Αθλητισμος

Οι μεγάλοι παίκτες που απογοήτευσαν στο ελληνικό ποδόσφαιρο

Ακριβό μου «παλτό»

341981-718242.jpg
Αργύρης Ευθυμιάδης
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΓΙΑΓΙΑ ΤΟΥΡΕ
ΓΙΑΓΙΑ ΤΟΥΡΕ, © ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Δεν ήταν έκπληξη η κατάληξη της δεύτερης θητείας του Γιαγιά Τουρέ στον Ολυμπιακό. Μπορεί να ήρθε εν μέσω αποθέωσης στα τέλη Αυγούστου, όμως με την «μπάκα» που είχε όλοι καταλάβαμε ότι δεν μπορεί με τίποτα να θυμίζει τον παίκτη που θαύμασε όλος ο κόσμος με τις φανέλες –κυρίως- της Μάντσεστερ Σίτι και της Μπαρτσελόνα.

Τσάμπα τα εκατομμύρια του συμβολαίου του, τσάμπα και η χαρά των φίλων του Ολυμπιακού, αφού ο Αφρικανός αποτελεί παρελθόν έπειτα από πέντε μόλις επίσημα ματς.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ελληνικές ομάδες ποντάρουν (και μάλιστα πολλά χρήματα) σε σπουδαία ονόματα που βρίσκονται στη δύση της καριέρας τους και αποτυγχάνουν οικτρά.

Οι περιπτώσεις είναι πολλές και τις θυμόμαστε με χαμόγελο και… συμπάθεια σήμερα.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Αφού ο Τουρέ είναι αφορμή γι’ αυτό το άρθρο, η αρχή θα γίνει με τον Ολυμπιακό, που έχει και μπόλικο παρελθόν τέτοιες ιστορίες.

ΚΕΒΙΝ ΜΙΡΑΛΑΣ
ΚΕΒΙΝ ΜΙΡΑΛΑΣ, © LATO KLODIAN / EUROKINISSI

Μια άλλη πρόσφατη είναι αυτή με τον Κέβιν Μιραλάς. Ο Βέλγος εκτόξευσε την καριέρα του στον Πειραιά, πήρε μεταγραφή στην Έβερτον, κλήθηκε στην εθνική της χώρας του, όμως κάποια στιγμή σαν να… βαρέθηκε.

Kevin Mirallas - Welcome Home  || Skills & Goals || 2010-2011

Ή έστω απογοητεύτηκε και ξαφνικά σταμάτησε ακόμη και να προσπαθεί. Τον Γενάρη του 2018 ήρθε ως δανεικός στον Ολυμπιακό με στόχο το restart, αλλά απέτυχε παταγωδώς. Από το καλοκαίρι παίζει στη Φιορεντίνα και τουλάχιστον το παλεύει.

Μέσα στο Μουντιάλ του 2014 ανακοινώθηκε η συμφωνία του Ολυμπιακού με τον Ερίκ Αμπιντάλ. Πολύ καλός Γάλλος αμυντικός, με σημαντική θητεία στην Μπαρτσελόνα, όμως εδώ δεν μακροημέρευσε. Έμεινε λίγους μήνες, δεν βοήθησε καθόλου και κατόπιν σταμάτησε το ποδόσφαιρο, επηρεασμένος και από τις περιπέτειες της υγείας του.

Ούτε ο Όσκαρ Καρντόσο έπιασε στην Ελλάδα. Δαπανηρή κίνηση για τον Παραγουανό φορ που έκανε μεγάλη καριέρα στην Μπενφίκα, όμως εδώ δεν ακούμπησε.  

4269933.jpg
ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΕΜΕΝΙΚΕ, © ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / EUROKINISSI

Παρόμοιες αποτυχίες ήταν ο Εμενίκε, ο Ραούλ Μπράβο από τη Ρεάλ Μαδρίτης και πολύ παλιότερα ο Ρασίντ Γιεκινί. Από το Μουντιάλ του 1994 και την εθνική Νιγηρίας ήρθε στον Ολυμπιακού του Αλέφαντου. Υπήρχαν υποψίες πως δεν ήταν 31-32 όπως δήλωνε, αλλά πάνω από 40 ετών και έφυγε μέσα σε λίγους μήνες.

1544247.jpg
ΑΛΜΠΕΡΤ ΡΙΕΡΑ

Διαφορετική περίπτωση είναι αυτή του Άλμπερτ Ριέρα. Ο Ισπανός εξτρέμ ήταν μια ακριβή μεταγραφή… κατεπείγοντος. Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν αποκλειστεί από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ και ακριβώς εκεί ήρθε ο Μαρινάκης να πάρει τον Ολυμπιακό. Πέρα από την αλλαγή προπονητή (Βαλβέρδε αντί Λίνεν) έπρεπε να πάρει και έναν γνωστό παίκτη να κατευνάσει τα πνεύματα. Απέκτησε τον 30χρονο τότε με 6.000.000 ευρώ από τη Λίβερπουλ και κατόπιν τον πούλησε με τα μισά στη Γαλατασαράι. Η πλάκα είναι ότι στην Τουρκία έπαιξε καλά, αλλά ως αριστερό μπακ!

ΑΕΚ

Η ΑΕΚ δεν είχε τόσο παταγώδεις αποτυχίες σε μεγάλα ονόματα, άλλωστε δεν έφερε τόσα πολλά όσα ο Ολυμπιακός.

Μεγάλες προσδοκίες είχαν καλλιεργηθεί μια εικοσαετία πίσω από τον Ντράγκαν Τσίριτς της Μπαρτσελόνα, αλλά ο Σέρβος μέσος αποδείχθηκε πολύ λίγος και γενικά δεν έκανε καριέρα. Ένα πρόσφατο στραπάτσο αφορούσε τον Τζόλεον Λέσκοτ. Διεθνής Άγγλος αμυντικός ήρθε κατά την επιστροφή της ΑΕΚ στην Ευρώπη, για να κάνει δίδυμο με τον Τσιγκρίνσκι. Ο Ουκρανός παραμένει ως σήμερα, αλλά ο Βρετανός έφυγε πριν καν πιάσουμε Δεκέμβρη.

170366.jpg
ΕΡΙΚ ΡΑΜΠΕΣΑΝΤΡΑΤΑΝΑ

Φυσικά, ουδείς λησμονεί 17 χρόνια μετά τον περίφημο Ερίκ Ραμπεσαντρατανά. Θηριώδης στόπερ και αμυντικός χαφ από την Παρί Σεν Ζερμέν, ήρθε στην «Ένωση» επί Μάκη Ψωμιάδη και έκανε θραύση σε σουβλατζίδικα της πρωτεύουσας. Υπέρβαρος ήρθε, ακόμη πιο βαρύς έφυγε…

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Αρκετά πρόσφατη «πατάτα», που μάλιστα συνετέλεσε στο να αυξηθεί το χρέος του Παναθηναϊκού επί Αλαφούζου ήταν ο Μίκαελ Εσιέν. Το 2009 ήταν ο κορυφαίος αμυντικός μέσος του κόσμου με την Τσέλσι. Το 2015 ήταν ένας παλαίμαχος με πολλούς τραυματισμούς. Πέτυχε ένα ωραίο γκολ με τον Λεβαδειακό, αλλά σαν «κόφτης» δεν τα κατάφερνε ούτε με… βαλέ.

2 by bukowski feat. Kid Moxie - Dead Man's Lullaby (Official Audio)

Σπουδαία καριέρα είχε και ο αντικαταστάτης του, ο Κρίστιαν Λεντέσμα, πιο πολύ με τη Λάτσιο. Ο Αργεντινός ήξερε μπάλα, αλλά ούτε κι αυτός ήταν σε θέση να προσφέρει ανασταλτικά.

3933299_1.jpg
ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΛΕΝΤΕΣΜΑ, © EUROKINISSI SPORTS

Μεγάλη απογοήτευση ήταν και ο Σίντνεϊ Γκοβού. Εν ενεργεία διεθνής μουντιαλικός με τη Γαλλία, ήρθε έπειτα από παραίνεση του Τζιμπρίλ Σισέ στον νταμπλούχο Παναθηναϊκό. Τελικά δεν τα κατάφερε εδώ, αλλά έγραψε ιστορία για τις επιδόσεις του στο ποτό.

1549267.jpg
ΣΙΝΤΝΕΪ ΓΚΟΒΟΥ

Το 2005, αποδείχτηκε λάθος κίνηση το διπλό «χτύπημα» για τους αμυντικούς χαφ Φλάβιο Κονσεϊσάο και Ιγκόρ Μπίσκαν. Ο Βραζιλιάνος απείχε πολύ από το πέρασμά του από τη Ρεάλ Μαδρίτης, ενώ ο Κροάτης δεν ήταν τόσο κακός, αλλά δεν πλησίασε καν τις προσδοκίες ερχόμενος ως πρωταθλητής Ευρώπης με τη Λίβερπουλ. Αδιάφορο ήταν το πέρασμα του Κροάτη Ρόμπερτ Γιάρνι, ενώ φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια από την παρουσία-ανέκδοτο του Ζούλιο Σέζαρ. Μεγάλος αμυντικός τη δεκαετία του ’80, ήρθε στο «τριφύλλι» το 1999 και έπαιξε μόλις τρεις φορές σε προχωρημένη ηλικία.

ΠΑΟΚ

Ο πιο διάσημος παίκτης που φόρεσε τη φανέλα του ΠΑΟΚ ήταν ο Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ. Αποτέλεσε προσωπική επιλογή του Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος ήθελε να φέρει κι αυτός ένα μεγάλο όνομα στη χώρα μας.

2519058.jpg
ΙΒΑΝ ΜΠΕΡΜΠΑΤΟΦ, © ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ / ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ

Η θητεία του Βούλγαρου αποδείχθηκε αδιάφορη, καθώς ουδέποτε μπόρεσε να υπερκεράσει τον Κλάους Αθανασιάδη και να πάρει φανέλα βασικού!

Dimitar Berbatov | Touched by a God

Αποτυχημένες –όσο και δαπανηρές- μοιάζουν και οι φετινές κινήσεις με τους Χατσερίντι και Βέρνμπλουμ. Απλά ο δεύτερος τραυματίστηκε και δεν μπορεί να κριθεί τόσο απόλυτα.

ΑΡΗΣ

Διεθνής Κροάτης ο Βράνιες (όχι της ΑΕΚ), αλλά στον Άρη αγωνίστηκε 58 λεπτά ερχόμενος από σπουδαία καριέρα στην Μπουντεσλίγκα. Το υποτιθέμενο παιδί-θαύμα, ο Φρέντι Αντού ήταν από τα 14 το next big thing, αλλά δεν τα κατάφερε ποτέ. Έφτασε ως την Μπενφίκα, απέτυχε, ήρθε δανεικός για έξι μήνες στον Άρη, όμως ούτε εδώ τα πήγε καλά. Έκτοτε πήρε οριστικά την κάτω βόλτα.

1171415.jpg

Πάντως, η πλέον παταγώδης αποτυχία ήταν η μεταγραφή του Μάρσιο Αμορόζο. Βραζιλιάνος διεθνής φορ με μεγάλη καριέρα στην Ντόρτμουντ, είδε 6.000 ανθρώπους να τον υποδέχονται στο αεροδρόμιο. Στη Θεσσαλονίκη έμεινε πέντε μήνες και σκόραρε δύο φορές.

Υποδοχη Μαρσιο Αμοροζο στον Αρη 16/1/08

ΗΡΑΚΛΗΣ

Μία αξιομνημόνευτη αποτυχημένη επιλογή είχε και ο Ηρακλής. Έφερε τον 36χρονο Μπέπε Σινιόρι, έναν Ιταλό επιθετικό με 265 γκολ στην καριέρα του. Όταν ήρθε για λογαριασμό του «Γηραιού» δεν μπορούσε να… κουνηθεί. Έμεινε μερικούς μήνες, δεν έβαλε ούτε ένα γκολ και το μόνο που έμεινε ήταν ένα φοβερό σύνθημα των ίδιων των οπαδών του Ηρακλή: «Σινιόρι, ένα ημίχρονο το βγάζεις με το ζόρι»…

Top Ten Giuseppe Signori

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ