Αθλητισμος

«Φάρμακο» αλά Ιταλικά ψάχνει ο Ολυμπιακός

Στον Ρέντη θα κοιμούνται οι παίκτες όλη την εβδομάδα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
osfp.jpg
©EUROKINISSI/ΡΑΠΑΝΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ

Στα ιταλικά η λέξη «ritiro» σημαίνει απόσυρση. Χρησιμοποιείται και για όσους παίρνουν σύνταξη, αλλά στο ποδόσφαιρο έχει μια διαφορετική έννοια.

Καμιά φορά λέμε «η αποστολή της ομάδας αποσύρθηκε στο ξενοδοχείο». Αυτό ακριβώς θα κάνουν και οι παίκτες του Ολυμπιακού τις επόμενες μέρες. Μόλις γύρισε το αεροπλάνο από την Κρήτη και την ήττα με 1-0 από τον ΟΦΗ, ο προπονητής των «ερυθρόλευκων» Πέδρο Μαρτίνς ενημέρωσε τους παίκτες ότι κανείς δεν θα πάει σπίτι του.

Άπαντες –και το προπονητικό τιμ- διανυκτέρευσε στο προπονητικό κέντρο του Ρέντη, κάτι που θα συμβεί και σήμερα και αύριο.

Την Τετάρτη η ομάδα αναχωρεί για το Λουξεμβούργο όπου την Πέμπτη παίζει με την Ντουντελάνζ και ως τότε ο Πορτογάλος προπονητής ελπίζει να δει βελτίωση.

Το ritiro δεν είναι απλά μια τιμωρία. Λειτουργεί βασικά ως group therapy. Οι παίκτες μιας ομάδας ζουν όλη τη μέρα μαζί (και όχι 2-3 ώρες για προπόνηση), μιλούν, αναλύουν και ψάχνουν να βρουν τι φταίει.

Αν και Πορτογάλος προπονητής ο Μαρτίνς, ξεσήκωσε το κόλπο από την Ιταλία. Εκεί «ανακαλύφθηκε» το ritiro, εκεί και εφαρμόζεται συχνότερα.

Φέτος το είδαμε στη Ρόμα του Κώστα Μανωλά. Η ομάδα είχε τέσσερα ματς πρωταθλήματος δίχως νίκη και ο Εουσέμπιο Ντι Φραντσέσκο τους μάζεψε για μία εβδομάδα. Εκεί τα αποτελέσματα ήταν ευεργετικά, με τους Ρωμαίους να κάνουν τέσσερις σερί νίκες.

Κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα έκανε πρόπερσι ένας Ιταλός, ο Αντρέα Στραματσόνι. Μετά από μια ισοπαλία με τον Πανιώνιο, κράτησε δύο μέρες τους παίκτες μαζί ενόψει ματς Κυπέλλου με τον ΟΦΗ και μετά για το παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ.

Δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει το ritiro του, καθώς ο Παναθηναϊκός έχασε στο Ηράκλειο από τον ΟΦΗ της Β’ εθνικής και ο Ιταλός απολύθηκε για να πάρει τη θέση του ο Ουζουνίδης. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ