Αθλητισμος

10 fitness trends που προτιμούν οι επαγγελματίες

Αν σε ενδιαφέρει η γνώμη των ειδικών, διάβασε τη λίστα του American College of Sports Medicine (ACSM)

42700073_562246877585728_3324353125745164288_n.jpg
Ελένη Μπεζιριάνογλου
ΤΕΥΧΟΣ 675
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
alexander-redl-1857641.jpg
© Alexander Redl on Unsplash

Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι δεν έχεις ήδη αρκετούς φίλους να σε ζαλίζουν με το ποια μέθοδος είναι καλύτερη για να γυμναστείς/ πρηστείς/ φουσκώσεις/ γίνεις φέτες. Ωστόσο, αν σε ενδιαφέρει και η γνώμη των ειδικών, υπάρχει αυτή εδώ η λίστα που δημιούργησε το American College of Sports Medicine (ACSM). Οι ερευνητές συγκέντρωσαν 40 διαφορετικά είδη εκγύμνασης και έβαλαν 4.000 επαγγελματίες γυμναστές να τα βαθμολογήσουν από το 1 έως το 10, με το 10 να είναι το πιο δημοφιλές. Παρακάτω, λοιπόν, φίλοι μου, θα βρείτε τα fitness trends που προτιμούν επαγγελματίες και μη, και παίζουν μπαλίτσα αυτό τον καιρό.

1. HIIT (ΥΨΗΛΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ)

Τα αρχικά HIIT προκύπτουν από το «High Intensity Interval Training» και κάθε συνεδρία διαρκεί μόλις 30 λεπτά ή και λιγότερο. Όπως θα μάντεψες, πρόκειται για σύντομες «εκρήξεις» έντονης άσκησης που ακολουθούνται από πιο αργές περιόδους ανάκτησης. Τρέχεις με όλη σου τη δύναμη 15 δευτερόλεπτα, περπατάς για 45΄΄. Όλοι το λατρεύουν γιατί γλιτώνεις χρόνο και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην καύση λίπους. Από την άλλη, βέβαια, έχει υψηλό κίνδυνο τραυματισμών και γι’ αυτό οι γυμναστές δεν το προτείνουν σε όλους.

Rhone on Unsplash
© Rhone on Unsplash

2. ΟΜΑΔΙΚΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ

Ομάδες προπονήσεων προφανώς και υπήρχαν ανέκαθεν, αλλά πλέον αποτελούν μία από τις πιο hot τάσεις. Πέντε ή περισσότερα ατόμα με έναν εκπαιδευτή και ό,τι είδους ασκήσεις μπορείς να φανταστείς: μποξ, ποδήλατο, κυκλική. Αυτές οι ομάδες είναι σχεδιασμένες να σου μαθαίνουν κάτι καινούργιο, να σε κινητοποιούν και να σε βοηθούν να φτάσεις τους fitness στόχους σου. Άσε που η γυμναστική με έναν φίλο είναι πάντα πιο διασκεδαστική.

 

3. GADGET ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ

Η wearable τεχνολογία περιλαμβάνει activity trackers, smartwatches, μετρητές καρδιακών παλμών, GPS συσκευές και smart γυαλιά. Η καταγραφή των δεδομένων και της προόδου σου μπορεί να σε βοηθήσει να μείνεις συγκεντρωμένος στον στόχο σου.

4. ΑΣΚΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

Πολύ πριν εφευρεθούν όλα αυτά τα όργανα γυμναστικής, οι άνθρωποι γυμνάζονταν με μόνη αντίσταση το βάρος του σώματός τους. Με αυτή τη μέθοδο γυμνάζεις πολλούς μυς ταυτόχρονα, ενώ μπορείς να γυμναστείς οπουδήποτε και όποτε θες. Έχεις αμέτρητες κινήσεις να διαλέξεις οπότε αποκλείεται να βαρεθείς και είναι οικονομική. Απλά χρειάζεται υπομονή για να δεις αποτελέσματα.

Edgar Chaparro on unsplash
© Edgar Chaparro on unsplash

5. ΑΣΚΗΣΗ ΜΕ ΒΑΡΗ

Αυτό δεν αποτελεί καν trend, αφού δεν έφυγε ποτέ από την προτίμηση γυμναστών και γυμναζόμενων. Η άσκηση με βάρη δυναμώνει τα κόκαλα, καίει το λίπος, κρατάει υγιή την καρδιά και πέτρα τους μυς. Ρώτα τον γυμναστή σου για το πόσα κιλά πρέπει να σηκώνεις και πόσες φορές την εβδομάδα.

6. ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ, ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ, ΕΜΠΕΙΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ FITNESS

Χρειάστηκαν αρκετά χρόνια και αμέτρητοι σοβαροί τραυματισμοί για να συνειδητοποιήσουμε ότι η γυμναστική μάς ωφελεί μόνο όταν την κάνουμε σωστά. Και για να είσαι σίγουρος ότι την κάνεις σωστά, χρειάζεσαι τις συμβουλές ενός επαγγελματία που έχει σπουδάσει και δουλέψει πάνω στο αντικείμενο. Απέβαλε το σύνδρομο του ξερόλα και ρώτα τους ειδικούς, πριν χτυπήσεις.

7. YOGA

Αν θες να δεις καλύτερα αποτελέσματα στις ασκήσεις με βάρη, πρέπει να δουλέψεις την ευκινησία σου και η yoga εξειδικεύεται σε αυτό τον τομέα. Επιπλέον, βοηθάει να αποβάλεις το στρες, ενισχύει την ψυχική υγεία, βελτιώνει την υγεία της καρδιάς και την υγεία του σπέρματος. Τι; Να μην το πω;

8. PERSONAL TRAINING

Οι personal trainers ήταν, είναι και θα είναι ανάμεσα στα καλύτερα και πιο δημοφιλή είδη προπόνησης. Μία και μόνο συνεδρία μπορεί να σου διδάξει πολύτιμα πράγματα σχετικά με τη σωστή στάση σώματος σε ασκήσεις με υψηλό κίνδυνο τραυματισμού, όπως η άρση βαρών. Επιπλέον, μπορεί να σε βοηθήσει να χτίσεις το πρόγραμμα γυμναστικής σου, να σε καθοδηγήσει στη χρήση του εξοπλισμού και να σε ενθαρρύνει να φτάσεις στον στόχο σου.

9. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ FITNESS ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ

Αν θες να διατηρήσεις τα κόκαλα και τους μυς σου υγιείς όσο μεγαλώνεις, το να παραμείνεις δραστήριος είναι πολύ σημαντικό. Όλο και περισσότεροι φαίνεται να το συνειδητοποιούν και να στρέφονται στη γυμναστική. Έτσι άρχισαν να δημιουργούνται ειδικά τμήματα εκγύμνασης για ενήλικες 60+.

10. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ (FUNCTIONAL)

Αυτό το είδος προπόνησης βελτιώνει την ισορροπία, τον συντονισμό, τη δύναμη, την ενέργεια και την αντοχή σου, ώστε να σε βοηθήσει να ανταπεξέλθεις καλύτερα σε δραστηριότητες της καθημερινότητας. Σκέψου πως κάθε μέρα κάνεις κινήσεις που γυμνάζουν τους μυς σου λίγο ή πολύ και αυτό ακριβώς αντιγράφει η προπόνηση. Για παράδειγμα, η άρση deadlift χρησιμοποιεί τα χέρια, τα πόδια και τον κορμό σου, όπως ακριβώς συμβαίνει όταν σηκώνεις μια βαριά κούτα. Μόνο που σου δείχνει τον σωστό τρόπο να τη σηκώνεις, ώστε να γυμνάζεσαι και να μην τραυματίζεσαι.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ