Αθλητισμος

Το σπάνιο υλικό από τον απίθανο αγώνα ΠΑΟ-Λα Κορούνια 1-1

Έπειτα από 19 χρόνια βρέθηκε βίντεο από μια συγκλονιστική εμφάνιση του Παναθηναϊκού

341981-718242.jpg
Αργύρης Ευθυμιάδης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ppaa.jpg

Είναι ένα βίντεο που οι περισσότεροι νόμιζαν πως δεν υπάρχει. Η ιστορία έχει ως εξής: Την περίοδο 1999-00, ο Παναθηναϊκός κληρώθηκε με τη Λα Κορούνια για τον τρίτο γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

Η ισπανική ομάδα, βρισκόταν τότε στα καλύτερά της. Με παικταράδες σαν τον Μακάι, τον Τζαλμίνια, τον Τριστάν, τον Ναϊμπέτ και τον Φραν –μεταξύ άλλων- αποτελούσε ένα θεαματικό, γρήγορο και άκρως αποδοτικό σύνολο, που στο τέλος της σεζόν κατέκτησε το μοναδικό πρωτάθλημα στην ιστορία της, αφήνοντας πολύ πίσω Ρεάλ, Βαλένθια και Μπαρτσελόνα.

Η δυναμική των Γαλιθιάνων φάνηκε στο πρώτο ματς, στο γήπεδό τους. Το «Ριαθόρ» αποδείχθηκε κατηφορικό για τον Παναθηναϊκό, καθώς βρέθηκε πίσω στο σκορ με 3-0 στο 15’ και 4-1 στο 30ό λεπτό!

Το τελικό 4-2 ήταν άκρως τιμητικό για το «τριφύλλι», που στη ρεβάνς έψαχνε ένα θαύμα. Οι οπαδοί ήταν δύσπιστοι, τα εισιτήρια δεν είχαν μεγάλη ζήτηση και η διοίκηση Βαρδινογιάννη, αποφάσισε να μην μεταδοθεί live το παιχνίδι. Τότε μπορούσε να το κάνει διότι δεν υπήρχε κεντρική διαχείριση τηλεοπτικών δικαιωμάτων για το ΟΥΕΦΑ.

Εν τέλει, περίπου 45.000 άτομα πήγαν στο ΟΑΚΑ και παρακολούθησαν μία από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εμφανίσεις στην ιστορία του Παναθηναϊκού και παράλληλα μια ποδοσφαιρική… αδικία.

Η ομάδα του Γιάννη Κυράστα διέλυσε αγωνιστικά τους Ισπανούς, έκανε ένα σωρό ευκαιρίες (ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο), όμως δεν προκρίθηκε. Βασικά, ούτε καν νίκησε. Προηγήθηκε 1-0 με πέναλτι του Ασάνοβιτς και ισοφαρίστηκε 1-1 στις καθυστερήσεις, όταν η Λα Κορούνια έκανε τη μοναδική της ευκαιρία στον αγώνα.

Χαρακτηριστικό είναι οι τελικές προσπάθειες ήταν 12-1 κάπου στα μέσα του δευτέρου μέρους, λίγο πριν χαθεί η ευκαιρία του αιώνα από τον «καρχαρία» Χέλγκι Σίγκουρντσον.

Ο χαρακτήρας αυτού του άρθρου δεν είναι νοσταλγικός. Άλλωστε υπάρχουν εκατομμύρια βίντεο στο youtube. Μέχρι πρότινος, όμως, δεν υπήρχε αυτό το ματς. Όσοι πήγαν στο γήπεδο, δεν ήξεραν καν ότι επαγγελματικό συνεργείο κατέγραφε τις φάσεις.

Τόσο φίλοι του ΠΑΟ όσο και συλλέκτες, μιλούσαν γι’ αυτό το παιχνίδι, μόνο από τις αναμνήσεις 19 ετών πίσω και τις περιγραφές των εφημερίδων. Τελικά, κάναμε όλοι λάθος. Το Star Channel, ιδιοκτησίας Βαρδινογιάννη, όχι μόνο είχε τραβήξει το ματς, αλλά το είχε μεταδώσει σε μαγνητοσκόπηση.

Όπως ακούγεται στο βίντεο, η περιγραφή είναι από το στούντιο και σίγουρα δεν έγινε κατά τη διάρκεια του αγώνα. Είναι πιθανό η μετάδοση να προβλήθηκε κάποιες μέρες μετά τον αγώνα και σίγουρα όχι σε εμπορική ώρα, αφού ήταν ένα ματς αποκλεισμού.

Έστω και με 19 χρόνια καθυστέρηση, όλοι οι φίλαθλοι μπορούν να δουν επιτέλους ένα μέρος αυτού του ματς και να δουν πως η πρωταθλήτρια Ισπανίας στριμώχτηκε στην Αθήνα.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - DÉPOR 1999/00

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ