Αθλητισμος

Το «αδιέξοδο» με τα τηλεοπτικά της Super League

Κάθε χρόνο και χειρότερη γίνεται η κατάσταση, με πολλές ομάδες να έχουν οικονομικό πρόβλημα

341981-718242.jpg
Αργύρης Ευθυμιάδης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Super League.jpg
© ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ SPORTS

Το «αδιέξοδο» με τα τηλεοπτικά δικαιώματα της Super League: Οι εξελίξεις που αλλάζουν τα σχέδια των ομάδων

Σε όλα τα σοβαρά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου και όχι μόνο, υπάρχουν συμβόλαια που τηρούνται και από νωρίς όλες οι ομάδες ξέρουν να κάνουν τα κουμάντα τους. Στην Ελλάδα, φυσικά και δεν έχουμε σοβαρό πρωτάθλημα, οπότε κάθε χρόνο πάντα κάτι γίνεται και φτάνουμε στο παρά πέντε για να ξεκινήσει ομαλά το πρωτάθλημα.

Πέρυσι, βρέθηκε η ΕΡΤ για να δώσει χρήματα σε επτά ομάδες που το είχαν ανάγκη, κάνοντάς τους μάλιστα διετή συμβόλαια. Φέτος που άλλαξε η κυβέρνηση, πέσαμε σε περίοδο εκπτώσεων. Της τάξεως του 45%, αφού τόσο απαιτεί η «νέα» ΕΡΤ να κοπεί από τις ομάδες. Αυτό ανατρέπει τα σχέδια έξι συλλόγων, του Άρη, του ΟΦΗ, του Ατρομήτου, της Ξάνθης, του Παναιτωλικού και της Λαμίας, που άλλα χρήματα υπολόγιζαν και άλλα αναμένεται να λάβουν.

Άπαντες έμπλεξαν, ειδικά ο Άρης που απαιτούσε παραπάνω χρήματα από την προηγούμενη σεζόν και μάλιστα, με την αστεία αιτιολογία ότι «η ομάδα είναι πιο εμπορική από τον Παναθηναϊκό»!

Βέβαια οι «πράσινοι» κατάφεραν να ξεμπλέξουν με άνεση. Όχι μόνο άφησαν πίσω την ΕΡΤ και τα 4.200.000 ευρώ που λάμβαναν πέρυσι (και φέτος θα ήταν με το ζόρι 2.200.000), αλλά βρήκαν συμβόλαιο με τη NOVA έναντι 5,5 εκατομμυρίων.

Πέρα από τις έξι ομάδες που γκρινιάζουν, πρόβλημα έχει και ο ΠΑΟΚ. Πριν αλλάξει η κυβέρνηση είχε τη διαβεβαίωση ότι θα έπαιρνε ένα μυθικό συμβόλαιο από την κρατική τηλεόραση, σχεδόν 7,5 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Πολλοί θα θυμούνται πως το ΔΣ της ΕΡΤ ενέκρινε το deal δύο μέρες πριν από τις εκλογές, μην υπογράφοντας όμως, αφήνοντας το τελικό ΟΚ στην επόμενη κυβέρνηση. Παράλληλα, οι νταμπλούχοι έχουν χαλάσει τη σχέση τους με το συνδρομητικό κανάλι και ψάχνουν να βρουν τηλεοπτική στέγη με λεφτά πολύ λιγότερα απ’ αυτά που ανέμεναν. Είναι ορατό το ενδεχόμενο να μην βρουν συμβόλαιο και να πάνε στο Open, ιδιοκτησίας Σαββίδη, που σημαίνει ότι ουσιαστικά δεν θα έχουν έσοδα. Η ουσία είναι ότι τρεις εβδομάδες πριν αρχίσει το πρωτάθλημα, δεν υπάρχει τίποτα σίγουρο για τις μισές συμμετέχουσες.

Η κατάσταση γίνεται ακόμα χειρότερη στη Super League 2, δηλαδή στην παλιά Β’ Εθνική. Εκεί η ΕΡΤ είχε αναλάβει όλο το πακέτο, όμως έχει προτείνει σε όλες τις ομάδες «ψαλίδι» 60%, κάτι που φέρνει σε δυσχερή οικονομική θέση τις περισσότερες. Αύριο Παρασκευή υπάρχει έκτακτο ΔΣ της «μικρής» Λίγκας, ώστε να παρθούν αποφάσεις για αντίδραση. Πάντως, τα ευτράπελα δεν είναι διόλου σπάνια σε αυτό το πρωτάθλημα, που κάθε χρόνο ξεκινά τέλη Σεπτέμβρη ή και Οκτώβρη, ακριβώς επειδή υπάρχει πάντοτε πρόβλημα με τα τηλεοπτικά δικαιώματα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ