Αθλητισμος

Ισινμπάγεβα: Ακούστηκε «ομοφοβική» λόγω Αγγλικών

«Μαζεύει» τις δηλώσεις της η Ρωσίδα Ολυνπιονίκης του επί κοντώ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
47411-98113.jpg

Η δύο φορές χρυσή Ολυμπιονίκης της Ρωσίας στο άλμα επί κοντώ αποφάσισε να ρίξει τους τόνους και να αποδώσει σε «παρερμηνεία» των κακών αγγλικών της το γεγονός ότι τάχθηκε ανοικτά υπέρ του νόμου που απαγορεύει την «προπαγάνδα υπέρ των ομοφυλόφιλων», ο οποίος ψηφίστηκε πρόσφατα στη Ρωσία. Στα αγγλικά της απέδωσε και την κριτική που άσκησε σε δύο συναθλήτριές της που είχαν βάψει τα νύχια τους στα χρώματα του ουράνιου τόξου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον ομοφοβικό νόμο της Ρωσίας. «Τα αγγλικά δεν είναι η μητρική μου γλώσσα και πιστεύω ότι μπορεί να παρερμηνεύτηκαν οι χθεσινές μου δηλώσεις. Αυτό που ήθελα να πω είναι ότι οι άνθρωποι πρέπει να σέβονται τους νόμους άλλων χωρών, ειδικά όταν είναι φιλοξενούμενοι» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ισινμπάγεβα.

«Είμαι αντίθετη σε κάθε διάκριση σε βάρος των ομοφυλόφιλων», συμπλήρωσε. Η Βρετανίδα Λουίζ Χέιζελ, αθλήτρια στο έπταθλο, ζήτησε από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή να επανεξετάσει τη θέση της Ισινμπάγεβα ως πρέσβειρας των νέων στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η 31χρονη Ρωσίδα είπε στους δημοσιογράφους που παρερμήνευσαν τα αγγλικά της: «Εμείς απλά έχουμε μάθει να ζούμε οι άντρες με τις γυναίκες και οι γυναίκες με τους άντρες. Δεν είχαμε ποτέ τέτοια προβλήματα στη Ρωσία και δεν θέλουμε να έχουμε τέτοια προβλήματα στο μέλλον».

Η Ισινμπάγεβα δήλωσε στα αγγλικά αναφερόμενη στην Σουηδέζα αθλήτρια Έμμα Γκριν-Τρεγκάρο: «Η στάση της δείχνει ασέβεια στη χώρα μας και στους πολίτες αυτής της χώρας, γιατί είμαστε Ρώσοι. Ίσως είμαστε διαφορετικοί από άλλους ευρωπαϊκούς λαούς. Εμείς δεν είχαμε τέτοια προβλήματα και δεν θέλουμε να έχουμε στο μέλλον. Έχουμε τους νόμους μας, που όλοι οφείλουν να σέβονται. Όταν πάμε σε άλλες χώρες, ακολουθούμε τους κανόνες των χωρών που μας φιλοξενούν. Δεν προσπαθούμε να επιβάλλουμε εκεί τους δικούς μας κανόνες, απλώς προσπαθούμε να τους σεβαστούμε. Θεωρούμε τους εαυτούς μας φυσιολογικούς μέσους ανθρώπους, τα αγόρια να ζουν με τα κορίτσια και οι γυναίκες με τους άνδρες. Αυτό προέρχεται από την Ιστορία». Και κατέληξε λέγοντας: «Ελπίζω το συγκεκριμένο πρόβλημα να μην καταστρέψει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι».

Ο νόμος που εγκρίθηκε τον Ιούνιο απαγορεύει τη διάδοση της αποκαλούμενης «προπαγάνδας» υπέρ «μη παραδοσιακών» σχέσεων. Ουσιαστικά ποινικοποιείται κάθε θετική δημόσια έκφραση σχετικά με την ομοφυλοφιλία. Η νομοθεσία έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις στη διεθνή κοινότητα και κάποιες χώρες απειλούν με μποϊκοτάζ των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων που πρόκειται να διενεργηθούν σε έξι μήνες στο ρωσικό θέρετρο του Σότσι.

Λ.Χ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ