Αθλητισμος

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός τείνουν να γίνουν κομπάρσοι στην Ευρωλίγκα

Κάθε χρόνο οι δύο ελληνικές ομάδες στην Ευρωλίγκα ξεκινούν με έναν στόχο: Την πρόκριση στο φάιναλ φορ

341981-718242.jpg
Αργύρης Ευθυμιάδης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
4623435.jpg
©EUROKINISSI

Κάθε χρόνο οι δύο ελληνικές ομάδες στην Ευρωλίγκα ξεκινούν με έναν στόχο: Την πρόκριση στο φάιναλ φορ. Ο Παναθηναϊκός την αγνοεί συστηματικά από το 2012 που έφυγε ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, παρά τις… φιλότιμες προσπάθειες που γίνονται μέχρι τα πλέι οφ, όταν και χύνεται η καρδάρα με το γάλα.

Ο Ολυμπιακός ήταν σε καλύτερη μοίρα. Αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης το 2012 και το 2013, ενώ πήγε σε τελικό τόσο το 2015 όσο και το 2017. Πέρυσι, είχε κι αυτός μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να πάει ξανά στην τελική φάση, όμως αποκλείστηκε από το αουτσάιντερ ονόματι Ζαλγκίρις, αν και είχε πλεονέκτημα έδρας. Χρόνο με τον χρόνο οι δύο ελληνικές ομάδες παρουσιάζουν φθίνουσα πορεία, μόνο που φέτος η κατάσταση δείχνει να γίνεται χειρότερη.

Σύμφωνοι, υπάρχει οικονομική κρίση, όμως οι αντίπαλοι ξεφεύγουν στα μπάτζετ και ενισχύονται συνεχώς. Δεν μιλάμε μόνο για τη Ρεάλ Μαδρίτης, την ΤΣΣΚΑ ή τη Φενέρμπαχτσε (παρά τα χρέη του συλλόγου διατήρησε δυνατό ρόστερ), αλλά και για την αντεπίθεση που ετοίμασαν η Μπαρτσελόνα, η Εφές και η Αρμάνι Μιλάνο.

Φέτος, έπειτα από πολλά χρόνια βλέπουμε τις δύο ελληνικές ομάδες σε δεύτερο πλάνο, σε σημείο που να γίνεται συζήτηση αν θα τερματίσουν στην οκτάδα για να συνεχίσουν στα πλέι οφ.

Βεβαίως, είναι πολύ νωρίς ακόμη (7/30 αγωνιστικές), αλλά τα δείγματα δεν είναι ενθαρρυντικά.

Βαθμολογικά, σε καλύτερη κατάσταση είναι ο Παναθηναϊκός με ρεκόρ 4-3. Μόνο που -θεωρητικά- δύσκολα ματς ήταν μόνο δύο: Αυτό με τον Ολυμπιακό που νίκησε και αυτό που έχασε την Παρασκευή από την Εφές. Παράλληλα μετράει δύο ήττες ακόμη εκτός, από την πρωτάρα Μπάγερν και την αποδυναμωμένη Ζαλγκίρις. Ξεκινώντας την τρίτη του σεζόν στον σύλλογο, ο Τσάβι Πασκουάλ εμφανίζει τα ίδια θέματα. «Τρύπια» άμυνα, «κολλήματα» στην επίθεση και… βελούδινο χαρακτήρα μακριά από το ΟΑΚΑ.

Από τη μεριά του, ο Ολυμπιακός είναι σε αρνητικό πρόσημο (3-4). Είχε βέβαια πιο δύσκολο πρόγραμμα από τους «πράσινους», αλλά έχει χάσει δύο φορές στο ΣΕΦ (από την Αρμάνι με 25 πόντους μάλιστα), ενώ στο ελληνικό ντέρμπι ηττήθηκε με διψήφια διαφορά πόντων.

Ο Ντέιβιντ Μπλατ διανύει τους πρώτους του μήνες στην ομάδα και πασχίζει να της δώσει επιθετικό χαρακτήρα, κάτι που έλειπε επί Σφαιρόπουλου.

Όμως, είναι και τι υλικά έχει στα χέρια του. Παικταράδες ο Σπανούλης με τον Πρίντεζη, αλλά τα χρόνια έχουν περάσει. Ο Kill Bill έχει κλείσει τα 36, ο «Πρι» πάει στα 34, ενώ οι ξένοι του Ολυμπιακού δεν είναι ακριβώς από το πάνω ράφι. Δύο πανομοιότυποι Λετονοί σουτέρ (Στρέλνιεκς, Τίμα), αλλά με διαφορετικό ύψος, ο ρολίστας Τουπάν, ο πάντα χρήσιμος Μιλουτίνοφ και δύο Αμερικανοί, οι Γκος και Λεντέι, που βρίσκονται για δεύτερη χρονιά στην Ευρώπη και δεν έχουν την παραμικρή εμπειρία από την Ευρωλίγκα.

Πάμε και στον Παναθηναϊκό. Το «τριφύλλι» έχει την τύχη να διαθέτει τον Νικ Καλάθη, αλλά ως backup ο Λεκαβίτσιους μοιάζει λίγος. Από τους υπόλοιπους Έλληνες, αυτοί που ξεχωρίζουν είναι οι Θανάσης Αντετοκούνμπο και Μήτογλου. Ο Παππάς έχει απίστευτα σκαμπανεβάσματα, ο Παπαπέτρου δεν έχει προσαρμοστεί, ο Παπαγιάννης είναι αδούλευτος και δεν παίζει…

Στους ξένους, η επιστροφή του Λάσμε στα 36 του δεν ήταν η ενδεδειγμένη λύση (ήταν φτηνή όμως…), όταν οι υπόλοιπες ομάδες επενδύουν σε Αμερικανούς ψηλούς εκατομμύρια, ο Γκιστ στα 32 δεν μπορεί να βγάλει σερί παιχνίδια σε φουλ ρυθμό, ενώ ο μπαρουτοκαπνισμένος σκόρερ στην Ευρωλίγκα, ο Λάνγκφορντ είναι κι αυτός 35 ετών…

Ξέροντας πως η ομάδα έχει σημαντικό πρόβλημα στην άμυνα και ειδικά στη front line, η «απάντηση» του Παναθηναϊκού ήταν ο Λάσμε και ο Ντεσόν Τόμας. Ο δεύτερος είναι ένας Αμερικανός 3-4άρι, που κλήθηκε για να αντικαταστήσει τον παικταρά -μα μπλαζέ- Σίνγκλετον, και αποδεικνύεται ότι είναι ακόμη πιο soft.

Τι κάνουν οι δύο ομάδες γι’ αυτή την κατάσταση; Τσακώνονται μεταξύ τους! Την περασμένη εβδομάδα ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος κατηγόρησε τους διαιτητές που σφύριζαν το ντέρμπι της Ευρωλίγκας με τον Ολυμπιακό ότι χρηματίστηκαν κι έκτοτε, υπάρχει ένα γαϊτανάκι καταγγελιών και ανακοινώσεων μεταξύ των διοικήσεων των δύο ομάδων με αποδέκτη τη διοργανώτρια αρχή.

Βέβαια όλα αυτά θα ξεχαστούν την Κυριακή, καθώς οι δυο τους συναντιούνται στο ΟΑΚΑ πάλι, αυτή τη φορά για το ελληνικό πρωτάθλημα. Και σίγουρα ο νικητής θα… θριαμβολογήσει, μην βλέποντας τα πολλά κενά του.

Κενά που ενδέχεται να φανούν μεσοβδόμαδα, όταν και ξεκινά η δεύτερη «διαβολοβδομάδα» της Ευρωλίγκας με δύο αγώνες.

Ο Παναθηναϊκός υποδέχεται τη δυνατή Μπαρτσελόνα και κατόπιν πάει στη Βιτόρια για να παίξει με την Μπασκόνια, ενώ ο Ολυμπιακός θα πάει πρώτα στο Μόναχο και την Μπάγερν και αμέσως μετά υποδέχεται την αήττητη φέτος Ρεάλ, την πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Ανεξάρτητα με το ποιος θα νικήσει στο εγχώριο ντέρμπι ενός πρωταθλήματος που κρίνεται τον Ιούνιο ανάμεσα στις δύο συγκεκριμένες ομάδες, δίχως σοβαρά περιθώρια εκπλήξεων, κάτι μας λέει ότι σε μία εβδομάδα από σήμερα, τα ρεκόρ των δύο ομάδων στην Ευρωλίγκα μπορεί να είναι και χειρότερα απ’ τα τρέχοντα… 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ