Αθλητισμος

Η «μηχανή» του Άγιαξ που φτιάχνει αστέρια εδώ και δεκαετίες

Ολλανδικό εργοστάσιο ποδοσφαίρου

341981-718242.jpg
Αργύρης Ευθυμιάδης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
2181840.jpg
© ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ / INTIME SPORTS

Άγιαξ: Το μοντέλο λειτουργίας της ομάδας που αναδεικνύει μεγάλους ποδοσφαιριστές.

Σήμερα το βράδυ ο Άγιαξ υποδέχεται τον ΠΑΟΚ στη ρεβάνς του 2-2 της Τούμπας, με στόχο την πρόκριση στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ. Οι Ολλανδοί είναι το φαβορί, όμως ακόμη κι αν αποτύχουν, θα στεναχωρηθούν, θα πεισμώσουν και απλά θα συνεχίσουν να παράγουν ωραίο και σωστό ποδόσφαιρο.

Για τον τρόπο λειτουργίας του Άγιαξ ως σύλλογος, έχουν γραφτεί βιβλία, έχουν γυριστεί ντοκιμαντέρ. Είναι μοναδικός στον κόσμο, υφίσταται σχεδόν 50 χρόνια και βασίζεται σε ένα πλάνο που δεν σηκώνει παρεκκλίσεις.

Τα πάντα ξεκίνησαν ουσιαστικά στα μέσα της δεκαετίας του ’60, όταν ο Ρίνους Μίχελς ανέλαβε την τεχνική ηγεσία των Ολλανδών. Βλέποντας μπόλικα ταλέντα στις ακαδημίες του συλλόγου (πχ. Γιόχαν Κρόιφ), αποφάσισε να στηριχτεί σε αυτά.

Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί η πρώτη μεγάλη δυναστεία του «Αίαντα», με την κατάκτηση των τριών Κυπέλλων Πρωταθλητριών το διάστημα 1971-73. Με τον Κρόιφ ηγέτη και τους Κάιζερ, Νέεσκενς, Κρολ να τον συνεπικουρούν.

Ο Μίχελς ήταν ένας προπονητής πολύ μπροστά από την εποχή του. Εφηύρε τον όρο
total football, εξελίσσοντας παλιότερα τακτικά μοντέλα άλλων ποδοσφαιρικών ομάδων. Αν δει κανείς τον Άγιαξ των αρχών της δεκαετίας του ’70, θα παρατηρήσει πως ο τρόπος παιχνιδιού και η ταχύτητα σε αυτό, θυμίζει πολύ το σημερινό ποδόσφαιρο. Τότε, όλες οι άλλες ομάδες, έπαιζαν πιο αργά, πιο προβλέψιμα.

Η φιλοσοφία του ολοκληρωτικού ποδοσφαίρου και το σύστημα 4-3-3, ακολουθούν τον Άγιαξ ως σήμερα και σίγουρα στο μέλλον.

Από τα παιδάκι των 8 ετών που παίζουν στις μικρότερες ομάδες, μέχρι τα στελέχη της ανδρικής, άπαντες μαθαίνουν να δουλεύουν πάνω στη φιλοσοφία του Μίχελς.

Πέρα από τις βοήθειες στα μαθήματα και τη σωστή διαπαιδαγώγηση, στο ποδοσφαιρικό κομμάτι, όλοι πιτσιρικάδες της Ακαδημίας διδάσκονται τις αρχές του TIPS. Πρόκειται για τα αρχικά των λέξεων Technique, Insight, Personality, Speed. Τεχνική, διορατικότητα, προσωπικότητα και ταχύτητα.

Από ‘κει και πέρα, όλοι οι εκκολαπτόμενοι ποδοσφαιριστές μαθαίνουν τα βασικά του αθλήματος με τη σειρά. Τα πρώτα οκτώ μεγάλα «μαθήματα», αφορούν: Συνεργασία στην προπόνηση, Πάσα-Σουτ, Εκτέλεση πλαγίου άουτ, Κινήσεις για αποφυγή αντιπάλου, Κεφαλιά, Τελείωμα φάσεων, Τοποθέτηση μέσα στο γήπεδο και Παιχνίδι σε μικρό χώρο.

Το 2015 εγκαινιάστηκε το «Σχολείο του μέλλοντος», όπως αποκαλείται, οι νέες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, όπου ζουν σχεδόν όλοι οι παίκτες των μικρότερων ομάδων του Άγιαξ, όπου -μεταξύ άλλων- κάνουν και τα σχολικά μαθήματα, αφού προσελήφθησαν δάσκαλοι για όλες τις ειδικότητες και τις βαθμίδες.

Behind The Scenes At The Famous Ajax Youth Academy

Τι κατάφερε όλα αυτά τα χρόνια ο συγκεκριμένος σύλλογος; Καταρχάς να κερδίσει τον καθολικό σεβασμό όλων των φιλάθλων στον κόσμο. Από ‘κει και πέρα, μας χάρισε μερικές σπουδαίες ομάδες. Αυτή των 70s με τα τρία Πρωταθλητριών, αυτή στα μέσα της δεκαετίας του ’80, που πήρε μόλις ένα Κυπελλούχων (1-0 τη Λοκομοτίβ Λειψίας στο ΟΑΚΑ), αλλά αποτέλεσε τη βάση για την εθνική Ολλανδίας στο EURO 1988 και βέβαια αυτή του 1994-96, με ένα Τσάμπιονς Λιγκ και έναν χαμένο τελικό. Βέβαια μην ξεχνάμε και την περσινή ομάδα, που έφτασε ένα λεπτό μακριά από τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, αφού πρώτα διέσυρε ομάδες σαν τη Ρεάλ Μαδρίτης και τη Γιουβέντους.

Στον Άγιαξ δεν περιμένουν ένα παίκτη να ωριμάσει. Τον ωριμάζουν μόνοι τους. Γρήγορα τους ανεβάζουν στην πρώτη ομάδα, γρήγορα τους πουλάνε και πάνε πάλι από την αρχή για την επόμενη «γραμμή παραγωγής». Ο σπουδαίος στόπερ Ματάις Ντε Λιχτ, είναι ένα τρανό παράδειγμα. Ανήκε στον σύλλογο από τα εννιά του χρόνια. Στα 17 πήγε στην πρώτη ομάδα, στα 19 έγινε αρχηγός και στα 20 πουλήθηκε στη Γιουβέντους έναντι 85 εκατομμυρίων ευρώ!

Κι αυτός είναι ο τελευταίος σε μια μακρά λίστα. Από τον Κρόιφ και τον Κρολ μέχρι τον Ντε Λιχτ και τον Ντε Μπέεκ, μεσολάβησε η αφρόκρεμα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου: Φαν Μπάστεν, Ράικαρντ, αδερφοί Ντε Μπουρ, Μπέργκαμπ, Κλάιφερτ, Ντάβιντς, Φαν Ντερ Σαρ, Ζέεντορφ, πατέρας και γιος Μπλιντ, Σνάιντερ, Φαν Ντερ Φάαρτ, Ερικσεν. Η λίστα είναι ατελείωτη και έτσι θα συνεχίσει… 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ