Αθλητισμος

Πέθανε ο τερματοφύλακας Γκόρντον Μπανκς (video)

Κατέκτησε με την Εθνική Αγγλίας το Μουντιάλ του 1966 - Έμεινε στην ιστορία για την «απόκρουση του αιώνα»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
gordon-banks.jpg

Σε ηλικία 81 ετών άφησε την τελευταία του πνοή ο Γκόρντον Μπανκς.

Υπήρξε ένας από τους καλύτερους τερματοφύλακες στην ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Μέλος της θρυλικής ομάδας της Εθνικής Αγγλίας που κατέκτησε το Μουντιάλ του 1966 στο «Γουέμπλεϊ» του Λονδίνου. Τέσσερα χρόνια μετά, στο Μουντιάλ του 1970 στο Μεξικό έκανε τη λεγόμενη «απόκρουση του αιώνα» σε σουτ του Πελέ.

Την ανακοίνωση του θανάτου του έκανε η πρώην ομάδα του, Στόουκ Σίτι. Αγωνίστηκε με το βρετανικό εθνόσημο 73 φορές, από το 1963 μέχρι το 1972, ενώ σε συλλογικό επίπεδο υπερασπίστηκε τις εστίες των Τσέστερφιλντ, Λέστερ, Στόουκ, Φορτ Λόντερντεϊλ και Σεντ Πάτρικ. Αναδείχτηκε 6 φορές ο κορυφαίος γκολκίπερ από τη FIFA. Έξω από το γήπεδο της Στόουκ υπάρχει άγαλμα προς τιμήν του. Τα αποκαλυπτήρια έγιναν το 2008, παρουσία του Πελέ.  

Γκόρντον Μπανκς και Πελέ
Γκόρντον Μπανκς και Πελέ/©EPA/ANITA MARIC

Το 1972 επιστρέφοντας από προπόνηση της Στόουκ είχε ένα ατύχημα με το αυτοκίνητό του, με αποτέλεσμα να χτυπήσει σοβαρά στο πρόσωπο. Του έγιναν περίπου 300 ράμματα. Οι γιατροί, όμως, δεν κατάφεραν να σώσουν το δεξί του μάτι, με αποτέλεσμα να βάλει πρόωρο τέλος στην καριέρα του, σε ηλικία 34 ετών.

Τον Δεκέμβριο του 2015 είχε ανακοινώσει πως πάσχει από καρκίνο στο νεφρό. 

Greatest Ever Goalkeeper Save - Gordon Banks Saves from Pele

Χαρισματικός

Γεννημένος, στο Σέφιλντ, στις 30 Δεκεμβρίου του 1937, ασχολήθηκε με το ποδόσφαιρο σε μικρή ηλικία.

Λόγω σωματοδομής κατέληξε γρήγορα στη θέση του τερματοφύλακα. Στο Μουντιάλ του 1966 πραγματοποίησε εκπληκτικές εμφανίσεις. Κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης κράτησε ανέπαφη την εστία του στους αγώνες με Ουρουγουάη, Μεξικό και Γαλλία (στη φάση των ομίλων) και στον προημιτελικό με την Αργεντινή. Στον ημιτελικό δέχτηκε ένα γκολ από πέναλτι, το οποίο εκτέλεσε ο σταρ της Πορτογαλίας Εουσέμπιο. Στον τελικό της διοργάνωσης στο Γουέμπλεϊ, η Αγγλία νίκησε 4-2 τη Δυτική Γερμανία και πανηγύρισε την κατάκτηση του τίτλου.

Στις 7 Ιουνίου 1970, στο Μουντιάλ του Μεξικού έκανε τη λεγόμενη «απόκρουση του αιώνα» σε σουτ του Πελέ έπειτα από σέντρα του Ζαϊρζίνιο. Η απίστευτη επέμβαση έγινε στο κατάμεστο γήπεδο Χαλίσκο στη Γουαδαλαχάρα και έμεινε στην ιστορία.

«Ο κόσμος δεν με θυμάται για το Μουντιάλ που κέρδισα το 1966 αλλά για αυτήν την απόκρουση. Όποιον συναντάω στον δρόμο, θέλει να του πω μόνο για εκείνη την απόκρουση» συνήθιζε να λέει ο Μπανκς.

«Έχω βάλει περισσότερα από 1.000 γκολ, αλλά όλοι θυμούνται αυτό που δεν πέτυχα» είχε πει χρόνια μετά ο «θρύλος» του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου για την εκπληκτική εκτίναξη του Άγγλου τερματοφύλακα στη δεξιά γωνία της εστίας.

Gordon Banks - The Greatest Ever Save

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ