Αθλητισμος

Ο Μελισσανίδης μπροστά στον υπολογιστή του...

Γιατί το πρόβλημα της ΑΕΚ είναι πολύ βαθύτερο από την απλή αλλαγή του προπονητή

129214-291994.jpg
Νίκος Ασημακόπουλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
1777957.jpg
© ΝΙΚΟΣ ΒΗΧΟΣ / INTIME SPORTS

Εκείνο που δεν κάθεται να υπολογίσει κανείς τις τελευταίες μέρες στην ΑΕΚ είναι τι θα γίνει αν ο Χιμένεθ αυτή τη φορά αποτύχει. Πόσο πίσω θα πάει η ομάδα και τι εναλλακτικές μπορεί να βρει για να καλύψει την πιθανή ζημιά και να κάνει επανεκκίνηση. Το κλαμπ συμπεριφέρεται λες και τον είδε να φέρνει μαζί του κάποιον αυτόματο πιλότο με τον οποίο όλα θα πάνε καλά.

Ηδη στο Περιστέρι, σε ένα ματς που το διαμόρφωσε ένα πέναλτι που δεν έδωσε ο διαιτητής υπέρ του Ατρομήτου και ένα ψεύτικο που σφύριξε για την ΑΕΚ οι πρόθυμοι παπαγάλοι είδαν... τα «σημάδια φανερής βελτίωσης» που ήθελαν. Και για το πρώτο διάστημα κανείς δεν θα λέει κουβέντα στον καινούργιο προπονητή. Ο,τι και να κάνει, όποια αποτελέσματα και να φέρνει, θα ακούει το χειροκρότημα της εξέδρας. 

Μετά όμως; Το θέμα είναι βαθύτερο από μια αλλαγή προπονητή. Από κάποια στιγμή και ύστερα θα υπάρχουν απαιτήσεις  στις οποίες κανείς δεν ξέρει αν ο Χιμένεθ θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί. Μη ξεχνάμε, άλλωστε, ότι η επικράτηση στο περυσινό πρωτάθλημα δεν ήταν μόνο αποτέλεσμα της δουλειάς του προπονητή αλλά διαμορφώθηκε και από παράγοντες εκτός αγωνιστικών χώρων...

Ο Μελισσανίδης καμαρώνει τις τελευταίες μέρες στον κύκλο του, επειδή κατάφερε να κρατήσει τους περισσότερους με τα λεφτά που ήθελε να τους δώσει. Στην πραγματικότητα τού έφυγαν μόνο δύο: ο Λάζαρος και ο Αραούχο. Οι υπόλοιποι είτε έμειναν, είτε πήγαν να φύγουν και ξαναγύρισαν παρακαλετά, με τους δικούς του οικονομικούς όρους. Τελευταίοι, ο Μπακασέτας, ο Σιμόες και βέβαια ο Χιμένεθ. Αποδείχθηκε ότι όσα τους δίνει είναι περισσότερα απ εκείνα που μπορούν να πιάσουν στην ποδοσφαιρική αγορά. Ξεχνάει, όμως, να επισημάνει, ότι στο μεταξύ έχασε ένα πρωτάθλημα. Κι αν συνεχίσει την ίδια τακτική, το πιθανότερο να χάσει κι άλλα. Μια ποδοσφαιρική εταιρία δεν είναι μόνο έσοδα - έξοδα και ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί αλλά κυρίως αγωνιστικές επιτυχίες που φέρνουν τα χρήματα στα ταμεία. Και επειδή στο μεταξύ οι δύο κύριοι αντίπαλοι, ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός, γίνονται όλο και πιο ποιοτικοί επειδή ξοδεύουν πολλαπλάσια, λογικά θα αφήσουν την ΑΕΚ τόσο πίσω που δεν θα μπορεί να τους φτάσει.

Ήδη η πρώτη εικόνα φάνηκε στα φετινά μεταξύ τους ντέρμπι -και είναι μόνο η αρχή. Αν, μάλιστα, κάποτε βρει καινούργια πατήματα και ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ θα κινδυνεύσει σε βάθος χρόνου να μετατραπεί σε τέταρτη δύναμη ακριβώς επειδή δεν ξεκίνησε να επενδύει σοβαρά πάνω στο πρωτάθλημα που πήρε πέρυσι. 

Όπως όλες οι αγορές έτσι και η ποδοσφαιρική έχει τους νόμους της. Κι αυτοί σπάνια καταργούνται στην πράξη, όπως θα ήθελε ο ιδιοκτήτης της ΑΕΚ... Μένει το τυράκι με το νέο γήπεδο. Αλλά κι αυτό έχει ημερομηνία λήξης, όπως όλα τυριά!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ