Αθλητισμος

Ο Παναθηναϊκός μονόδρομος

Τι πρέπει και τι μπορεί να κάνει, αν θέλει να ξαναπάει σε φάιναλ φορ

341981-718242.jpg
Αργύρης Ευθυμιάδης
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αποκλείστηκε ο Παναθηναϊκός από τη Ρεάλ Μαδρίτης
© ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΟΛΙΤΑΚΗΣ / INTIME SPORTS

H επόμενη μέρα για τον Παναθηναϊκό μετά την 7η συνεχόμενη χρονιά που αποκλείεται από το φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας.

Η ευρωπαϊκή χρονιά για τον Παναθηναϊκό έφτασε στο τέλος της, μετά την εντός έδρας ήττα με 89-82 από τη Ρεάλ Μαδρίτης και το 3-0 στη σειρά των πλέι οφ της Ευρωλίγκας. 

Panathinaikos ΒC OPAP Athens - Real Madrid 82-89 | Euroleague Highlights | Playoffs - Game 3

Είναι η έβδομη συνεχόμενη χρονιά που το «τριφύλλι» αποτυγχάνει να φτάσει στο φάιναλ φορ και είναι πια κοινώς αποδεκτό πως η ελληνική ομάδα δεν συνιστά υπερδύναμη στο ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Τι πρέπει να γίνει, όμως, για να επανέλθουν οι «πράσινοι» στην ελίτ; Καταρχάς να ενισχυθούν μεταγραφικά. Κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο με τα τωρινά δεδομένα.

Σύμφωνα με όσα διέρρευσαν προ μηνών, το μπάτζετ της ομάδας για τη σεζόν 2018-19 ήταν 15 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 10 εκατομμύρια αφορούσαν τους παίκτες και τα υπόλοιπα, λειτουργικά έξοδα.

Αν αναλογιστούμε ότι ο Νικ Καλάθης εισπράττει πάνω από 2 εκατομμύρια τον χρόνο, γίνεται κατανοητό πως δεν περισσεύουν πολλά για τους υπόλοιπους. Αντίθετα, η Ρεάλ Μαδρίτης έδωσε 31 εκατ. ευρώ για τους δικούς της μπασκετμπολίστες, τα τριπλάσια δηλαδή απ’ ότι ο Παναθηναϊκός. Όμως και οι άλλες μεγάλες ομάδες σαν την ΤΣΣΚΑ και τη Φενέρμπαχτσε έδωσαν γύρω στα 20, συν ότι η Μπαρτσελόνα τίναξε την μπάνκα (27 εκατ. ευρώ) και περιμένει να δει τους κόπους της να ανταμείβονται.

Τόσα χρήματα δεν μπορεί να δώσει ο ΠΑΟ, τελεία και παύλα.

Από την Ευρωλίγκα δεν μπορεί να κάνει απόσβεση, ενώ από το ελληνικό πρωτάθλημα ούτε κατά διάνοια, ειδικά από τη στιγμή που ο Ολυμπιακός μάλλον του χρόνου δεν θα συμμετέχει σε αυτό.

Θα πει κάποιος ρομαντικός, γιατί ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος δεν κάνει υπερβάσεις, όπως έκαναν στο παρελθόν οι αείμνηστοι Παύλος και Θανάσης; Όμως, οι εποχές έχουν αλλάξει. Η οικονομική κρίση παραμένει στην Ελλάδα και έχει αντίκτυπο σε κάθε εταιρεία της χώρας. Η ΒΙΑΝΕΞ δεν βγάζει κέρδη από τις πωλήσεις της στη χώρα μας και το θετικό πρόσημο στον ισολογισμό της προκύπτει από τα deals που έχουν γίνει με το εξωτερικό και κυρίως την Ασία.

Η κατάσταση μοιάζει λίγο αδιέξοδη για τους «πράσινους», που έτσι κι αλλιώς μπαίνουν μέσα οικονομικά ακόμη και με τον τρέχοντα προϋπολογισμό.

Βάσει της εικόνας της ομάδας εδώ και μερικά χρόνια, ο Γιαννακόπουλος είναι αναγκασμένος να βάλει λεφτά που ξέρει ότι δεν θα πάρει ποτέ πίσω, μήπως κι επαναφέρει την ομάδα στον δρόμο των επιτυχιών. Και θα το κάνει. Θα.. υποχρεωθεί μάλιστα, αφού είτε το 2020 είτε το 2021, το φάιναλ φορ θα γίνει στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο ΟΑΚΑ και δεν θα ήθελε να λείπει απ’ αυτό.

Δεν πρόκειται να φτάσει τα επίπεδα μπάτζετ της Ρεάλ, θα ήταν μια τρέλα άλλωστε. Όμως, θα κάνει το κάτι παραπάνω, να φέρει έναν ακόμη παίκτη των 2.000.000 ευρώ και τουλάχιστον έναν καλό ψηλό του εκατομμυρίου, χρήματα που παίρνει φέτος ο… Γκιστ!

Ονόματα έχουν ακουστεί, έχουν συζητηθεί, αλλά είναι πολύ νωρίς για να γίνουν κινήσεις. Πολλές φήμες λένε ότι είτε φέτος το καλοκαίρι είτε το επόμενο, θα φορέσει τα πράσινα ο Κώστας Σλούκας, η μεταγραφή των 2 εκατομμυρίων που λέγαμε…

Για ψηλούς παίζει δυνατά ο εκπληκτικός Ντέιβις της Ζαλγκίρις (και λίγο παρακάτω θα εξηγήσουμε τη σημαντική παράμετρο) και ο Ντάνστον της Εφές, που έχει Ελληνίδα γυναίκα, την οποία γνώρισε όταν έπαιζε στον Ολυμπιακό. Με τον Καλάθη και τους υπόλοιπους Έλληνες που δείχνουν να έχουν μέλλον (Θ. Αντετοκούνμπο, Μήτογλου, Παπαπέτρου, άντε και Παπαγιάννης) συν κάποιες σωστές αντικαταστάσεις ξένων που έχουν μεγαλώσει (Γκιστ, Λοτζέσκι, Λάνγκφορντ), ο Παναθηναϊκός μπορεί να γίνει άκρως ανταγωνιστικός.

Τελευταίο ζήτημα, αλλά πολύ σημαντικό είναι αυτό του προπονητή. Ο,τι και να γράφεται περί Πιτίνο, ο Αμερικανός είναι η δεύτερη επιλογή. Πρώτη είναι ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, ο Λιθουανός της Ζαλγκίρις, που έχει αποδείξει ότι μπορεί να κάνει θαύματα με σχετικά λίγα λεφτά, ενώ έχει μπροστά του ένα λαμπρό μέλλον, καθώς είναι μόλις 45 ετών.

Μην ξεχνάμε πως έχει δεθεί με τον κόσμο του Παναθηναϊκού, από τη θητεία του ως παίκτης, ενώ κι αυτός έχει Ελληνίδα γυναίκα που επιθυμεί σφόδρα να επιστρέψει στην Αθήνα.

Ο Γιασικεβίτσιους, πέρα από μακρόπνοο όραμα κι ελπίδα, είναι πολύ πιθανό να φέρει και τον Ντέιβις. 

Brandon Davies | Zalgiris Kaunas | 2018/19 Highlights

Επειδή είναι λίγο απρόβλεπτη αυτή η περίπτωση, στον Παναθηναϊκό θα ήθελαν να μείνει ο Πιτίνο για μια ακόμη χρονιά. Ο Αμερικανός δείχνει να το σκέφτεται και έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα δουλέψει από το καλοκαίρι, πάνω στα πρότυπα βέβαια της δικής του χώρας και όχι στα ευρωπαϊκά.

Το τεράστιο πρόβλημα για τους «πράσινους» θα εμφανιστεί αν δεν ευοδωθεί καμία από τις δύο περιπτώσεις. Τότε θα αναγκαστεί να αναζητήσει άλλον προπονητή, δίχως να ξέρει αν θα βρει κάποιον υψηλού επιπέδου. Κι αν το φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας γίνει του χρόνου στην Αθήνα, τότε η επένδυση-υπέρβαση που θα γίνει, κινδυνεύει σοβαρά… 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ