Αθλητισμος

Η ΑΕΚ και το αυγό του Κολόμβου

Η ανάγκη να προσεγγίσει η ομάδα την αποτυχία της... ανάποδα. Άλλη μια σεζόν χωρίς τα λεφτά στο -40%, σε σχέση με τον ανταγωνισμό;

129214-291994.jpg
Νίκος Ασημακόπουλος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Aek Manolo Jimenej.jpg
© ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ / INTIME SPORTS

Ο Νίκος Ασημακόπουλος εξηγεί γιατί η λύση στο πρόβλημα της ΑΕΚ είναι σαν το αυγό του Κολόμβου.

Η λύση στο πρόβλημα της ΑΕΚ είναι σαν το αυγό του Κολόμβου. Αν το σπάσεις εκεί που πρέπει, θα σταθεί όπου θέλεις εσύ. Διαφορετικά θα σε παιδεύει...

Τα πράγματα είναι απλά. Βάζεις τα λεφτά που χρειάζονται; Έχεις τις απαντήσεις στο πιάτο. Δεν; Πηγαίνεις στα Σπάτα και φωνάζεις... «όσοι θέλετε να φύγετε, είστε ελεύθεροι να το κάνετε, φέρνοντας πρόταση».

Το 1-0 από τον ΠΑΟΚ ήταν, κατά κάποιο τρόπο, θείο δώρο για την ομάδα. Μια νίκη και το κύπελλο θα σκέπαζαν την σημερινή της αδυναμία να ανταγωνιστεί με ίσους όρους τους δύο μεγάλους αντιπάλους της του χρόνου. Θα έκρυβε τα προβλήματα, θα δημιουργούσε πανηγυρικό κλίμα βουτηγμένο σε ψευδαισθήσεις και γενικότερα θα συντελούσε στο να χαθεί πιθανότατα και η επόμενη χρονιά.

Σήμερα οι άνθρωποί της έχουν την δυνατότητα να δουν την πραγματικότητα κάτω από το βάρος της αποτυχίας της -άρα πιο ψύχραιμα και ρεαλιστικά. Και επειδή η κριτική αρχίζει πάντα από τους αναλώσιμους, δηλαδή τους παίκτες, τον προπονητή και τον τεχνικό διευθυντή αφήνοντας συνήθως έξω τον ιδιοκτήτη, καλό θα είναι το κλαμπ να επιχειρήσει τις προσεγγίσεις του ανάποδα.

Να ξεκινήσει από τον Μελισσανίδη. Από τα χρήματα που θα αποφασίσει να ρίξει, θα εξαρτηθεί το μέγεθος και η ποιότητα της όποιας ανάκαμψης. Από την στιγμή που ο κύκλος του «ερχόμαστε» έκλεισε και χρειάζεται ένα νέο ποιοτικό μπαμ που θα ανοίξει τον δρόμο για την είσοδο στο νέο γήπεδο, είναι απαραίτητη και η αύξηση των σχετικών μπάτζετ. Αν περιμένει πρώτα να μπει στην Αγιά Σοφιά και μετά να ξεκινήσει (αν ξεκινήσει και τότε) την προσπάθεια, θα χάσει δύο ακόμη χρόνια. Η ομιλία του στους ποδοσφαιριστές έδειξε ότι το ξέρει, αλλά πιθανότατα δεν θα το επιχειρήσει. Το μπάτζετ θα εξακολουθήσει να βρίσκεται στο -40% του ποσού που ξοδεύουν ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός. Άρα, δύσκολο να ανοίξει πάλι φτερά.

Και ο Μανόλο Χιμένεθ... Μπορεί να μη νιώθει καλά στη καρέκλα του μετά τα πεπραγμένα του περασμένου Σαββάτου, αλλά με τα διαθέσιμα χρήματα εξακολουθεί να είναι ο καλύτερος προπονητής που μπορεί να έχει η ΑΕΚ. Αν τον διώξουν, θα την πατήσουν όπως πέρυσι, όταν πόνταραν στην οφθαλμαπάτη που είχε δημιουργήσει ο Ουζουνίδης στον «μνημονιακό» Παναθηναϊκό και έτρεξαν να τον προσλάβουν, δύο μήνες πριν καταλάβουν το λάθος τους και επιχειρήσουν να το μαζέψουν. Ο Μανόλο δεν είναι ο κορυφαίος και δεν μπορεί σε παραπάνω επίπεδο. Όμως, η πιθανή αντικατάστασή του θα πρέπει να γίνει στη βάση ενός μεταγραφικού μπαμ. Να έρθει ένας νέος που μαζί με την αγωνιστική εικόνα και τους ποιοτικότερους παίκτες, θα φέρει τον άλλο αέρα και την σύγχρονη νοοτροπία που απαιτείται. Με τα δεδομένα που υπάρχουν, όμως, είναι μια χαρά κόουτς, με τον οποίο βολεύονται όλοι. Και εκείνος αν δεν βρει πουθενά αλλού, και ο Μελισσανίδης που θα μπορεί να τον διώξει μετά όποτε το θελήσει.

Μένουν οι παίκτες. Η ΑΕΚ σε αντίθεση με τους άλλους δύο μεγάλους έχει ανάγκη από αλλαγή κορμού. Οι κορυφαίοι ποδοσφαιριστές της είναι χαμηλών δυνατοτήτων και παίζουν ξεπερασμένο ποδόσφαιρο, ειδικότερα στο δημιουργικό κομμάτι. Και ο Μάνταλος και ο Μπακασέτας και ο Σιμόες και ο Γαλανόπουλος και Κρίστισιτς. Ο Πόνσε που ήταν φέτος ο μεγάλος γκολτζής φαίνεται καλός μόνο στα εύκολα του ελληνικού πρωταθλήματος. Ναι μεν, μόλις 21, αλλά για να εξελιχθεί θα πρέπει να πάει κάπου να συναντήσει συμπαίκτες ικανούς να αξιοποιήσουν τα όποια προσόντα του. Αν μείνει σε μια ΑΕΚ σαν την σημερινή, θα «καταστραφεί» και δεν θα γυρίσει ποτέ ούτε για αναπληρωματικός στην Ρόμα όπου φιλοδοξεί προφανώς να κάνει καριέρα. Όσο για τους υπόλοιπους μεσοεπιθετικούς, δεν κάνουν ούτε για την ΑΕΚ όπως είναι σήμερα.

Αυτή είναι η κατάσταση χονδρικά και το αφεντικό από τα μέχρι τώρα δείγματα γραφής δεν δείχνει διάθεση να την αλλάξει. Θα πάει όπως πρόπερσι και πέρυσι. Όμως, πριν πάρει οριστικές αποφάσεις, καλό θα είναι να μελετήσει σε βάθος την σημερινή ποδοσφαιρική πραγματικότητα που απέχει έτη φωτός από την σημερινή του ομάδα. Άλλωστε, «ξέρει μπάλα» και δύσκολα τον ξεγελάει οποιοσδήποτε...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ