Αθλητισμος

Το κρίσιμο σταυροδρόμι του Τσιτσιπά

Ο μεγάλος κίνδυνος να γκρεμίσει όλα όσα έχτισε

341981-718242.jpg
Αργύρης Ευθυμιάδης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
2148601.jpg
©ΙΝΤΙΜΕ Sports

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς είναι ο πιο ταλαντούχος και πετυχημένος τενίστας που έβγαλε ποτέ η Ελλάδα.

Δεν τίθεται καν συζήτηση ότι ο Στέφανος Τσιτσιπάς είναι ο πιο ταλαντούχος και πετυχημένος τενίστας που έβγαλε ποτέ η Ελλάδα. Κι ας είναι μόλις 21 ετών. Ουδείς άλλος συμπατριώτης μας στην ιστορία του αθλήματος μπόρεσε να μπει στην πρώτη δεκάδα (και μάλιστα στο 5) της παγκόσμιας κατάταξης, ούτε να κατακτήσει σημαντικά τουρνουά ή να φτάσει στα ημιτελικά ενός Γκραν Σλαμ όπως έκανε ο Στεφ στην Αυστραλία.

Όμως, στην παρούσα φάση μοιάζει να έχει φτάσει –προσωρινά ελπίζουμε- στο ταβάνι του. Το φετινό καλοκαίρι ήταν καταστροφικό γι’ αυτόν, με πολλές ήττες και πρόωρους αποκλεισμούς σε μεγάλα και μικρότερα τουρνουά. Συμβαίνουν αυτά στο τένις, καθώς όλοι οι αθλητές δικαιούνται μια περίοδο ντεφορμαρίσματος, που μάλιστα μπορεί να κρατήσει πολύ καιρό.

Το μεγάλο πρόβλημα στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι οι δηλώσεις του Τσιτσιπά μετά τη χθεσινή του ήττα στον πρώτο γύρο του US Open: «Νιώθω ότι κάνω το ίδιο πράγμα συνέχεια και το μυαλό μου δεν αντέχει άλλο. Κάνω την ίδια ρουτίνα στο γήπεδο, την ίδια στρατηγική. Δεν αισθάνομαι να έχω άλλη έμπνευση» ήταν μερικά από τα λόγια του στη συνέντευξη Τύπου.

Κι απ’ αυτά καταλαβαίνουμε πως ο Τσιτσιπάς βρίσκεται στο μεγαλύτερο –ως σήμερα- σταυροδρόμι της καριέρας του. Ο Τσιτσιπάς είναι νέο παιδί, που για να φτάσει τόσο ψηλά, στερήθηκε πολλά. Βασικά όλη του την παιδική και εφηβική ζωή. Όσο οι συνομήλικοί του έκαναν βόλτες, γνώριζαν τους πρώτους έρωτες, έπαιζαν παιχνίδια και άκουγαν μουσική, ο Στέφανος ήταν σε ένα γήπεδο τένις και έπαιζε, μάθαινε το άθλημα. Σαν ρομπότ περίπου.

Κάποια στιγμή τα «μηχανήματα» χαλάνε, ειδικά όταν πρόκειται για ανθρώπους που παίζουν αυτόν τον ρόλο. Ο Τσιτσιπάς μπούχτισε από το συνεχόμενο τένις, ειδικά αφού τα δύο τελευταία χρόνια είναι με μια βαλίτσα στο χέρι συμμετέχοντας σε όλα σχεδόν τα τουρνουά του κόσμου. Κι όταν δεν παίζει, κάνει προπόνηση…

Η κόπωση από τη συνεχή του παρουσία στα κορτς, έχει φέρει τόσο μια αγωνιστική κάμψη όσο και μπόλικο εκνευρισμό εντός γηπέδων, που σχολιάζεται αρνητικά από τον κόσμο. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις παιδιών που είχαν όλα τα φόντα να κάνουν μια μεγάλη καριέρα στο τένις και δεν τα κατάφεραν. Δεν άντεξαν την πίεση. Ή αυτά που πραγματοποίησαν δυνατό ξεκίνημα στην καριέρα τους, είχαν μερικές σημαντικές επιτυχίες και στη συνέχεια χάθηκαν. Τρανό παράδειγμα ο Μάρκος Παγδατής…

Το θέμα με τον Τσιτσιπά δεν είναι ταλέντου. Διαθέτει τεράστιο και τον έχουμε δει να το ξεδιπλώνει μέσα στο γήπεδο ουκ ολίγες φορές. Το βασικό ζήτημα είναι να καθαρίσει το μυαλό του, να κάνει και άλλα πράγματα στη ζωή του (όπως διακοπές στη θάλασσα πχ.) και μετά να προσπαθήσει ακόμη περισσότερο για επανέλθει στον δρόμο των επιτυχιών.

Αν και έχουν περάσει λίγες ώρες από τον αποκλεισμό του, συζητείται ήδη μεταξύ των προπονητών του το ενδεχόμενο να μην αγωνιστεί άλλο στη φετινή σεζόν που ολοκληρώνεται τον Νοέμβρη. Θα ήταν ίσως μια καλή λύση να ξεκουραστεί σωματικά και ψυχολογικά, να αλλάξει λίγο τον τρόπο προπόνησής του και με το 2020 να επιστρέψει δριμύτερος.

Σίγουρα ο Πατρίκ Μουράτογλου ξέρει καλύτερα από εμάς πως θα χειριστεί το θέμα και περιμένουμε όλοι τα αποτελέσματα. Αυτό που μας νοιάζει είναι να μην χαθεί αυτό το τεράστιο ταλέντο. Θα είναι πραγματικά κρίμα… 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ