Αθλητισμος

Το αδιέξοδο του Ζινεντίν Ζιντάν στη Ρεάλ Μαδρίτης

Η δεύτερη θητεία του στη Ρεάλ Μαδρίτης κυλά…εφιαλτικά

341981-718242.jpg
Αργύρης Ευθυμιάδης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
21447338.jpg
ΖΙΝΕΝΤΙΝ ΖΙΝΤΑΝ © EPA/RONALD WITTEK

Τι δεν πάει καλά στη Ρεάλ Μαδρίτης και τη δεύτερη θητεία του Ζινεντίν Ζιντάν ως προπονητή;

Στις 31 Μαϊου 2018, ο Ζινεντίν Ζιντάν αποφάσισε αιφνίδια να αφήσει τον πάγκο της Ρεάλ Μαδρίτης. Δεν είχε λόγο να μείνει, άλλωστε, έχοντας κατακτήσει τρία Τσάμπιονς Λιγκ σε ισάριθμες σεζόν μαζί της και βλέποντας πως φτάνει το τέλος εποχής για τη συγκεκριμένη φουρνιά παικτών.

Στη «βασίλισσα» αποφάσισαν να τον αντικαταστήσουν με τον ομοσπονδιακό τεχνικό Ζουλέν Λοπετέγκι, ο οποίος άφησε την εθνική Ισπανίας παραμονές του Μουντιάλ, σε μία κίνηση που στοίχισε σε όλους: Στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, στον ίδιο τον προπονητή που έδειξε κακό χαρακτήρα και στη Ρεάλ που τον πήρε.

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο έφυγε για τη Γιουβέντους, δεν αντικαταστάθηκε ποτέ, σοβαρές μεταγραφές δεν έγιναν και ο Λοπετέγκι απολύθηκε γρήγορα. Ο υπηρεσιακός Σαντιάγο Σολάρι αποδείχθηκε λίγος για να καλύψει το κενό και στις 11 Μαρτίου 2019, ο Ζιντάν αποφάσισε να επιστρέψει εν χορδαίς και οργάνοις.

Θα είχε δύο μήνες μπροστά του να αξιολογήσει το κουρασμένο έμψυχο δυναμικό και το καλοκαίρι θα έκανε τις μεταγραφές που ήθελε, δίχως καμία παρεμβολή από τον πρόεδρο Φλορεντίνο Πέρεθ.

Στο υπόλοιπο της περασμένης σεζόν, που ήταν ήδη χαμένη, μετά και το ντροπιαστικό 1-4 από τον Άγιαξ μέσα στο «Μπερναμπέου», ο Ζιντάν δεν μπόρεσε καν να ανορθώσει το ηθικό των παικτών του.

Τον Μάιο προανήγγειλε την αποχώρηση 10-12 παικτών και την απόκτηση άλλων τόσων. Μπαίνοντας για τα καλά μέσα στον Αύγουστο, δεν έχουν γίνει ούτε τα μισά. Στις αρχές της μεταγραφικής περιόδου ήρθαν οι ποδοσφαιριστές που θα έχουν βοηθητικό ρόλο. Ο αριστερός μπακ Μεντί, ο στόπερ Μιλιτάο, ο σέντερ φορ Γιόβιτς. Ταλαντούχοι παίκτες, που δεν προορίζονται για το βασικό σχήμα. Αποκτήθηκε και ο Εντέν Αζάρ σε μια ηχηρή μεταγραφή, που… προετοιμαζόταν εδώ και δύο χρόνια.

Ο Ζιντάν έχει ζητήσει κι άλλες μεταγραφές, κυρίως ενός κεντρικού χαφ και ενός εξτρέμ, ειδικά μετά τον σοβαρό τραυματισμό του Ασένσιο που θα μείνει εκτός για έξι μήνες. Ο Γάλλος προπονητής ζητά επισταμένως τον Πολ Πογκμπά από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά τα 180 εκατομμύρια ευρώ που κοστίζει φαίνονται πολλά στη διοίκηση, που προτιμά τον Φαν Ντε Μπέεκ του Άγιαξ. Παράλληλα, ακραίος επιθετικός δεν μπορεί να αποκτηθεί, καθώς ο Γκάρεθ Μπέιλ αρνείται να φύγει, αφού δεν υπάρχει ομάδα που θα πληρώσει το συμβόλαιό του, που κοστίζει γύρω στα 20 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.

Όλα τα παραπάνω δεν είναι τα μοναδικά προβλήματα. Υπάρχουν και χειρότερα. Αγωνιστικά, η ομάδα δεν δείχνει στα φιλικά την ικανότητα του παρελθόντος. Στους αγώνες προετοιμασίας τα αποτελέσματα δεν παίζουν σημασία, όμως οι απανωτές ήττες με αποκορύφωμα το βαρύτατο 7-3 (!) από την Ατλέτικο Μαδρίτης, φανερώνουν κάτι.

Τι δεν πάει καλά στη Ρεάλ; Σχεδόν τίποτα. Ο τερματοφύλακας Κουρτουά συνεχίζει να είναι ντεφορμέ από πέρυσι, σε σημείο που ο Κέιλορ Νάβας βγήκε από τη λίστα παραχώρησης και παραμένει. Η αμυντική λειτουργία πάντοτε ήταν πρόβλημα για τη «βασίλισσα» και τίποτα δεν έχει αλλάξει, ενώ κανείς από τους αγαπημένους παίκτες του Ζιντάν (Μόντριτς, Μαρσέλο, Κρόος, Ράμος) δεν μπορεί να πιάσει ανεκτά επίπεδα απόδοσης. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο Αζάρ εμφανίστηκε επτά κιλά βαρύτερος και με κοιλιά!

Είναι λογικό, λοιπόν, αυτά τα δεδομένα να έχουν φέρει σε αδιέξοδο τον Γάλλο. Τόσο πολύ που εδώ και λίγες μέρες δοκιμάζει σύστημα 3-5-2, με τρεις κεντρικούς και δύο πλάγια μπακ! Κάτι πραγματικά πρωτόγνωρο για τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Φυσικά, όταν αρχίσουν οι επίσημοι αγώνες ίσως τα πράγματα αλλάξουν προς το καλύτερο. Πάντως, ουδείς μπορεί να παραβλέψει την παρούσα κατάσταση, ούτε και την αμηχανία του 47χρονου, που πασχίζει να πείσει τους πάντες ότι διαθέτει μια τρομερή ομάδα.

Καταλαβαίνει και ο ίδιος πως μάλλον υπερτίμησε τις προπονητικές του δυνατότητες, αφού αυτή τη φορά το μαγικό ραβδί δεν φαίνεται να λειτουργεί. Κι αν αυτό συνεχιστεί, δεν αποκλείεται αυτή η ιστορία που επαναλαμβάνεται, να είναι μία φάρσα… 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ