Αθλητισμος

Η οικογένεια του Ολυμπιακού θρηνεί την απώλεια του Αλέκου Σπανουδάκη

Συγκινητική ανακοίνωση των παλαίμαχων

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
53361275_1044025549120468_5053293138462900224_n.jpg
Αλέκος Σπανουδάκης / ΦΩΤΟ: Facebook / Olympiakos Veterans BC

Ο Αλέκος Σπανουδάκης πέθανε σε ηλικία 91 ετών, βυθίζοντας στο πένθος την οικογένεια του Ολυμπιακού. Έχοντας διατελέσει αρχηγός των "ερυθρόλευκων" και όντας ένας από τους ηγέτες της ομάδας στα πρώτα δύο πρωταθλήματα της ιστορίας της (1949 και 1960), το κενό του σπουδαίο Αλέκου Σπανουδάκη δεν καλύπτεται εύκολα, κάτι που φρόντισε να τονίσει και η ΚΑΕ Ολυμπιακός με την συλλυπητήρια ανακοίνωση που εξέδωσε. Ο χαμός του θρυλικού αρχηγού των ερυθρολεύκων δεν γινόταν να περάσει απαρατήρητος και από τους παλαίμαχους του Ολυμπιακού, οι οποίοι αποχαιρέτησαν και αυτοί με την σειρά τους τον Αλέκο Σπανουδάκη.

 

 

ΑΝΤΙΟ ΘΡΥΛΙΚΕ ΑΡΧΗΓΕ!

«Με βαθιά οδύνη, αποχαιρετούμε τον πρώτο εμβληματικό αρχηγό του Ολυμπιακού, τον Αλέκο Σπανουδάκη! Το πρώτο ίνδαλμα όλων όσων φόρεσαν την “ερυθρόλευκη” φανέλα της ανδρικής ομάδας μπάσκετ του Ολυμπιακού, από τότε μέχρι σήμερα. 
Ο Αλέκος Σπανουδάκης υπήρξε πρότυπο όλων, συμπαίκτης για κάποιος από εμάς και δάσκαλος για τους περισσότερους από τους σημερινούς Παλαίμαχους μπασκετμπολίστες του Ολυμπιακού. Οι στιγμές που ζήσαμε κοντά του και οι ιστορίες που έχουμε να διηγηθούμε για τον Αλέκο Σπανουδάκη δεν έχουν τέλος. 
Ο δικός μας “κυρ Αλέκος” έβαλε το πρώτο λιθαράκι στη δημιουργία του Ολυμπιακού μας και εν συνεχεία ίδρυσε τις Ακαδημίες μπάσκετ του Ολυμπιακού μεταλαμπαδεύοντας στα νέα παιδιά τις αξίες της ομάδας του Πειραιά. 
Αντίο πρώτε των πρώτων! Αθάνατος!»

Ο Αλέκος Σπανουδάκης έφυγε πλήρης ημερών, σε ηλικία 91 ετών, ήρεμος, μέσα στην αγάπη της συζύγου του Νανού και έχοντας στο πλευρό του τις δύο πολυαγαπημένες κόρες του, Σοφία και Ρόζα και τα εγγόνια του Δημήτρη, Αλεξάνδρα και Αλέξανδρο... λίγες ώρες πριν την 94η επέτειο της γέννησης της ομάδας του Πειραιά (10/3/1925). H νεκρώσιμος ακολουθία θα τελεστεί στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, στον Ιερό Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου την Τετάρτη (13/3) στις 14:30. Η οικογένειά του, οι συγγενείς του, οι αμέτρητοι φίλοι του, θα πουν το τελευταίο «αντίο» στον θρυλικό Αλέκο Σπανουδάκη, στο 3ο Νεκροταφείο Αθηνών, στη Νίκαια.

Ο θρύλος του ελληνικού μπάσκετ, ο πρώτος και εμβληματικός αρχηγός του Ολυμπιακού, Αλέκος Σπανουδάκης θα συναντήσει στη γειτονιά των Αγγέλων τον αδελφό του Γιάννη που είχε φύγει από τη ζωή στις 10 Ιουνίου 2010, μαζί με τον οποίο ήταν οι μεγάλοι πρωταγωνιστές της πρώτης ομάδας μπάσκετ του Ολυμπιακού, καθώς και τον αδελφό του Φάνη.

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΑΛΕΚΟΣ ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗΣ

Ο Αλέκος Σπανουδάκης γεννήθηκε στις 8 Ιουλίου 1928 στα Χανιά. Στην Ιωνίδειο Σχολή του Πειραιά, τον ανακάλυψε μαζί με τον αδελφό του Γιάννη, στα τέλη της δεκαετίας του ‘30, ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής Γιώργος Σταματάκης, ο άνθρωπος που δημιούργησε την πρώτη ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού. Ο Αλέκος Σπανουδάκης αποτέλεσε μία από τις πρώτες και μεγαλύτερες μορφές της ανδρικής ομάδας μπάσκετ του Ολυμπιακού και της εθνικής ομάδας. Με τον Ολυμπιακό κατέκτησε 2 πρωταθλήματα Ελλάδας (1949, 1960), τα οποία ήταν και τα 2 πρώτα του Ολυμπιακού. Αγωνίστηκε και στο πρώτο ευρωπαϊκό παιχνίδι της ιστορίας του Ολυμπιακού, το 1960, στο Κύπελλο Πρωταθλητριών, απέναντι στη Γαλατασαράι. Επί των ημερών του, ο Ολυμπιακός πρωταγωνιστούσε εντός και εκτός συνόρων και έμεινε στην ιστορία ως ο πρώτος Ευρωπαίος μπασκετμπολίστας που χρησιμοποίησε το τζαμπ σουτ!

Με την Εθνική Ελλάδας αγωνίστηκε σε 28 αγώνες και σημείωσε 109 πόντους (3,9 μ.ο.). Στο Ευρωμπάσκετ του 1949 στο Κάιρο κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο. Αγωνίστηκε ακόμη στο Ευρωμπάσκετ του 1951, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1952 και στους Μεσογειακούς Αγώνες του 1955.

Κι όταν «κρέμασε τα παπούτσια του», δεν μπορούσε να δει τη ζωή του μακριά από το μπάσκετ. Ο Αλέκος Σπανουδάκης ήταν ο άνθρωπος που ίδρυσε τις Ακαδημίες μπάσκετ του Ολυμπιακού. Εκείνος ανακάλυψε και τον «Ράμπο» του Ολυμπιακού, τον Γιώργο Σιγάλα. Περνούσε όλο το χρόνο του δίπλα στα μικρά παιδιά μέχρι τα βαθιά γεράματά του.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ