Αθλητισμος

Αυτό το Μουντομπάσκετ ποιος θα το πάρει;

Ξεκινά σήμερα το Παγκόσμιο της Κίνας, με πολλές απουσίες, αλλά και μπόλικες ελληνικές ελπίδες

341981-718242.jpg
Αργύρης Ευθυμιάδης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μουντομπάσκετ
© EPA/ROMAN PILIPEY

Το Μουντομπάσκετ αρχίζει. Τα προγνωστικά, οι συμμετοχές και άλλα.

Το 19ο Παγκόσμιο πρωτάθλημα μπάσκετ είναι γεγονός και θα μας κρατήσει συντροφιά ως τις 15 Σεπτεμβρίου. Το ενδιαφέρον δεν υπάρχει μόνο για τους μπασκετόφιλους, αλλά για όλους τους φιλάθλους, αφού η Εθνική ομάδα με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο ταξίδεψε στην Κίνα με στόχους και όνειρα.

Είναι μια διοργάνωση με πολλά αστέρια, με πολλές και σημαντικές απουσίες και κατά συνέπεια με μια ομάδα των ΗΠΑ που δεν είναι ανίκητη, κάτι που δίνει το δικαίωμα σε όλους να ελπίζουν ακόμη και για το χρυσό μετάλλιο.

Το format

Για πρώτη φορά στα χρονικά συμμετέχουν 32 ομάδες, γεγονός που δημιουργεί… συνωστισμό. Αυτός όμως θα κρατήσει για μια εβδομάδα μόνο. Οι συμμετέχουσες έχουν χωριστεί σε οκτώ ομίλους των τεσσάρων ομάδων και  στον δεύτερο γύρο περνούν οι δύο πρώτοι από κάθε γκρουπ. Εκεί –στον νέο όμιλο που θα δημιουργηθεί- συμμετέχουν οι δύο ομάδες που προέρχονται από τον όμιλο της πρώτης φάσης και οι δύο πρώτες του… διπλανού. Για παράδειγμα, στην παρούσα φάση η Εθνική θα αντιμετωπίσει Μαυροβούνιο, Βραζιλία και Νέα Ζηλανδία. Αν περάσει συνεχίζει μαζί με την άλλη ομάδα του ομίλου μας και παίζει με τους δύο πρώτους από τον όμιλο των ΗΠΑ, Τουρκίας, Ιαπωνίας και Τσεχίας. Κάθε ομάδα μεταφέρει τη βαθμολογία από το αρχικό γκρουπ και στη συνέχεια προσθέτει τη συγκομιδή από τους δύο αγώνες που θα δώσει με τις ομάδες του άλλου γκρουπ του πρώτου γύρου. Έτσι διαμορφώνεται μια νέα βαθμολογία τεσσάρων ομάδων και οι δύο πρώτοι συνεχίζουν στα προημιτελικά, όπου αρχίζουν και τα νοκ άουτ ματς μέχρι τον τελικό.

Οι ώρες

Η Κίνα βρίσκεται πέντε ώρες μπροστά μας, παράλληλα οι διοργανωτές αποφάσισαν τα ματς να μην γίνονται πολύ αργά κι έτσι (αν εξαιρεθούν τα σαββατοκύριακα) οι ώρες διεξαγωγής δεν βολεύουν ιδιαίτερα τους εργαζόμενους στη χώρα μας.

Τα παιχνίδια ξεκινούν στις 10.30 το πρωί ώρα Ελλάδος και τα… βραδινά αρχίζουν στις 3 με 4 το μεσημέρι κάθε μέρα. Στις 15.00 είναι ορισμένος να γίνει ο τελικός της 15ης Σεπτεμβρίου.

Τα προγνωστικά

Αυτή τη στιγμή, η εθνική ομάδα των Ηνωμένων Πολιτειών, δίνεται πεισματικά από τους μπουκμέικερς ως το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου. Τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Ουδείς μπορεί να τους ξεγράψει, έχουν καλούς παίκτες, αλλά κυρίως τον καλύτερο προπονητή που θα μπορούσαν να βρουν. Ο Γκρεγκ Πόποβιτς έχει κατακτήσει πέντε πρωταθλήματα ΝΒΑ με τους Σαν Αντόνιο Σπερς και παράλληλα είναι ένας από τους λίγους προπονητές στην Αμερική, που μπορούν να παίξουν και ευρωπαϊκό μπάσκετ. Κι αυτό θα φανεί πολύ χρήσιμο στη συγκεκριμένη διοργάνωση.

Η Team USA είναι ανάμεσα στα φαβορί, δεν είναι όμως το αδιαφιλονίκητο. Πολύ δυνατή είναι και η Σερβία. Το ρόστερ της είναι πολύ καλό, οι παίκτες γνωρίζονται καλά μεταξύ τους, ενώ ρόλο στη χημεία παίζει και ο κόουτς Αλεξάντερ Τζόρτζεβιτς, που προπονητικά πάντως δεν είναι τίποτα σπουδαίο.

Επίσης, μπορεί να ξεγράψει κανείς την Ισπανία; Όχι βέβαια. Πολλοί NBAers μέσα, μεγάλα ονόματα του ευρωπαϊκού μπάσκετ σαν τον Ρούντι Φερνάντεθ και τον Σέρχιο Γιουλ και στον  πάγκο ο Ιταλός Σκαριόλο, ο οποίος στέφθηκε πρωταθλητής με τους Τορόντο Ράπτορς φέτος, ως βοηθός.

Στα περισσότερα γραφεία στοιχημάτων, η Ελλάδα δίνεται ως τρίτο φαβορί, πίσω μόνο από Αμερικανούς και Σέρβους. Δεν ξέρουμε από πού απορρέει αυτή η αισιοδοξία, πιθανώς από την παρουσία του Γιάννη. Όμως, η ομάδα πρέπει να μάθει να παίζει για τον Αντετοκούνμπο, όχι όμως μόνο με τον Αντετοκούνμπο. Έχει ενδιαφέρον και πόσο θα αντέξουμε στη μάχη των ψηλών. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα μπορεί να πάρει ένα μετάλλιο, έστω και το χάλκινο, αλλά οι πιο πολλές πιθανότητές μας πάνε σε Σερβία, ΗΠΑ, Ισπανία. Λιθουανοί, Αυστραλοί και Γάλλοι έπονται, ενώ πρέπει να δούμε αν θα υπάρξουν εκπλήξεις στον πρώτο γύρο και πώς θα τύχουν τα σταυρώματα στα νοκ άουτ.

Ο δεύτερος στόχος

Όπως είναι κατανοητό, όλες οι ομάδες θα παλέψουν για ένα μετάλλιο, για μια θέση στον τελικό, ακόμη και για την πρωτιά. Όμως, υπάρχει και  ένα ακόμη «έπαθλο», πολύ σημαντικό: Η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο που θα γίνουν του χρόνου. Εκεί θα λάβουν μέρος δώδεκα ομάδες. Η μία είναι η διοργανώτρια Ιαπωνία, οι τέσσερις θα βγουν το επόμενο καλοκαίρι μέσω των Προολυμπιακών Τουρνουά, και οι  επτά θα προκύψουν από το Παγκόσμιο.

Στο κομμάτι που αφορά εμάς, οι δύο ευρωπαϊκές εθνικές ομάδες που θα πάρουν την καλύτερη κατάταξη (όποια κι αν είναι αυτή), κερδίζουν αυτόματα ένα εισιτήριο για την Ιαπωνία. Σερβία και Ισπανία είναι οι  δύο πιο δυνατοί αντίπαλοι της Ελλάδας σε αυτόν τον τομέα, αλλά δεν θα πρέπει να υποτιμήσουμε και τους υπόλοιπους.

Οι όμιλοι

Α’ ΟΜΙΛΟΣ

Κίνα

Βενεζουέλα

Πολωνία

Ακτή Ελεφαντοστού

Β΄ΟΜΙΛΟΣ

Ρωσία

Αργεντινή

Νιγηρία

Ν. Κορέα

Γ’ ΟΜΙΛΟΣ

Ισπανία

Ιράν

Πουέρτο Ρίκο

Τυνησία

Δ΄ΟΜΙΛΟΣ

Σερβία

Ιταλία

Αγκόλα

Φιλιππίνες

Ε΄ΟΜΙΛΟΣ

ΗΠΑ

Τουρκία

Τσεχία

Ιαπωνία

ΣΤ΄ΟΜΙΛΟΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Βραζιλία

Μαυροβούνιο

Ν. Ζηλανδία

Ζ’ ΟΜΙΛΟΣ

Γαλλία

Γερμανία

Δομινικανή Δημοκρατία

Ιορδανία

Η’ ΟΜΙΛΟΣ

Αυστραλία

Καναδάς

Λιθουανία

Σενεγάλη

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ