Αθλητισμος

Η επιστροφή του Μίροσλαβ Στοχ στον ΠΑΟΚ

Ο ιδιόρρυθμος παλιόφιλος γύρισε υπό την εμπιστοσύνη της οικογένειας Σαββίδη

341981-718242.jpg
Αργύρης Ευθυμιάδης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
2181970_1.jpg
© ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΙΑΡΡΗΣ / INTIME SPORTS

Η επιστροφή του Μίροσλαβ Στοχ στον ΠΑΟΚ: Η πορεία του ατίθασου αλλά ταλαντούχου παίκτη που βρίσκεται ξανά στον «Δικέφαλο του Βορρά».

Από τα πρώτα πράγματα που ζήτησε ο Ζοσέ Μουρίνιο αναλαμβάνοντας την Τσέλσι το 2004, ήταν ο εντοπισμός και η απόκτηση ταλέντων απ’ όλο τον κόσμο. Αυτή η τακτική δεν έχει πάψει ούτε μέχρι σήμερα και γι’ αυτό η λονδρέζικη ομάδα κάθε καλοκαίρι μοιράζει δεξιά κι αριστερά 30-40 δανεικούς ποδοσφαιριστές. Είναι όλοι αυτοί που αποκτήθηκαν με προοπτική και δεν μπόρεσαν ποτέ να ταιριάξουν στον αγγλικό σύλλογο.

Ένας απ’ αυτούς ήταν και ο Μίροσλαβ Στοχ, το μακρινό 2006. Σε ηλικία 17 ετών, ο Σλοβάκος προτίμησε τους «μπλε» από τη γαλλική Νις και μετακόμισε στο Λονδίνο. Έπειτα από δύο χρόνια στην ομάδα Νέων, το 2008 πήρε προβιβασμό για τις «ρεζέρβες», ενώ κατέγραψε και πέντε συμμετοχές με την πρώτη ομάδα της Τσέλσι.

Το ταλέντο του αδιαμφισβήτητο, όμως αρκετές ιδιορρυθμίες του, μια απροθυμία για να προπονηθεί και φυσικά ο τεράστιος ανταγωνισμός σε ένα κλαμπ που πρωταγωνιστούσε στην Ευρώπη, τον έστειλαν δανεικό στην Ολλανδία και τη Τβέντε.

Εκεί ξεδίπλωσε κάθε πτυχή του ταλέντου του, σκοράροντας δώδεκα φορές και μοιράζοντας αφειδώς ασίστ ως εξτρέμ, όπου είναι και η θέση του. Το 2010, η Τσέλσι ήταν αποφασισμένη ότι δεν τον χρειάζεται και τον πούλησε προς 5,5 εκατ. ευρώ στη Φενέρμπαχτσε.

Εκεί έπαιξε βασικός για δύο χρόνια, την τρίτη σεζόν άρχισε να πέφτει η απόδοσή του κι αυτό έγινε μεγάλο θέμα στα τουρκικά ΜΜΕ. Πολλοί έγραψαν για προσωπικά προβλήματα, άλλοι για ψυχολογικά, ενώ και στη Σλοβακία έγινε μεγάλη αναπαραγωγή σε επίπεδο gossip. Βασικά υπήρχε η ιστορία από το 2011, όταν παραμονή αγώνα της εθνικής Σλοβακίας, συνελήφθη να οδηγά μεθυσμένος.

Αργότερα, ο ομοσπονδιακός προπονητής, Στάνισλαβ Γκρίγκα, θα δήλωνε δημόσια πως «ο Μίροσλαβ έχει προβλήματα με το αλκοόλ, εδώ και χρόνια», ενώ παράλληλα γινόταν λόγος για την άστατη ερωτική του ζωή, αλλάζοντας γυναίκες σαν τα πουκάμισα.

Παρ’ όλα αυτά, κατά την πρώτη του θητεία στην Τουρκία, μπόρεσε να πετύχει ένα απίθανο γκολ, το οποίο ανακηρύχθηκε ως το καλύτερο στον κόσμο το 2012.

Miroslav Stoch Goal | FIFA Puskas Award 2012 Winner [OFFICIAL]

Λάτρης και του ξενυχτιού, θαμπώθηκε από τη νυχτερινή ζωή της Πόλης και γι’ αυτό το καλοκαίρι του 2013 ήρθε δανεικός στον ΠΑΟΚ. Ήταν 24 ετών και η οικογένεια Σαββίδη, στην πρώτη ουσιαστικά χρονιά που έκανε μεταγραφές με δική της σφραγίδα, επέλεξε τον ατίθασο μα ταλαντούχο παίκτη.

Το ξεκίνημά του ήταν εντυπωσιακό, όμως (και) η Θεσσαλονίκη φημίζεται για την αχαλίνωτη διασκέδαση και τις ωραίες γυναίκες. Ο προπονητής του «Δικέφαλου του Βορρά», ο Χουμπ Στέφενς μίλησε τότε για τα ξενύχτια του παίκτη, ενώ σε παιχνίδι με τον Πλατανιά είπε στον κόουτς εν ώρα αγώνα ένα μεγαλοπρεπέστατο «Fuck off»!

Δεν έμεινε δεύτερη σεζόν στην Ελλάδα, όμως μπόρεσε να επανέλθει στην εθνική Σλοβακίας. Ήταν παρών στο Μουντιάλ του 2010, έπαιξε και στο EURO 2016. Τότε τα… εύσημα δόθηκαν στον προπονητή Γιαν Κόζακ, που κατάφερε να τιθασεύσει τους τρεις ταλαντούχους, παράξενους μεσοεπιθετικούς του: Τον Στοχ, τον Μακ και τον Βάις. Κοινό χαρακτηριστικό αυτών, πέρα από το ότι είναι Σλοβάκοι; Πως έχουν παίξει μπάλα στην Ελλάδα. Οι πρώτοι δύο στον ΠΑΟΚ, ο τρίτος στον Ολυμπιακό.

Μόνο που στο EURO της Γαλλίας, ο Στοχ αγωνίστηκε επτά λεπτά ως αλλαγή. Ήταν μια πολύ δύσκολη περίοδος στη ζωή του. Παραμονές της διοργάνωσης, έχασε τη μητέρα του και μάλιστα έλειψε μία εβδομάδα από την προετοιμασία της εθνικής. Προφανώς είχε μείνει πίσω αγωνιστικά, ήταν που ήταν ο χαρακτήρας του εύθραυστος, ήρθε και το χτύπημα της μοίρας για να τον φέρει σε άσχημη κατάσταση. Ο Κόζακ δεν τον εμπιστεύτηκε και στο αεροπλάνο της επιστροφής οι δυο τους πιάστηκαν στα χέρια!

Μετά από άλλη μια χρονιά μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας στη Φενέρ, ο Στοχ αποφάσισε να πάει στην Τσεχία, να αισθάνεται πιο καλά κοντά στο σπίτι του. Η αλήθεια είναι πως στη Σλάβια Πράγας βρήκε κάπως τον εαυτό του. Ήταν πολύ καλός αγωνιστικά, πιο ήρεμος και επανήλθε στην εθνική Σλοβακίας.

Εντάξει, είχε και πάλι τις… στιγμές του, όταν μετά από ένα παιχνίδι ανέβηκε στην εξέδρα των φανατικών, πήρε το μεγάφωνο και άρχισε να φωνάζει συνθήματα, ανάμεσα στα οποία το «γαμ… η Σπάρτα», η μεγάλη αντίπαλος της Σλάβια.

Míňo Stoch a jeho děkovačka po postupu do finále poháru (17.4.2018)

Μετά από δύο παραγωγικές σεζόν στην Πράγα, η αναζήτηση του ΠΑΟΚ για τη θέση του εξτρέμ, τον οδήγησε στον Στοχ. Άλλωστε, όπως έγραψε ο Γιώργος Σαββίδης στο instagram, «ένας παλιός φίλος είναι καλύτερος από δύο νέους»…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ