Αθλητισμος

Το σκάνδαλο που γέννησε το πρώτο All-Star Game το 1951

Το όνομα του Τζούνιους Κέλογκ είναι από τα πιο σημαντικά στην ιστορία του θεσμού

30592837_397928577356114_5869118242148057088_n.jpg
Νίκος Παπαηλιού
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
untitled.jpg

Το All-Star Game μπορεί σήμερα να είναι ένας θεσμός που ενώνει όλον τον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ για ένα τριήμερο με αγώνες επίδειξης, διαγωνισμούς τριπόντων και καρφωμάτων, ωστόσο η γιορτή του μπάσκετ δεν δημιουργήθηκε από τα πρώτα χρόνια της λίγκας, αλλά μερικές δεκαετίες αργότερα. Τις αρχές της δεκατίας του ‘50 ένα από τα τότε μεγαλύτερα σκάνδαλα στημένων αγώνων του ΝΒΑ δημιούργησε την ανάγκη στους επικεφαλής του πρωταθλήματος να φτιάξουν το All-Star Game.

Κολλεγιόπαιδα και παίκτες του ΝΒΑ για περισσότερα από τρία χρόνια έστηναν αγώνες χωρίς να τους πάρει κανείς πρέφα, μέχρι το 1951 όπου απευθύνθηκαν σε ένα νεαρό φοιτητή και παίκτη της κολλεγιακής ομάδας του Μανχάταν, Τζούνιος Κέλογκ. Η ομάδα του πανεπιστημίου του θα αντιμετώπιζε την αντίστοιχη του Ντε Πολ που βρίσκονταν λίγο πιο πάνω στον βαθμολογικό πίνακα.

Στο δωμάτιο του φτωχού νεαρού, ο οποίος έπαιζε έχοντας κερδίσει υποτροφία βρέθηκε μερικές νύχτες πριν τον αγώνα, ο ποροηγούμενος αρχηγός της ομάδας, Χένρι Ποπ, ο οποίος του προσέφερε 1.000 δολάρια για να τον πείσει να κάνει ό,τι μπορεί για να χάσει το Μανχάταν με διαφορά εμγαλύτερη των 5 πόντων. Ένα ποσό διόλου ευκαταφρόνητο για έναν φοιτητή που παράλληλα δούλευε για να τα βγάλει πέρα.

download_1.jpg
Ο Τζούνιους Κέλογκ

Ωστόσο ο Κέλογκ όχι μόνο αρνήθηκε το ποσό, αλλά το είπε στον προπονητή του. Μαζί κατήγγειλαν το περιστατικό στην αστυνομία, όμως χωρίς αποδείξεις δεν είχαν τίποτα. Έτσι, η αστυνομία τον προμήθευσε με ένα μαγνητόφωνο. Όταν λοιπόν προσεγγίστηκε ξανά από το κύκλωμα των στημένων αγώνων τους είχε στο χέρι. Λίγες μέρες μετά του ζήτησαν να «χάνει επίτηδες τα ριμπάουντ» και μερικές ώρε μετά κόσμος άρχισε να συλλαμβάνεται.  Το σκάδαλο είχε μόλις αποκαλυφθεί και έγινε γνωστό ότι τουλάχιστον 86 αγώνες σε 17 διαφορετικές πολιτείες των ΗΠΑ χειραγωγήθηκαν από το 1947.

Η εμπιστοσύνη του κόσμου για το άθλημα συρρικνώθηκε αμέσως, ο κόσμος απομακρύνθηκε από το γήπεδο ενώ στο επίκεντρο των δικαστικών καταδικών βρέθηκε η ομάδα του City College, που είχαν χρηματιστεί με 26.500 δολάρια σε μια εποχή που οι μισθοί ήταν ελάχιστοι. Η μπασκετική κοινότητα το 1951 που το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε, ήταν συγκλονισμένη και η αμερικανική ομοσπονδία έκανε συσκέψεις επί συσκέψεων για να μπορέσει να προστατέψει το προϊόν της.  Τότε, ο ιδρυτής και πρώτος Πρόεδρος των Μπόστον Σέλτικς, Ουόλτερ Μπράουν έδωσε τη λύση.

Σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της λίγκας Μορίς Ποντόλφ, αποφάσισαν να πειραματιστούν με έναν αγώνα επίδειξης με συμμετέχοντες τους καλύτερους παίκτε του ΝΒΑ. Ο αγώνας είχε οριστεί για τις 2 Μαρτίου του 1951 και θα γινόταν στο ιστορικό Μπόστον Γκάρντεν, με τον πρόεδρο των Σέλτικς να αναλαμβάνει όλα τα έξοδα, είτε η ιδέα κρινόταν επιτυχής, είτε όχι. Εντέλει στο Μπόστον Γκάρντεν βρέθηκαν 10.094 θεατές και η ιδεά κρίθηκε πέρα για πέρα επιτυχημένη, αφού ο μ.ο. του κόσμου εκείνη την περίοδο στο ΝΒΑ δενξεπερνούσε τους 3.000 θεατές.

First All-Star Game

Η ομάδα της Ανατολής ήταν νικήτρια με 111-94 και λίγα χρόνια μετά το All-Star Game έγινε η απόλυτη ατραξιόν του ΝΒΑ. 58 χρόνια μετά τα ξημερώματα της Δευτέρας η Team Giannis είναι αντιμέτωπη με την Team LeBron σε ένα νέο, αρκετά ενδιαφέρον format της διοργάνωσης.

Όσο για τον αφανή ήρωα του All-Star Game, Τζούνιους Κέλογκ; Στο δωμάτιο του, αφού ξέσπασε το σκάνδαλο βρέθηκαν πολλά απειλητικά μηνύματα και για ένα διάστημα είχε προσωπική ασφάλεια, ενώ στη συνέχεια της καριέρας του ενσωματώθηκε στους ιστορικούς Χάρλεμ Γκλομπετρότερς. Όμως σε ένα ταξίδι του με την ομάδα στάθηκε φανερά άτυχος, αφού ενεπλάκη σε τροχαίο. Απόρροια αυτού ήταν να μείνει σε κώμα για μήνες και τελικά να μείνει παράλυτος από τη μέση και κάτω. Η αγάπη του για το μπάσκετ όμως δεν σταμάτησε ποτέ και ο αλύγιστος Τζούνιους Κέλογκ έγινε προπονητής σε ομάδα αναπήρων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ