ, τίμιος αμυντικός, είναι ένας combo γκαρντ που θα ήθελε κάθε ομάδα.

ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΛΑΡΕΝΤΖΑΚΗΣ, ΓΚΑΡΝΤ

Μετά από θητεία στην ΑΕΚ, ο 26χρονος αναζητά νέο σταθμό στην καριέρα του. Θα έχει ρόλο αναπληρωματικού στην Εθνική και μπορεί να τα καταφέρει. Στην καλή του μέρα, θα βάλει πάθος στο παιχνίδι και θα σκοράρει. Στην κακή του βραδιά, μπορεί να γίνει επιπόλαιος και αυτό ίσως κοστίσει.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΝΤΖΑΡΗΣ, ΓΚΑΡΝΤ

Ώριμος, έμπειρος γκαρντ, μόνο που η τελευταία του διετία στον Ολυμπιακό δεν ήταν η αναμενόμενη. Έφυγε το καλοκαίρι για τη Ρωσία και την Καζάν, ενώ από την Εθνική κόπηκε αρχικά. Λόγω του τραυματισμού του Αθηναίου, επέστρεψε εσπευσμένα, με την άτυπη προϋπόθεση να είναι στη 12άδα. Έτσι την πλήρωσε ο Κόνιαρης. Ο Μάντζαρης έχει πολλές παραστάσεις από το υψηλότερο επίπεδο τόσα χρόνια, είναι μαχητής, μπορεί να μαρκάρει, μπορεί και να σκοράρει.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ, ΦΟΡΓΟΥΟΡΝΤ

Το μεγάλο όπλο της Εθνικής και τα λόγια περιττεύουν. Ο Γιάννης θα πάρει τις περισσότερες επιθέσεις, θα αναλάβει να τρέξει στον αιφνιδιασμό και να καρφώσει, ενώ μπορεί άνετα να παίξει ως «1» κατεβάζοντας την μπάλα και στην άμυνα να είναι στο «5», μαρκάροντας και κόβοντας με τα ψηλά του χέρια.

Το παν στην περίπτωσή του είναι να βρεθεί η χημεία. Να μην τα κάνει όλα μόνος του, αλλά να παίρνει τις κατάλληλες βοήθειες, ενώ πρέπει παράλληλα η πληθωρική του παρουσία να μην κόψει τα φτερά των υπολοίπων. Η σωστή αντιμετώπιση του Γιάννη είναι το μεγαλύτερο στοίχημα για τον Σκουρτόπουλο.

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΣΜΟΛ ΦΟΡΓΟΥΟΡΝΤ

Ο αριστερόχειρας παίκτης του Ολυμπιακού, είναι ένα από σημαντικά στελέχη αυτή της ομάδας. Αθλητικός, αλτικός, καλός σουτέρ και σκόρερ, θα έχει σημαντικό ρόλο στο rotation. Μάλιστα έχει δοκιμαστεί και σε θέση «2», για ένα πιο ψηλό σχήμα, ειδικά στην αρχή που ο Σλούκας δεν θα αγωνίζεται πολύ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ, ΣΜΟΛ ΦΟΡΓΟΥΟΡΝΤ

Άλλο ένα καλό εργαλείο στα χέρια του κόουτς, που μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμο. Ο Παπαπέτρου έχει μπασκετικό θράσος, ταλέντο και είναι σε θέση να τα καταφέρει τόσο κοντά όσο και μακριά από το καλάθι. Θα παίξει αρκετά, θα τρέξει, θα μαρκάρει, θα ποστάρει αντιπάλους χαμηλά, γενικά μπορεί να κάνει πολλές δουλειές ο φόργουορντ του Παναθηναϊκού.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ, ΦΟΡΓΟΥΟΡΝΤ

Μπορεί στην Αμερική οι κακές γλώσσες να λένε ότι ο Θανάσης πήγε στους Μπακς για να κάνει παρέα στον Γιάννη, όμως στην Εθνική δεν ισχύει αυτό. Ο 27χρονος έχει δώσει τα διαπιστευτήρια του με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα και απ’ αυτόν περιμένουμε πολλή ενέργεια. Και στην επίθεση, με καρφώματα στους αιφνιδιασμούς και στα ριμπάουντ και στην άμυνα. Ο ευκίνητος Θανάσης μπορεί να μαρκάρει και πολύ κοντούς αντιπάλους, αρκεί να προσέξει την έφεση που έχει στα φάουλ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΡΙΝΤΕΖΗΣ, ΠΑΟΥΕΡ ΦΟΡΓΟΥΟΡΝΤ

Απαραίτητη η παρουσία και του Γιώργου Πρίντεζη. Παλιά καραβάνα, με τόνους εμπειρίας και με ικανότητα να σκοράρει με τους πλέον απίθανους τρόπους. Μπορεί να… τρελάνει και να προβληματίσει κάθε αντίπαλο αμυντικό, όμως πρέπει να υπερβάλλει εαυτόν για να σταματήσει τους αντιπάλους ψηλούς.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΟΡΓΟΥΟΡΝΤ

Πριν καν γίνει η προεπιλογή, όλοι οι γνώστες του ελληνικού μπάσκετ φώναζαν πως ο Βασιλόπουλος έχει θέση στην Εθνική ομάδα. Καταρχάς γιατί βοήθησε τα μέγιστα στα προκριματικά, όπου παίξαμε ουσιαστικά με τα δεύτερα. Ο ταλαντούχος παίκτης δεν έκανε την καριέρα που μπορούσε, αφού τον πήγαν πολύ πίσω οι συνεχείς τραυματισμοί του. Μάλιστα το 2014 έπαιξε στην Α’ ΕΣΚΑΝΑ, στα τοπικά! Δεν το έβαλε κάτω, γύρισε στην Α1 και την Εθνική και αξίζει τη θέση με το σπαθί του. Ήταν μέλος των φοβερών ομάδων 2005-2006, που κατέκτησαν χρυσό στο Ευρωμπάσκετ και αργυρό στο Παγκόσμιο.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ, ΣΕΝΤΕΡ

Τα δύο χρόνια που βρέθηκε στο ΝΒΑ πέρασαν αναξιοποίητα. Ο πανύψηλος σέντερ δεν δούλεψε σωστά και μοιραία γύρισε στην Ελλάδα και τον Παναθηναϊκό. Ούτε στην περσινή Ευρωλίγκα έδειξε ικανός να κοντράρει τα αντίπαλα θηρία, όμως στην προετοιμασία της Εθνικής δείχνει βελτιωμένος. Μακάρι να συνεχίσει έτσι…

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΡΟΥΣΗΣ, ΣΕΝΤΕΡ

Μπορεί ο Γιάννης Αντετοκούνμπο να είναι ο σταρ και ο αγωνιστικός ηγέτης, όμως στα αποδυτήρια και στη γαλανόλευκη παρέα, κουμάντο κάνει ένας άλλος Γιάννης. Ο Μπουρούσης είναι ο αρχηγός της ομάδας και ο ρόλος του μόνο διακοσμητικός δεν είναι. Θα κάνει την πλάκα του, θα βάλει και τη φωνή του όμως για να συνετίσει κάποιον νεότερο. Χαρακτηριστική στιγμή, όταν χτύπησε ο Αθηναίου, αυτός έτρεξε με τον Βασιλόπουλο και τον κουβάλησαν εκτός γηπέδου, σε μια συμβολική στιγμή. Λίγο πριν κλείσει τα 36 του, ο Μπουρούσης βαστιέται μια χαρά εντός αγωνιστικού χώρου. Έχει οξυδέρκεια στο παιχνίδι του, κατεβάζει τα ριμπάουντ με άνεση, αλλά στερείται ταχύτητας. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ