Αθλητισμος

Ο ΠΑΟΚ της νέας σεζόν

Οι μεταγραφές, οι παραμονές και οι προβληματισμοί

341981-718242.jpg
Αργύρης Ευθυμιάδης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
1737804.jpg
©ΙΝΤΙΜΕ/ ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Έχοντας από πέρσι έναν δυνατό κορμό, οι Θεσσαλονικείς προσπαθούν να εμπλουτίσουν το ρόστερ τους.

Για τους περισσότερους από εμάς οι διακοπές αργούν ακόμα, όμως για τους ποδοσφαιριστές ουσιαστικά τελείωσαν.

Με δεδομένο ότι οι ευρωπαϊκές υποχρεώσεις ξεκινούν νωρίς, όλες οι ελληνικές ομάδες είτε ξεκίνησαν είτε ξεκινούν σύντομα προπονήσεις για τη νέα σεζόν.

Σήμερα κάνει τη δική του αρχή ο ΠΑΟΚ, που φέτος μπαίνει από θέση ισχύος. Ως αήττητος πρωταθλητής και με το όνειρο των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ, να απέχει δύο γύρους μακριά.

Έχοντας από πέρσι έναν δυνατό κορμό, οι Θεσσαλονικείς προσπαθούν να εμπλουτίσουν το ρόστερ τους, δύσκολα όμως θα κάνουν κάποια κίνηση εντυπωσιασμού.

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου συνεχίζει για τρίτη χρονιά και τα δεδομένα που έχει μπροστά του είναι τα εξής:

Ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης παραμένει και θα είναι βασικός τερματοφύλακας, ενώ αποκτήθηκε και ο Ζίφκοβιτς που έκανε αρκετά καλά παιχνίδια στην Ξάνθη. Τρίτος στην επετηρίδα θα είναι ο Μελισσάς, γέννημα-θρέμμα του συλλόγου.

Στη θέση του δεξιού μπακ ανανέωσε ο Μάτος, ο οποίος όμως έχει φτάσει τα 33 του χρόνια. Γι’ αυτό αποκτήθηκε ένας ακόμη Βραζιλιάνος, πολύ μικρότερος σε ηλικία (26 ετών), ο Ροντρίγκο. Έπαιζε στην Πορτογαλία και τη Ρίο Άβες και αναμένεται σιγά-σιγά να διαδεχθεί τον συμπατριώτη του στην ενδεκάδα.

Για το αριστερό άκρο της άμυνας, επικρατεί προβληματισμός. Ο αρχηγός Αντρέ Βιεϊρίνια, θα γυρίσει στα γήπεδα αρχές του 2020 μετά τη ρήξη χιαστών που υπέστη και έτσι έχει μείνει μόνο ο Γιαννούλης. Υπάρχει δίλημμα αν θα αποκτηθεί άλλος παίκτης ή αν ζητηθεί παράταση δανεισμού του Ρουμάνου Τόσκα, που πέρυσι αγωνίστηκε ελάχιστα, ώστε όταν γυρίσει υγιής ο Βιεϊρίνια να βρει τη θέση του.

Στους στόπερ, αφού ανανέωσε ο Βαρέλα και παρέμειναν οι Κρέσπο-Ίνγκασον, ετοιμάζεται να υπογράψει ο ταλαντούχος Αλβανός Μιχάι από τον Παναιτωλικό για να κλείσει η τετράδα.

Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, πιο νευραλγικός χώρος θεωρείται η μεσαία γραμμή. Εκεί εντοπίζονται και τα μεγαλύτερα κενά του ΠΑΟΚ, που μέχρι πριν από έναν μήνα είχε τους Μαουρίσιο, Κάνιας, Βέρνμπλουμ, Σάκχοφ, Ολιβέιρα και Μίσιτς. Ο Μαουρίσιο αναρρώνει από τραυματισμό και θα γυρίσει το φθινόπωρο. Κάνιας και Σάκχοφ έμειναν ελεύθεροι, ενώ ο Ολιβέιρα δεν έδειξε ότι αξίζει ούτε καν τα μισά από τα 12 εκατομμύρια που είχε βάλει η Πόρτο ρήτρα στον δανεισμό του. Διαθέσιμοι στην παρούσα φάση είναι μόνο ο 33χρονος Βέρνμπλουμ, ο οποίος ήταν εκτός στο δεύτερο μισό της σεζόν λόγω ρήξης χιαστών και ο Μίσιτς, που έχει συμβόλαιο δανεικού ως το επόμενο καλοκαίρι. Ακόμα και ο Ελ Καντουρί που θα μπορούσε να βοηθήσει ως «8άρι» είναι στην transfer list.

Πέρα από τον πιτσιρικά Μελιόπουλο (Ξάνθη) που υπογράφει σύντομα, λείπουν τουλάχιστον δύο παίκτες για να υπάρχουν έστω οι βασικές λύσεις. Οι Θεσσαλονικείς έχουν συμφωνήσει εδώ και μέρες με τον Βραζιλιάνο Ισμαέλ Σίλβα της Αχμάτ Γκρόζνι, όμως ο 26χρονος είναι σκληρός διαπραγματευτής και το deal δεν έχει κλείσει. Από ‘κει και πέρα, γίνονται προσπάθειες για έναν ακόμη μέσο πρώτης γραμμής, αλλά εξελίξεις δεν υπάρχουν. Εδώ ο ΠΑΟΚ έχει πρόβλημα…

Μπροστά από τους δύο κεντρικούς χαφ, σε ελεύθερο ρόλο υπάρχει ο διεθνής Δημήτρης Πέλκας, ενώ στους εξτρέμ λείπει μόλις ένα κομμάτι του παζλ. Στο ρόστερ θα μείνουν σίγουρα οι Μπίσεσβαρ (παίζει και ως αντι-Πέλκας), Ζαμπά, Λημνιός, προστέθηκε ο Λάμπρου που ήταν δανεικός στην Ολλανδία και μένει ένας πρωτοκλασάτος για να δώσει το κάτι παραπάνω, αντί του Πέδρο Ενρίκε.

Τέλος, για την κρίσιμη θέση του σέντερ φορ, παραμένουν οι Άκπομ (έκανε πολύ καλό δεύτερο γύρο) και Σφιντέρσκι, αλλά αναζητείται και ένας πιο έμπειρος γκολτζής.

Δύο μήνες πριν ξεκινήσει το πρωτάθλημα και 40 μέρες πριν μπει στη μάχη της Ευρώπης, ο ΠΑΟΚ έχει πολλά κενά να καλύψει. Τα τελευταία χρόνια βελτιώνει τη μεθοδικότητά του στις αγορές ποδοσφαιριστών, χρόνος υπάρχει όπως και χρήμα, αλλά παράλληλα και δύο άγχη. Ένα για τη στελέχωση του άξονα και δύο για την αποδοτικότητα των μεταγραφών, αφού οι περισσότερες θα είναι «ψαγμένες» κινήσεις με όσο ρίσκο μπορούν να εμπεριέχουν. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ