Health & Fitness

Γλυκερία Σκάρκου: Η 13χρονη του Ημιμαραθώνιου για την οποία μιλούν όλοι

Βγήκε 2η στα 3 χλμ. Πότε διαβάζει και πότε προπονείται.

123648844_3742119349154412_1469692113229505605_n1.jpg
Κατερίνα Καμπόσου
ΤΕΥΧΟΣ 696
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γλυκερία Σκάρκου © Θανάσης Καρατζάς
Γλυκερία Σκάρκου © Θανάσης Καρατζάς

Τη Γλυκερία Σκάρκου τη γνωρίσαμε πριν από ένα χρόνο στην ίδια διοργάνωση, όταν έτρεξε πέντε χιλιόμετρα και κατέπληξε όλο τον κόσμο με την 3η θέση. Φέτος κατάφερε να τερματίσει στη 2η θέση (10.33) στον αγώνα των 3 χλμ. στον 8o Hμιμαραθώνιο της Αθήνας. Χαρακτηρίζει τον εαυτό της δρομέα και είναι αφου, όπως μου λέει, προπονείται 4 φόρες την εβδομάδα τα τελευταία 3 χρόνια και καταφέρνει να συνδυάζει τον αθλητισμό με τις σχολικές της υποχρεώσεις.

Γλυκερία Σκάρκου © Θανάσης Καρατζάς
Γλυκερία Σκάρκου © Θανάσης Καρατζάς

Τα πρωινά τη βρίσκεις στο σχολείο, τα απογεύματα στις προπονήσεις και αρκετά συχνά κάπου στον Εθνικό Κήπο, «είναι το αγαπημένο μου μέρος στην Αθήνα». Η προετοιμασία που κάνει στις προπονήσεις διαρκεί πάνω-κάτω μια ώρα, έχει ειδικό φυσικοθεραπευτή και συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής. Ωστόσο δεν παύει να είναι ένα παιδί, «λατρεύω τα μακαρόνια με κιμά!».

«Δεν στερούμαι ούτε βόλτες ούτε φίλους, οι περισσότεροι άλλωστε είναι από τον στίβο και βλέπω την προπόνηση σαν μια έξοδο μαζί τους. Όπως κάποιος βγαίνει με την παρέα του για ένα καφέ, εμείς πάμε εκεί και λέμε τα νέα μας… τρέχοντας!» λέει γελώντας η Γλυκερία και συμπληρώνει: «Έχω την προετοιμασία μου για το proficiency παράλληλα με όλα τα άλλα, όμως μελετώ το σαββατοκύριακο για να είμαι ελεύθερη την υπόλοιπη εβδομάδα ώστε να μπορώ να προπονούμαι. Στο μέλλον θέλω να κάνω σπουδές πάνω σε κάτι σχετικό με τον αθλητισμό».

Γλυκερία Σκάρκου © Θανάσης Καρατζάς
Γλυκερία Σκάρκου © Θανάσης Καρατζάς

Τις επιλογές της στηρίζουν οι γονείς, ο προπονητής και ο ευρύτερος περίγυρός της. Από πολλούς μάλιστα θεωρείται ήδη δεδομένο ότι η μικρή wannabe-μαραθωνοδρόμος θα εκπροσωπήσει τα ελληνικά χρώματα σε διεθνείς αγώνες. «Το όνειρο κάθε αθλητή είναι να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς, γι’ αυτό και θα προσπαθήσω να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό παρόλο που γνωρίζω την υπερπροσπάθεια που πρέπει να καταβάλω. Σίγουρα για να είναι κάποιος καλός αθλητής πρέπει να είναι πειθαρχημένος. Πάντως εμένα το τρέξιμο δεν μου αφήνει κούραση αλλά ένα μεγάλο χαμόγελο και ανυπομονώ γι’ αυτό κάθε μέρα. Το μοναδικό μειονέκτημα είναι όταν ο προπονητής μου δεν με αφήνει να κάνω παραπάνω προπόνηση!».

Προς το παρόν η Γλυκερία, εκτός από τον Ημιμαραθώνιο της Αθήνας, έχει λάβει μέρος και διακριθεί σε πολλές αθλητικές διοργανώσεις. Ανάμεσά τους ο 36ος Μαραθώνιος με την 5η θέση, το Spetses Mini Marathon 5 km όπου κέρδισε τη 2η θέση, το 2ο Radisson Blu Larnaca International Marathon και το Περιφερειακό Πρωτάθλημα Ανώμαλου Δρόμου Κ. Κοτζιά.

Γλυκερία Σκάρκου © Θανάσης Καρατζάς
Γλυκερία Σκάρκου © Θανάσης Καρατζάς

Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς ότι η νεαρή «πρωταθλήτρια του αύριο» δεν μπορεί να φανταστεί τον εαυτό της χωρίς το τρέξιμο και, αν και μικρή, έχει μεγάλους στόχους. Όπως μας λέει εξάλλου, θέλει να ακολουθήσει τα βήματα του Κενυάτη Εliud Κipchoge, πρωταθλητή με παγκόσμιο ρεκόρ σε μαραθώνιους, που η φιλοσοφία του είναι ότι κανένας άνθρωπος δεν έχει όρια!

«Αν ήξερα ότι εμπνέω κι εγώ κάποιον θα τον παρακινούσα να παίρνει μέρος σε αγώνες όπως ο μαραθώνιος, που κατά κάποιο τρόπο είναι μια γιορτή. Στους συμμαθητές μου μάλιστα μιλάω αρκετά συχνά για τα οφέλη που θα αποκομίσουν από αυτό. Μπορείς να πας με την οικογένειά σου και το μόνο που χρειάζεται είναι ένα ζευγάρι παπούτσια και καλή διάθεση».

Γλυκερία Σκάρκου © Θανάσης Καρατζάς
Γλυκερία Σκάρκου © Θανάσης Καρατζάς

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ