Αθλητισμος

Το χαμηλό ταβάνι του Ερνέστο Βαλβέρδε

Οι προσδοκίες που διαψεύστηκαν και η ελληνική υπερβολή

341981-718242.jpg
Αργύρης Ευθυμιάδης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ερνέστο Βαλβέρδε
©EPA/NEIL HALL

Μήπως είναι υπερβολή ότι ο Ερνέστο Βαλβέρδε είναι από τους καλύτερους προπονητές που πέρασαν από την Ελλάδα;

Υπάρχει μια πεποίθηση ότι ο Ερνέστο Βαλβέρδε είναι ένας από τους καλύτερους προπονητές που έχουν περάσει από τη χώρα μας. Το λες και υπερβολή. Σε τρεις σεζόν στον Ολυμπιακό πήρε ισάριθμα πρωταθλήματα και δύο Κύπελλα, ενώ η ομάδα έπαιξε καλή μπάλα κατά κανόνα.

Με την –τότε- κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο δεν είναι κατόρθωμα η συγκομιδή με τους Πειραιώτες, που πάντως στην Ευρώπη δεν είδαν άσπρη μέρα.

Μάλιστα, η πρώτη εικόνα που άφησε ο Βαλβέρδε ήταν εκείνος ο ντροπιαστικός αποκλεισμός από την Ανόρθωση στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, με το 3-0 της Λάρνακας.

Κι αυτή δεν είναι η μοναδική του αποτυχία στην Ευρώπη. Στη δεύτερη θητεία του στον Ολυμπιακό, αποκλείστηκε σε δικό του ματς (από 1-0, 1-2) από τη Μέταλιστ στο Γιουρόπα Λιγκ, αλλά τα χειρότερα ήρθαν μετά.

Παρ’ όλα αυτά, ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει πως πρόκειται για έναν ΚΥΡΙΟ, ξεκάθαρα με κεφαλαία γράμματα, σε όλα του.

Στην αγαπημένη του Μπιλμπάο έκατσε τέσσερα ολόκληρα χρόνια. Άφησε έργο, για το οποίο θα μιλήσουμε αμέσως μετά, αλλά στην Ευρώπη λίγα πράγματα. Το 2016 μόνο πήγε στα προημιτελικά του Γιουρόπα, όμως εκεί η Σεβίλλη στάθηκε ανυπέρβλητο εμπόδιο.

Την επόμενη σεζόν (2016-17) ήρθε ένας ακόμη σοκαριστικός αποκλεισμός από τον ΑΠΟΕΛ στο Γιουρόπα και έτσι τελείωσε άδοξα η θητεία του στο «Σαν Μαμές». Στη θητεία του στην Μπιλμπάο, ο Βαλβέρδε έβγαλε την ομάδα στο Τσάμπιονς Λιγκ μια φορά, την πήγε και σε έναν τελικό Κυπέλλου και γενικά έκανε καλή δουλειά.

Γι’ αυτό και η Μπαρτσελόνα αποφάσισε να ποντάρει πάνω του, μετά την αποχώρηση του Λουίς Ενρίκε. Στις εγχώριες διοργανώσεις δεν υπήρξε πρόβλημα. Η αξία του Μέσι φτάνει  και περισσεύει για να κατακτηθεί το πρωτάθλημα τόσο πέρυσι όσο και φέτος.

Το πρόβλημα είναι η Ευρώπη. Οι άνθρωποι της Μπάρτσα ήταν ξεκάθαροι: Στόχος είναι το Τσάμπιονς Λιγκ, βλέποντας τη μισητή τους Ρεάλ Μαδρίτης να κατακτά τα τέσσερα από τα πέντε τελευταία.

Το 2018, ο Βαλβέρδε αποκλείστηκε με ταπεινωτικό τρόπο. Μετά από ένα επιβλητικό 4-1 κόντρα στη Ρόμα, ήρθε ο εφιάλτης του «Ολίμπικο». Με κεφαλιά του Μανωλά οι Ιταλοί νίκησαν 3-0 και άφησαν έξω τους Καταλανούς.

Ο Βαλβέρδε δεν κατάφερε να τους «ξυπνήσει», να τους εμπνεύσει και ήρθε ο αποκλεισμός. «Ποτέ ξανά δεν θα την πατήσουμε έτσι» είπαν οι παίκτες και ο προπονητής, αλλά μυαλό δεν έβαλαν. Φέτος, το χτύπημα ήταν πιο ισχυρό, καθώς ίσχυσε το «δις εξαμαρτείν».

Βλέποντας την εικόνα του ματς και την εξέλιξή του, ο Ερνέστο Βαλβέρδε έμοιαζε ανήμπορος να αλλάξει κάτι, πολύ μικρός και λίγος μπροστά από τον πάγκο του.

Πριν από μία εβδομάδα πολλοί βιάστηκαν να αποθεώσουν τον 55χρονο μετά το 3-0 του πρώτου ματς. Αν είχαν δει έστω 5-10 φετινά παιχνίδια της Μπαρτσελόνα, θα ήξεραν πως πρόκειται για την πιο προβλέψιμη εκδοχή των «μπλαουγκράνα» εδώ και 15 χρόνια. Κι ότι αν δεν ήταν ο Μέσι που πάντα είναι ο κορυφαίος στα παιχνίδια που δεν καίει η μπάλα, τότε η ομάδα δεν θα κατακτούσε ούτε το πρωτάθλημα στην Ισπανία.

Το χθεσινό 4-0 ήταν μια απότομη προσγείωση για όσους νόμιζαν ότι η Μπαρτσελόνα είναι η ομαδάρα του παρελθόντος και μια επιβεβαίωση όσων έλεγαν πως με τον Βαλβέρδε, αυτή η ομάδα δεν πρόκειται ποτέ να επιστρέψει στην ελίτ της Ευρώπης.

ΥΓ: Ενός λεπτού… σιγή για τον Φελίπε Κουτίνιο. Ο Βραζιλιάνος πίεσε και έφυγε από τη Λίβερπουλ τον Γενάρη του 2018 και πήγε στην Μπαρτσελόνα, διότι «είναι η καλύτερη ομάδα στον κόσμο κι εδώ μπορώ να πάρω το Τσάμπιονς Λιγκ».

Σχεδόν 18 μήνες μετά, η Λίβερπουλ θα παίξει σε δεύτερο σερί τελικό και η Μπαρτσελόνα μετρά μόνο αποκλεισμούς… 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ